Po ginčytinų prezidento rinkimų Venesueloje kilo protestai: žuvo mažiausiai vienas žmogus

  • Teksto dydis:

Venesueloje pirmadienį mažiausiai vienas žmogus žuvo, kai saugumo pajėgos bandė nutraukti protestus, kilusius dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų, pranešė viena nevyriausybinė organizacija.

Žmonės į gatves išėjo prieštaraudami prezidento Nicolaso Maduro (Nikolaso Maduro) pergalei šalies vadovo rinkimuose. Tačiau pirmadienį Venesuelos saugumo pajėgos juos tramdė ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis.

Sekmadienį šalies lyderiui lojali rinkimų taryba paskelbė, kad N. Maduro surinko 51,2 proc. balsų, o tai reikia, kad jis perrinktas trečiajai šešerių metų kadencijai. Tačiau opozicija ir pagrindinės regiono kaimynės iš karto atmetė oficialius rezultatus.

Tūkstančiai žmonių užplūdo kelių sostinės rajonų gatves, skanduodami „Laisvė, laisvė!“ ir „Ši vyriausybė žlugs!“

Kai kurie nuo gatvių stulpų plėšė N. Maduro rinkimų kampanijos plakatus ir juos degino.

Protestuotojai visoje šalyje nuvertė mažiausiai dvi daugiau nei dešimtmetį šaliai vadovavusio socialisto Hugo Chavezo (Hugo Čaveso), kuris savo įpėdiniu pasirinko N. Maduro, statulas.

Mažiausiai vienas žmogus žuvo šiaurės vakarinėje Jarakujaus valstijoje, o dar 46 buvo sulaikyti, socialiniame tinkle „X“ nurodė pranešė politinių kalinių teisių grupės „Foro Penal“ vadovas Alfredo Romero.

Naujienų agentūra AFP pranešė, kad Karakase Nacionalinės gvardijos nariai prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas, o kai kurie demonstrantai į tai atsakė mėtydami į pareigūnus akmenis.

Protestai vyko net itin varginguose Karakaso rajonuose, kurie anksčiau garsėjo parama N. Maduro ir jo socialistų vyriausybei. Skelbiama, kad kai kuriuose rajonuose aidėjo šūviai.

„Mes norime laisvės. Norime, kad Maduro pasitrauktų. Maduro, išeik!“, – AFP sakė 42 metų Marina Sugey (Marina Sugėj), vargingo Karakaso rajono, vadinamo Petarė, gyventoja.

61-erių N. Maduro pirmadienį dalyvavo posėdyje, kuriame Nacionalinė rinkimų taryba (CNE) patvirtino jo perrinkimą trečiajai šešerių metų kadencijai.

Jis atmetė tarptautinę kritiką ir abejones dėl sekmadienio balsavimo rezultatų, teigdamas, kad Venesueloje bandyta įvykdyti „fašistinį ir kontrrevoliucinį“ perversmą.

Tuo tarpu opozicijos kandidatas Edmundo Gonzalezas Urrutia (Edmundas Gonsalesas Urutija) sekmadienį vykusiuose rinkimuose surinko 44,2 proc. balsų.

Opozicijos koalicija atmetė prezidento pergalę rinkimuose, teigdama, kad ji surinko 70 proc. balsų, o ne 44 proc., kaip nurodė rinkimų institucija.

„Norime pasakyti visai Venesuelai ir pasauliui, kad Venesuela turi naują išrinktąjį prezidentą, ir tai yra Edmundo Gonzalezas Urrutia“, – žurnalistams sakė opozicijos lyderė Maria Corina Machado (Marija Korina Mačado) ir pridūrė: „Mes laimėjome.“


Šiame straipsnyje: Venesuelaprotestaižuvo žmogus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Po ginčytinų ? Melas

Po ginčytinų ? Melas  portretas
JAV pedalai vėl daro savo spalvotas vaivorykštines revoliucijas !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių