Pirminės išvados: sprogdinimai Šri Lankoje – „atpildas už Kraistčerčą“

  • Teksto dydis:

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) antradienį prisiėmė atsakomybę už virtinę atakų Šri Lankoje. Tyrimo dėl daugiau kaip 320 žmonių gyvybių nusinešusių mirtininkų sprogdintojų atakų Šri Lankoje pirminės išvados rodo, kad tai buvo radikalių islamistų „atpildas už Kraistčerčą“, antradienį pranešė šalies gynybos viceministras. 

„Tie, kas užvakar įvykdė šią ataką prieš JAV vadovaujamos koalicijos narius ir krikščionis Šri Lankoje, yra grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai“, – sakoma pareiškime, kurį paskelbė IS propagandos agentūra „Amaq“.

Bažnyčiose ir prabangiuose viešbučiuose Velykų sekmadienį nugriaudėję sprogdinimai yra tarp daugiausiai aukų pareikalavusių išpuolių pasaulyje po 2001 metų atakų Jungtinėse Valstijose.

Šri Lankos vyriausybė antradienį pranešė, kad už išpuolius Šri Lankoje atsakinga vietos grupuotė „National Thowheeth Jama'ath“ (NTJ). Pasak jos, tai buvo atpildas už praėjusio mėnesio išpuolius dviejose mečetėse Naujosios Zelandijos pietiniame Kraistčerčo mieste.

Ji taip pat nurodė, jog esama žvalgybinių duomenų, kad Šri Lankos ekstremistus palaiko „tarptautinės teroristų grupuotės“.

Šaltiniai policijoje naujienų agentūrai AFP pranešė, kad du iš trijų sprogdinimų viešbučiuose įvykdė vieno turtingo prieskonių prekyba užsiimančio Kolombo verslininko sūnūs.

Jie susisprogdino sostinės viešbučių „Shangri-La“ ir „Cinnamon Grand“ svečiams laukiant pusryčių eilėje, nurodė šaltinis.

Pasak tyrime dalyvaujančio pareigūno, broliai buvo įtakingi nariai vietos islamistų grupuotėje NTJ, kurią vyriausybė anksčiau kaltino dėl budistų statulų niokojimo.

Prieš mėnesį JAV remiamos kurdų vadovaujamos pajėgos Sirijoje paskelbė užėmusios paskutinę džihadistų judėjimo IS tvirtovę šalies rytuose ir visiškai sunaikinusius paskutinius vadinamojo kalifato likučius.

Paskutinio savo teritorijos lopinėlio Bagūzo gyvenvietėje rytų Sirijoje netekę džihadistai išsaugojo savo naujokų verbavimo tinklą ir toliau prisiima atsakomybę už išpuolius Irake, Sirijoje ir kitose pasaulio vietose.

Sekmadienį IS prisiėmė atsakomybę už 10 gyvybių nusinešusią šeštadienio ataką prie Afganistano Ryšių ir informacijos ministerijos Kabulo centre, per kurią ministerijos pastate kelioms valandoms buvo įstrigę maždaug 2 tūkst. žmonių.

Atpildas už atakas prieš musulmonus Kraistčerče?

„Preliminarūs tyrimai atskleidė, kad tai, kas [sekmadienį] įvyko Šri Lankoje, buvo atpildas už atakas prieš musulmonus Kraistčerče“, – parlamentui sakė ministro pavaduotojas Ruwanas Wijewardene (Ruvanas Vid-evardenė).

Naujosios Zelandijos pietiniame Kraistčerčo mieste vienas ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas kovo 15 dieną dviejose mečetėse nušovė 50 žmonių.

Pasak R. Wijewardene, tyrimai atskleidė, kad už išpuolius Šri Lankoje atsakinga vietos grupuotė „National Thowheeth Jama'ath“ (NTJ), susijusi su Indijoje veikiančia viena mažai žinoma radikalių islamistų grupe.

„Išpuolius įvykdžiusi grupuotė, „National Thowheeth Jama'ath“, kaip dabar paaiškėjo, palaikė glaudžius ryšius su JMI“, – nurodė viceministras, turėdamas omenyje grupuotę „Jamaat-ul-Mujahideen India“.

Apie JMI mažai težinoma – tik tiek, kad ji buvo įkurta praeitais metais ir yra susijusi su panašiai pasivadinusia Bangladešo grupuote.

Viceministras pridūrė, kad vykdydama šį tyrimą Šri Lanka gauna pagalbos iš užsienio, bet daugiau informacijos apie tai nesuteikė.

Sprogdinimus surengė du broliai musulmonai

Du iš trijų sprogdinimų surengė du broliai musulmonai, antradienį pranešė šaltiniai policijoje.

Šie broliai, vieno turtingo Kolombo prekiautojo prieskoniais sūnūs, susisprogdino sostinės viešbučių „Shangri-La“ ir „Cinnamon Grand“ svečiams laukiant pusryčių eilėje, nurodė šaltinis. 

Scanpix nuotr.

Šaltiniai taip pat atskleidė, kad buvo rengiamasi surengti išpuolį ir ketvirtame viešbutyje, bet ataka nepavyko.

Minėtieji trečią dešimtį baigiantys broliai, kurių pavardės neskelbiamos, turėjo savo „šeimos kuopelę“, sakė vienas tyrime dalyvaujantis pareigūnas.

Tačiau lieka neaišku, kokie ryšiai juos siejo su kitais sprogdintojais, surengusiais mirtinus išpuolius trijuose prabangiuose viešbučiuose ir trijose bažnyčiose.

Pasak pareigūno, broliai buvo įtakingi nariai vietos islamistų grupuotės „National Thowheeth Jama'ath“ (NTJ), kurią vyriausybę kaltina dėl sekmadienio išpuolių.

Oficialūs šaltiniai naujienų agentūrai AFP nurodė, kad buvo suplanuotas išpuolis ir ketvirtame viešbutyje.

Dieną prieš mirtininkų atakas jame užsiregistravęs sprogdintojas darbuotojams nurodė savo adresą.

Nors sekmadienį jis buvo viešbutyje, tačiau atakos neįvykdė. Ko kas nežinoma, ar jam kas nors nepavyko, ar dėl kokios nors priežasties jis nusprendė nedetonuoti sprogmenų.

Tačiau po sprogimo viešbutyje „Shrangri-la“ ketvirto neįvardinto viešbučio darbuotojams kilo įtarimų ir vyras buvo rastas viename būste netoli sostinės.

Atvažiavus policijai jis susisprogdino. Per išpuolį žuvo du šalia buvę žmonės.

Jungtinės Tautos: per sprogimus žuvo 45 vaikai

Per savižudžių išpuolius Šri Lankoje žuvo 45 vaikai, daugybė kitų vaikų buvo sužaloti, paskelbė Jungtinių Tautų Vaikų fondas (UNICEF).

UNICEF atstovo Christophe'o Boulieraco teigimu, tarp daugiau kaip 320 aukų yra 45 vaikai. Atstovas pabrėžė, kad taip pat yra sunkiai sužeistų vaikų, kurie šiuo metu kovoja dėl savo gyvybių, dėl to aukų skaičius dar gali didėti.

Naujosios Zelandijos pietiniame Kraistčerčo mieste vienas ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas kovo 15 dieną dviejose mečetėse nušovė 50 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O juk viskas prasidėjo nuo Kryžių žygių...

eina sau

eina sau  portretas
gyvenu uzsieny ,klasese Air B...po 25 vaikus ...i katoliku kl eina (privaloma!)2 vaikai vienas vvietinis ...maniske ir lenke..dar buvo armenas(visi aisku ie prigimties )..........kiti musulmanai ..dar 1 belge (isversytakure)apsituiojus .yras irgi baltas...fee

nu

nu portretas
kas visa tai pradejo ....kazkada....musulmanai ...fu-ke-riai !!!!!!!!!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių