Pasiligojęs M. Saakašvilis vaizdo ryšiu pasirodė Sakartvelo teisme

Pasiligojęs Sakartvelo eksprezidentas Michailas Saakašvilis ketvirtadienį vaizdo ryšiu pasirodė teisme, kuris svarstys galimybę atidėti jam skirtą bausmę už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi dėl prastos sveikatos būklės.

Išblyškęs, įdubusiais skruostais, drebančiomis rankomis ir žilais plaukais, kurie anksčiau buvo anglies juodumo, M. Saakašvilis atrodė išsekęs, kai prisijungė prie posėdžio iš savo ligoninės.

Jo gydytojai pareiškė, kad M. Saakašviliui, kuris protestuodamas prieš įkalinimą kelis kartus paskelbė bado streiką, reikalinga gyvybę gelbstinti medicininė pagalba užsienyje.

Praėjusiais metais 54-erių vyras buvo perkeltas iš kalėjimo į ligoninę po to, kai 50-čiai dienų atsisakė maisto, protestuodamas prieš savo įkalinimą, kuris, pasak teisių gynimo grupių, yra politiškai motyvuotas.

Prie Tbilisio teismo susirinko kelios dešimtys žmonių su plakatais „Gelbėkit prezidentą“ ir „Išlaisvinkite Saakašvilį“.

„Reikalaujame, kad Michailui Saakašviliui būtų leista išvykti gydytis į užsienį pagal gydytojų rekomendacijas“, – agentūrai AFP sakė jo advokatas Dito Sadzaglišvilis.

Tai gyvybės ir mirties klausimas.

„Tai gyvybės ir mirties klausimas“, – sakė jis.

Grupė JAV gydytojų, kurie asmeniškai apžiūrėjo M. Saakašvilį jo teisininkų komandos prašymu, naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl kalinimo sąlygų jam gresia gyvybei pavojingos komplikacijos.

Reikalinga „gyvybę gelbstinti pagalba“

„Visiškai aišku, kad su juo labai netinkamai elgiamasi, jis kankinamas“, – rašytiniuose komentaruose agentūrai pasakojo gydytojas Jamesas Cobey (Džeimsas Kobis).

M. Saakašvilio „gyvybei dabar gresia tiesioginis pavojus, jei jis nebus perkeltas į Vakarų gydymo įstaigą, kur jam būtų suteikta skubi ir gyvybę gelbstinti pagalba“, pridūrė jis.

J. Cobey teigė, kad politikui reikalingos keturios didelės ortopedinės operacijos, kurių negalima atlikti Sakartvele.

Kitas gydytojas, Ericas Goldsmithas (Erikas Goldsmitas), teigė, kad M. Saakašvilis kenčia nuo sunkių neurologinių sutrikimų, iš esmės jį paverčiančių „sunkiai neįgaliu“.

Anot jo, M. Saakašviliui „nebuvo suteikta tinkama medicininė priežiūra, o dabartinė priežiūra iš tiesų gerokai padidina jo problemas“, nes skiriami vaistai gali pabloginti jo būklę.

„Būtina, kad buvęs prezidentas būtų perkeltas į tretinio lygio medicinos centrą Jungtinėse Valstijose“, – sakė gydytojas.

Gydytojas Stuartas Finkelis (Stiuartas Finkelis) teigė, kad M. Saakašvilis „serga įvairiomis virškinamojo trakto ligomis“, o „įkalinimo įstaigoje suteiktas gydymas visiškai neatitinka pripažintų priežiūros standartų“.

Tuo metu JAV dirbantis toksikologas Davidas Smithas (Deividas Smitas) teigė, kad atlikus tyrimus paaiškėjo, jog sulaikymo metu įkalintas politikas apsinuodijo sunkiaisiais metalais ir kad jį reikia „nedelsiant perkelti į medicinos įstaigą už Sakartvelo ribų“.

„Parodyti gailestingumą“

M. Saakašvilis, pagrindinės Sakartvelo opozicinės jėgos įkūrėjas, 2004–2013 metais stovėjęs prie šios mažos Kaukazo valstybės vairo, 2018-aisiais buvo nuteistas už akių dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, jam skirta šešerių metų įkalinimo bausmė.

Provakarietiškas reformatorius buvo įkalintas 2021 metų spalį, praėjus kelioms dienoms po to, kai slapta grįžo iš tremties Ukrainoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paprašė Sakartvelo vyriausybės „parodyti gailestingumą“ ir „perkelti M. Saakašvilį į gydymo įstaigą Ukrainoje, Europoje arba Jungtinėse Valstijose“.

„Tai, kas dabar vyksta su Michailu, yra žiaurumas. Tai turi būti sustabdyta“, – sakė jis.

2018 metais iš M. Saakašvilio buvo atimtas Sakartvelo pasas po to, kai jis įgijo Ukrainos pilietybę.

V. Zelenskis paskyrė jį vadovauti vyriausybinei agentūrai, vadovaujančiai reformoms.

Tbilisis tvirtina, kad M. Saakašviliui suteikiama tinkama medicininė priežiūra ir kad jo teisės yra saugomos.

Spalį Europos Tarybos teisių priežiūros institucija paragino „paleisti politinius kalinius, nepritariančius (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui Rusijos Federacijoje ir kitose šalyse, įskaitant Michailą Saakašvilį“.

Teisių gynėjų organizacija „Amnesty International“ pavadino elgesį su juo „akivaizdžiu politiniu kerštu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal pagaliau padvės tas išgama ? Ateis teisėtas atpildas politiniam pajacui....o kaip myli jį patys gruzinai, matom dabar.

saakasvili gyvena žalioji ateityje

saakasvili  gyvena žalioji ateityje portretas
Po būvimo prezidentu, kuomet jis galejo už viešas lėšas užsakyti erotinį masažą ir panaš. ir atsidurus dabar pilname esketizme, jam prasidėjo psichozė. Jam belieka save morališkai paguosti tuo,kad jis dabar gyvena žaliai, tvariai, būtent to ,ko siekiama Europoje ir bus pasiekta kartu nulinemius co2 emisijomis ir greičiausiai dauguma turės saakasvili liga ar sindromą, tik gydymo tam nėra.

Zimagoras

Zimagoras portretas
Nespjauk į šulinį iš kurio gali tekt gerti..kaip pats stūmė ant katorgininkų būdamas valdžioje, netikėjo,kad pačiam teks etapais prasikošt.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių