Pasaulį apėmė kibernetinis chaosas: „Windows“ klaida „išjungė“ bankus, prikaustė prie žemės lėktuvus

Oro uostai, bankai ir įmonės visame pasaulyje penktadienį praneša apie technines problemas dėl operacinės sistemos „Windows“ klaidos.

Apie didelio masto sutrikimus pranešta JAV, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Indijoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje ir kitur.

Australijos nacionalinis kibernetinio saugumo koordinatorius sakė, kad „didelio masto techninis sutrikimas“ įvyko dėl „trečiosios šalies programinės įrangos platformos“ problemos, ir pridūrė, kad kol kas nėra informacijos, leidžiančios manyti, kad prie to prisidėjo įsilaužėliai.

Nuo kepyklėlės iki parlamento

Jungtinės Karalystės televizija „Sky News“ pranešė, kad dėl gedimo nutrūko rytinių naujienų transliacijos, o Australijos transliuotojas ABC taip pat pranešė apie didelį sutrikimą. Nebeveikia BBC vaikams skirtas televizijos kanalas.

Kai kurie vieno didžiausių Australijos prekybos centrų tinklo savitarnos terminalai rodė klaidos pranešimus.

Jungtinėje Karalystėje darbą nutraukė keletas mažmeninės prekybos tinklų. Pasak pranešimų, nebeveikia atsiskaitymo programinė įranga.

JAV Aliaskos valstijoje nebeveikia pagalbos linija 911, pranešė pareigūnai.

Naujosios Zelandijos žiniasklaida teigė, kad apie problemas pranešė bankai, paveiktos ir kompiuterinės sistemos šalies parlamente.

Australijos telekomunikacijų bendrovė „Telstra“ teigė, kad sutrikimus sukėlė „Microsoft“ ir kibernetinio saugumo bendrovės „CrowdStrike“ teikiamos programinės įrangos pasaulinės problemos.

BBC pranešė, kad sutrikdyta Nacionalinės sveikatos tarnybos elektroninė sistema, į medikus besikreipiančių pacientų prašoma perskambinti vėliau.

Lenkijoje sutriko didžiausio konteinerių terminalo darbas Gdansko uoste.

Paryžiaus olimpinių žaidynių organizacinis komitetas pranešė, kad jų kompiuteriniai tinklai taip pat buvo paveikti.

Atšaukti tūkstančiai skrydžių

Pagrindinės JAV oro linijų bendrovės, įskaitant „Delta“, „United“ ir „American Airlines“, dėl problemų sustabdė skrydžius, pranešė CNN.

Berlyno oro uostas pranešė, kad „dėl techninių problemų vėluos registracija į skrydžius“, jie kuriam laikui sustabdyti.

Pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ taip pat pranešė susidurianti su plataus masto problemomis.

Amsterdamo Schipolio oro uostas irgi sakė buvęs paveiktas.

Be to, dėl gedimo penktadienio rytą britų televizijos kanalas „Sky News“ negalėjo vykdyti transliacijos.

Apie IT problemas penktadienį paskelbė ir didžiausia Jungtinės Karalystės geležinkelių operatorė, taip pat – Australijos bendrovės, įskaitant nacionalinį transliuotoją ABC.

Melburno oro uostas įspėjo keleivius apie „pasaulinę technologinę problemą, kuri turi įtakos kai kurių oro linijų registracijos procedūroms“, ir patarė keleiviams „skirti šiek tiek daugiau laiko registracijai“.

Internete paskelbtose nuotraukose matyti didelės eilės Sidnėjaus oro uoste. Naujienų agentūrai AFP jo administracija pranešė, kad buvo sutrikdyta kai kurių oro linijų veikla ir terminalo paslaugos.

Ispanijos oro uostų operatorė pranešė, kad visi šalies oro uostai irgi paveikti šių problemų.

Indijos sostinės Delio oro uosto darbuotojai ėmėsi nestandartinių sprendimų: skrydžių tvarkarasčiai rašomi ir atnaujinami ranka, specialiai tam paskirtų darbuotojų. Teigiama, kad ši priemonė leido neuždaryti oro uosto.

Nėra jokių įrodymų, kad šis sutrikimas atsirado dėl kibernetinės atakos.

„Microsoft“ teisinasi

Tuo metu Jungtinių Valstijų technologijų milžinė „Microsoft“ penktadienį pranešė, kad kilus paslaugų teikimo problemoms ėmėsi „poveikio mažinimo veiksmų“.

„Mūsų paslaugos vis dar nuolat tobulinamos, o mes toliau imamės poveikio mažinimo veiksmų“, – sakoma bendrovės pranešime socialiniame tinkle „X“.

Sutrikimo priežastis, tikslus pobūdis ir mastas kol kas nėra aiškūs. „Microsoft“ savo pranešimuose leido suprasti, kad situacija gerėja, tačiau pasaulyje vis dar pranešama apie besiplečiančius sutrikimus.

Interneto svetainėje „DownDectector“, kurioje stebimi naudotojų pranešimai apie internetinių platformų ir paslaugų sutrikimus, užfiksuota bėdų su „Visa“, „ADT security“ ir „Amazon“ bei oro linijų, įskaitant „American Airlines“ ir „Delta“, paslaugomis.

Ne kibernetinė ataka?

Prancūzijos kibernetinio saugumo agentūra penktadienį pareiškė, kad nėra jokių įrodymų, jog pasaulinį IT sutrikimą, dėl kurio nukentėjo įmonės visame pasaulyje, sukėlė kibernetinė ataka.

„Komandos yra visiškai sutelktos, kad nustatytų ir padėtų nukentėjusiems Prancūzijos subjektams ir išsiaiškintų [...] šio sutrikimo kilmę“, – teigė nacionalinė kibernetinio saugumo agentūra ANSSI ir pridūrė: „Nėra jokių įrodymų, kad šis sutrikimas atsirado dėl kibernetinės atakos.“

Paveikė ir Paryžiaus olimpiadą

Paryžiaus olimpinių žaidynių organizatoriai penktadienį pranešė, kad susidūrė su problemomis, susijusiomis su dideliu pasauliniu IT sistemų sutrikimu.

„Paryžiaus 2024-ųjų [olimpiada] žino apie pasaulines technines problemas, veikiančias „Microsoft“ programinę įrangą. Šios problemos turi įtakos Paryžiaus 2024-ųjų [olimpiados] IT operacijoms“, – teigė organizatoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vairuotojas.....

vairuotojas..... portretas
.....viskas ne taip, kaip piešiama. Negali pakilti lėktuvai, o kaip su tais kurie ore - negali nusileisti, juk sistemos pažeistos....čia jau nejuokinga. O jūs apie bankus, pinigus, nebus žmonių, nereiks ir pinigų.

bigcatwar

bigcatwar portretas
...viskas gerai:Laikyk pinigus banke,priimk i darba giminaucius,va ir bus tokie pokstai...:) :)

senelis......

senelis...... portretas
....nereikia nei bobų, nei karo, išjungei pasaulio elektrines ir viskas sustos iš tos minutės. Šiais laikais, be elektros nei žingsnio. Gyvuos pasaulis dar keletą dienų, kol palaikomieji resursai baigsis, o po to hana, balanos gadynė.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių