Paryžiuje – didžiausias per dvylika metų viešojo transporto darbuotojų streikas

Juodasis penktadienis Paryžiuje: didžiausias per 12 metų viešojo transporto darbuotojų streikas sukėlė nepatogumų Prancūzijos sostinės gyventojams ir turistams. Nekursavo dauguma metro traukinių, į reisus išvažiavo tik nedaug autobusų ir priemiestinių traukinių. Aplink Paryžių susidarė didžiulės spūstys. Streikas nukreiptas prieš vyriausybės planuojamą pensijų reformą.

Dešimt Paryžiaus metro linijų buvo visiškai uždarytos. Tose linijose, kur eismas vyko, peronuose susispietė daugybė žmonių. Kursavo tik kas trečias autobusas. Dėl to daugelis žmonių naudojosi automobiliais: aplink sostinę susiformavoė 200 km ilgio spūstys. Viešojo transporto bendrovė RATP paragino keleivius atsisakyti nereikalingų kelionių.

Į streiką darbuotojus sukvietė visos didžiosios profsąjungos. Jos kalbėjo apie „pirmąjį perspėjamąjį šūvį“ prieš vyriausybės pensijų planus. Biudžeto ministras Geraldas Darmaninas radijo stočiai „Europe 1“ teigė esantis „nustebęs“ dėl streiko. Įstatymas esą dar neparengtas, vyriausybė dar tariasi su socialiniais partneriais.

Profsąjungos baiminasi pensijų reformos padarinių  RATP darbuotojams. Šie į pensiją išeina vidutiniškai 56 metų – Prancūzijoje pensinis amžius yra 62 metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių