Pareigūnas: penktadienio išpuolis Paryžiuje laikomas teroro aktu

Prancūzijos teroro išpuolių tyrėjai šeštadienį pranešė perėmę tyrimą dėl penktadienio išpuolio į pietus nuo Paryžiaus esančio priemiesčio parke, kuomet peiliu ginkluotas asmuo mirtinai subadė su žmona vaikštinėjusį vyrą, sužeidė dar du žmones, o vėliau buvo policininkų nušautas.

Policija skelbia, kad 22 metų Nathanas C. (Natanas) penktadienį pietų metu užpuolė kelis žmones Vilžiuifo priemiesčio parke, ir iš pradžių šis incidentas buvo laikomas kriminaliniu, o ne teroristiniu.

Tačiau Prancūzijos nacionalinė teroro išpuolių tyrimo institucija (PNAT) nurodo, kad nors buvo žinoma, kad šis vyras turėjo psichikos problemų, taip pat gauta nerimą keliančios informacijos apie jo atsivertimą į islamą ir radikalizaciją.

„Per pastarąsias kelias valandas atlikti tyrimai mums leidžia teigti, kad jis tikrai buvo radikalizuotas, bei [parodyti],.. kad šiam aktui buvo organizuotai rengiamasi“, – nurodoma pareiškime.

Taip pat PNAT paskelbė, kad tyrimas atskleidė „žudikišką kelią, kuris buvo gerai apgalvotas ir pasirinktas ir kuriuo buvo siekta smarkiai sutrikdyti visuomenės gyvenimą bauginimu ar teroru“.

Anksčiau per spaudos konferenciją vietos magistratų teismo teisėja pranešė, kad išpuolio metu į islamą atsivertęs Nathanas C. šaukė „Allahu Akbar“ („Dievas visų didesnis“).

Jaunas vyras į islamą atsivertė 2017 metų viduryje ir, kaip manoma, nuo vaikystės susidūrė su rimtomis psichikos problemomis bei kelis kartus buvo gydytas ligoninėje. Birželį jis nustojo vartoti jam skirtus vaistus.

Po išpuolio policija jo krepšyje aptiko salafistinio pobūdžio literatūros, per spaudos konferenciją sakė Paryžiaus policijos atstovas Philippe'as Bugeaud (Filipas Bugo). Taip pat buvo rastas ir laiškas „su frazėmis, būdingomis musulmonui vyrui, kuris save plaka ir žino, kad gali artimiausiu metu žengti ryžtingą žingsnį“.

Nathano C. bute Paryžiuje taip pat aptikta nemažai „ženklų, kad jis nebeketino čia gyventi“, sakė magistratų teismo teisėja Laure Beccuau (Lor Bekiujo).

Skelbiama, kad Nathanas C. pasigailėjo pirmo užpulto žmogaus, nes jis pasisakė esąs musulmonas ir arabiškai sukalbėjo maldą, sakė teisėja. O vėliau jis puolė porą ir nužudė vyrą bei sunkiai sužalojo jo žmoną. Tuomet jis į nugarą sužalojo parke bėgiojusią moterį.

Šiuo metu abi moterys yra gydomos ligoninėje, sakė L. Beccuau.

Prancūziją nuo 2015 metų supurtė virtinė išpuolių, dėl kurių kaltinami džihadistai. Per šias atakas, tarp kurių buvo gerai organizuotų didelio masto išpuolių ir incidentų su pavieniais užpuolikais, žuvo daugiau kaip 250 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arijas

Arijas portretas
Motyvas??juk svarbiausia.motyvas!!!!aukos nesvarbu..jau.papratom
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių