Pakistanas pranešė apie pirmąjį mirtinai pavojingo „b raupų“ viruso atvejį

  • Teksto dydis:

Pakistano sveikatos apsaugos pareigūnai penktadienį paskelbė apie pirmąjį šiais metais mirtinai pavojingo „b raupų“ (angl. mpox) atvejį.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dėl „b raupų“ viruso plitimo šią savaitę paskelbė tarptautinę ekstremaliąją situaciją.

„Užsikrėtęs asmuo atvyko iš vienos Persijos įlankos regiono šalies“, – sakoma Pakistano sveikatos apsaugos ministerijos pranešime. Jame priduriama, kad viruso atmaina dar nepatvirtinta.

Švedijos visuomenės sveikatos agentūra ketvirtadienį pranešė, kad užregistravo I klados Ib pokladžio atvejį – pirmąjį, diagnozuotą už Afrikos ribų.

PSO trečiadienį paskelbė, kad spartus naujosios I klados atmainos plitimas Afrikoje yra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatos situacija. Tai aukščiausio laipsnio pavojaus signalas, kokį gali paskelbti PSO.

Pacientas Pakistane yra 34 metų vyras, gydomas Chaibero Pachtunchvos provincijoje, teigė šios provincijos visuomenės sveikatos direktorius Irshadas Roghani.

„Ši infekcija (...) yra pirmasis patvirtintas atvejis šiais metais, – sakė jis. – Atmainos genomo sekos nustatymui išsiuntėme mėginius į Islamabadą.“

PSO agentūra šiais metais Kongo Demokratinėje Respublikoje užregistravo daugiau nei 14 tūkst. susirgimo ir 524 mirties atvejus, o tai jau viršija bendrą praėjusių metų skaičių.

Sergantiesiems „b raupai“, anksčiau vadinti beždžionių raupais, pasireiškia karščiavimu, raumenų skausmais, limfmazgių patinimu, šaltkrėčiu, išsekimu ir į vėjaraupius panašus bėrimu ant rankų bei veido.


Šiame straipsnyje: Pakistanasb raupai

NAUJAUSI KOMENTARAI

AAA

AAA portretas
kodėl bijoma ištarti pilną ligos pavadinimą - beždžionių raupai? Kad žmonės nežinotų, kas ta liga užsikrečia?

kuris vėl greičiausiai uždirbs milijoną iš chemizacijos

kuris vėl greičiausiai uždirbs milijoną iš chemizacijos  portretas
eksperimentai bizniuose tęsiasi , keičia pavadinimus , gal jau atspausdino bezdžionių pasus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių