Nužudyto žurnalisto J. Khashoggio sūnūs atleido žudikams: egzekucijos išvengs

Praėjus pusantrų metų po Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggio nužudymo, jo sūnūs pareiškė atleidžiantys žudikams. Tai reiškia, kad šie gali išvengti mirties bausmės.

Tęsiantis islamo pasninko mėnesiui ramadanui, J. Khashoggio sūnus Salahas tviteryje rašė: „Šio palaiminto mėnesio šią šventą naktį (...) pranešame, kad mes, kankinio Jamalo Khashoggio sūnūs, dovanojame ir atleidžiame tiems, kurie nužudė mūsų tėvą“.

Šis sūnų pareiškimas reiškia, kad „žudikai išvengs mirties bausmės“, – tviteryje pareiškė Saudo Arabijos autorius ir analitikas Ali Shihabis, kuris yra artimas vyriausybei Rijade. Anot islamo teisės, aukų artimųjų teisė yra atleisti nusikaltėliams.

„Kiti teisiniai valstybės procesai bus tęsiami“, – pridūrė A. Shihabis. Ir analitikas Nabilas Nowairahas sakė, jog sūnų iniciatyva de facto reiškia, kad „žudikams mirties bausmė nebus įvykdyta“. Saudo Arabijos žinybos kol kas sūnų pareiškimo nekomentavo.

Saudo Arabijos Karalystėje gyvenantis Salahas Kashoggis sakė „visiškai pasitikįs“ šalies teisėsauga. Jis atmetė pranešimus, kad su vyriausybe pasiekė finansinį susitarimą. „The Washington Post“, kuriame dirbo nužudytas žurnalistas, 2019 metų balandį rašė, kad Salahas Kashoggis ir jo broliai bei seserys gavo milijonų vertės namų ir kas mėnesį valstybė jiems skiria tūkstančius dolerių.

Vyriausybės kritikas J. Kashoggis 2018 metų spalį Saudo Arabijos konsulate Stambule buvo nužudytas 15-os Rijado agentų. Jo kūnas buvo sukapotas ir iki šiol nerastas. Po didelio tarptautinio spaudimo Rijadas pripažino, kad 59-erių žurnalistas buvo nužudytas „per nepavykusią operaciją jį suimti“.

JT ir CŽV tyrimas parodė, kad su J. Kashoggio nužudymu tiesiogiai susijęs Saudo Arabijos de facto vadovas Mohammedas bin Salmanas. Rijadas tai neigia. Dėl nužudymo Saudo Arabijoje prieš teismą stojo 11 įtariamųjų . Penki jų gruodį buvo nuteisti mirties bausme, dar trims skirta po 24 metus kalėjimo, likusieji – išteisinti. Salahas Kashoggi, kalbėdamas apie nuosprendį, sakė, kad jis „mūsų atžvilgiu buvo sąžiningas“ ir kad teisingumas pasiektas.

JT ekspertė: tai – „teisingumo parodija“

Nužudyto Saudo Arabijos žurnalisto sūnų sprendimas „atleisti“ tėvo žudikams tėra dar vienas žingsnis šios karalystės „teisingumo parodijoje“, penktadienį pareiškė Jungtinių Tautų ekspertė.

Šis pranešimas, „nors ir šokiruojantis“, tačiau „buvo nuspėjamas“, sakoma JT specialiosios pranešėjos neteisminio, neatidėliotino ir savavališko mirties bausmės vykdymo klausimais Agnes Callamard (Anjes Kalamar) pareiškime.

Šį žingsnį ji vadina „gerai surepetuotos [Saudo Arabijos] teisingumo parodijos paskutiniu veiksmu, [suvaidintu] priešais tarptautinę bendruomenę, kuri yra per daug pasiruošusi, kad būtų apgauta“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kada bus paviešinti ir nuteisti Kedžio žudikai ? Pinočetas - ir tas buvo patrauktas atsakomybėn, kiek laukti reikės mums ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių