Naujojoje Zelandijoje po ugnikalnio išsiveržimo daugiau išgyvenusių rasti nesitikima

Naujosios Zelandijos policija pranešė, kad nebesitiki rasti daugiau žmonių, išgyvenusių per netikėtą ugnikalnio išsiveržimą pirmadienį, leisdama suprasti, kad daugiau nei dvi dešimtys žmonių galėjo žūti.

Anksčiau pareigūnai sakė, kad ankstyvą popietę, kai išsiveržęs ugnikalnis pradėjo į dangų spjaudyti pelenus ir akmenis, Baltojoje saloje buvo maždaug 50 žmonių.

Iš salos išgabenti 23 žmonės, iš kurių penki jau mirė. Likusieji yra gydomi dėl patirtų sužeidimų, įskaitant sunkius nudegimus.

Anksčiau buvo skelbta, kad saloje likusių žmonių skaičius yra dviženklis.

Ankstų antradienio rytą pareigūnai paskelbė, kad, nepaisant kelių lėktuvų žvalgybinių skrydžių, atliktų ieškant saloje galėjusių likti įkalintų žmonių, „jokių gyvybės ženklų nepastebėta“.

„Remdamiesi turima informacija mes nemanome, kad saloje yra išgyvenusių žmonių. Policija siekia skubiai patvirtinti tikslų žuvusiųjų skaičių“, – nurodyta pranešime.

Pradėjus temti komisaro pavaduotojas Johnas Timsas (Džonas Timzas) sakė, kad nubudus ugnikalniui vykdyti gelbėjimo operaciją pačioje saloje būtų per daug pavojinga.

„Turiu pasirūpinti mūsų žmonių ir gelbėjimo tarnybų darbuotojų saugumu“, – pareiškė jis.

Tikimasi, kad prašvitus galbūt išgyvenusių žmonių paieškų imsis Naujosios Zelandijos kariuomenė.

Baltojoje saloje ugnikalnio išsivežimas prasidėjo netrukus po 14 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku, ugnikalniu išmetus stulpą pelenų į 3,6 kilometrų aukštį.

Kelios sekundės prieš išsivežimą filmuotame tiesioginiame reportaže matyti, kaip daugiau nei pustuzinis žmonių vaikšto ant kraterio. Po to ekranas užtemo.

Manoma, kad „nemažas skaičius“ žmonių, patekusių į nelaimę, yra australai, skelbia Kanberos pareigūnai.

Taip pat manoma, jog maždaug 30 saloje buvusių žmonių buvo į salą dienai atvykę turistai iš kruizinio laivo „Ovaition of the Seas“, sakė Naujosios Zelandijos kruizinių laivų asociacijos vadovas Kevinas O'Sullivanas (Kevinas O'Salivanas).

Laivo operatorė bendrovė „Royal Caribbean“, kelionę į Baltąją salą reklamuojanti kaip „nepamirštamą ekskursiją po aktyviausią Naujosios Zelandijos ugnikalnį“, pranešė, jog į „ekskursiją į salą buvo išvykęs tam tikras skaičius mūsų svečių“, tačiau tikslaus skaičius nenurodė.

Maždaug 4 tūkstančių vietų kruizinis laivas savo 12 dienų kelionę pradėjo praėjusią savaitę Sidnėjuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių