Ministras: Latvija svarstytų rusiškos COVID-19 vakcinos įsigijimą, jei ją patvirtintų EVA

Latvija galėtų svarstyti galimybę įsigyti rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“, jeigu Europos Sąjungos vaistų agentūra (EVA) patvirtintų šį preparatą, parlamentarams trečiadienį pareiškė sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavlutas.

Per posėdį Saeimos Gynybos, vidaus reikalų ir korupcijos prevencijos komitete jo narys Janis Adamsonas taip pat paklausė ministro, ar vyriausybė planuotų įsigyti ir kiniškų vakcinų.

D. Pavlutas atsakė, kad Latvija naudos visas Europos EVA registruotas vakcinas. Kol kas šalis yra užsakiusi preparatų iš septynių gamintojų.

„Šiuo metu nei „Sputnik“, nei jokios kitos (vakcinos), kinų ar indų, nėra registruotos Europos vaistų agentūros. Farmacijos kompanijos pačios kreipiasi į šią agentūrą, o „Sputnik“ figūruoja tam tikrose derybose. Tačiau, kiek žinau, registracijos procedūra dar neprasidėjo. Kai tai bus padaryta, galėsime rimtai aptarti šių vakcinų naudojimą“, – paaiškino ministras.

„Sputnik V“ buvo užregistruota Rusijoje pernai rugpjūtį. Iš pradžių daugelis mokslininkų abejojo šio preparato veiksmingumu, nes jis buvo užregistruotas prieš užbaigiant klinikinius tyrimus. Tačiau vėliau autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“ pranešė, kad šios vakcinos efektyvumas siekia 91 procentą.

Iki šiol „Sputnik V“ patvirtino apie 30 pasaulio šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių