Minesotos policininkas kaltinamas juodaodžio nužudymu

  • Teksto dydis:

Minesotos policininkas, kuris per nufilmuotą ir visą šalį sukrėtusį incidentą nušovė afroamerikietį Philando Castile'ą (Filandą Kastilą), trečiadienį buvo apkaltintas 2-ojo laipsnio (netyčine) žmogžudyste.

Pareigūnui Jeronimo Yanezui (Džeronimui Janezui) pateikti ir du kaltinimai tyčia iššovus iš pavojingo ginklo ir sukėlus pavojų Ph. Castile'o merginos Diamond Reynolds (Dajemond Reinolds) ir jos ketverių metų dukters saugumui. Abi jos buvo automobilyje, kurį sustabdė J. Yanezas ir kuriame šis pareigūnas nušovė Ph. Castile'ą.

Liepos 6-osios incidentas, kurį D. Reynolds iš dalies filmavo ir tiesiogiai transliavo feisbuke, išprovokavo protestus visose Jungtinėse Valstijose. Įraše matyti, kaip 32-ejų metų Ph. Castile'as mirtinai nukraujuoja vairuotojo vietoje.

Jo paskutiniai žodžiai, kuriuos trečiadienį paskelbė pareigūnai, buvo tokie: „Aš jo nesiekiau.“ Jis turėjo omenyje legaliai, su leidimu laikytą savo ginklą, apie kurį informavo pareigūną.

„Remdamasis nuodugniu ir išsamiu šios bylos faktų patikrinimu darau išvadą, kad pareigūno Yanezo mirtinos jėgos panaudojimas nebuvo pateisinamas ir kad yra pakankamai faktų tai įrodyti“, – sakė Ramsio apygardos prokuroras Johnas Choi (Džonas Čojus).

Ph. Castile'as buvo nušautas kitą dieną po kito incidento, kai Baton Ruže Luizianoje du baltaodžiai pareigūnai prie šaligatvio prispaudė ir nušovė afroamerikietį Altoną Sterlingą. Šis incidentas taip pat buvo nufilmuotas mobiliuoju telefonu.

Abu incidentai dar kartą pademonstravo įtampą, tvyrančią tarp JAV policijos ir afroamerikiečių, ir išprovokavo protestų judėjimą „Black Lives Matter“ („Juodųjų gyvybės svarbios“).

„Garsus skelbimas“

Ph. Castile'o šeima trečiadienį spaudos konferencijoje sakė pritarianti baudžiamajam persekiojimui bei sprendimui apkaltinti pareigūną ne nužudymu, o lengvesniu nusikaltimu – netyčiniu nužudymu, už kurį skiriama kalėjimo iki 10 metų bausmė.

„Blogiausia, kas gali nutikti – tai per griežtas pareigūno apkaltinimas ir nustatymas, kad jis yra nekaltas dėl tų kaltinimų“, – sakė šeimos advokatė, televizijoje dirbanti buvusi teisėja Glenda Hatchett (Glenda Hačet).

„Mes numatome, kad ši byla garsiai paskelbs, jog padėtis šioje šalyje privalo keistis“, – sakė G. Hatchett ir pridūrė, kad šeima taip pat ketina teikti civilinį ieškinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių