Kremlius žada vėl užimti Ukrainos atkovotas teritorijas: jos amžinai bus rusų

Kremlius trečiadienį pažadėjo vėl užimti ukrainiečių atkovotas teritorijas Rusijos aneksuotose Ukrainos dalyse ir pareiškė, kad šios teritorijos „amžinai“ bus rusų.

„Šios teritorijos bus atsiimtos“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, Maskvai patyrus virtinę karinių nesėkmių.

Maskvos aneksuoti regionai „amžinai bus rusų ir nebus sugrąžinti“, pareiškė atstovas.

Jis kalbėjo Ukrainos pajėgoms šalies rytuose, Rusijos aneksuotose teritorijose, atkovojus kelis svarbius miestus, tarp jų geležinkelių mazgą Lymaną.

Rusijai sunku tiksliai nustatyti aneksuojamų teritorijų ribas; Maskvos pajėgos ne visiškai kontroliuoja šias teritorijas.

D. Peskovas sakė, kad Rusija „toliau tarsis su gyventojais, išreikšiančiais norą prisijungti prie Rusijos“.

Anot jo, praėjusią savaitę Maskvos pasirašyti dokumentai dėl Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sričių aneksijos yra aiškūs.

„Viskas pasakyta teisinėmis formuluotėmis. Įsake kalbama apie teritoriją priėmimo metu“, – sakė jis.

Maskva nekontroliuoja didelių Zaporižios srities dalių, taip pat Chersono srities šiaurės ir Donecko srities šiaurės vakarų.

Apie aneksiją paskelbta po rugsėjo 23–27 dienomis vykusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais, laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas ir pasmerkė šias aneksijas.

Ukraina kaip atsaką į aneksiją pateikė paraišką dėl prisijungimo prie JAV vadovaujamo NATO karinio aljanso ir teigia, kad niekada nesiderės su Rusija, kol ji yra valdoma Vladimiro Putino.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojekarasRusijaUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių