Kremlius labai teigiamai vertina TATENA inspektorių atvykimą į Zaporižios AE

Kremlius penktadienį pareiškė, kad labai teigiamai vertina Jungtinių Tautų atominės energetikos programų priežiūros agentūros inspektorių atvykimą į Rusijos pajėgų kontroliuojamą Zaporižios atominę elektrinę pietų Ukrainoje.

„Apskritai labai teigiamai vertiname tai, kad nepaisant visų sunkumų ir problemų... komisija atvyko ir pradėjo darbą“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Tačiau jis pridūrė, kad vertinti JT komandos darbą „dar anksti“.

„Svarbiausia, kad misija atvyko“, – sakė D. Peskovas.

Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Enerhoatom“ anksčiau penktadienį pareiškė, kad rusai visais įmanomais būdais bando neleisti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misijos nariams pamatyti realios padėties Zaporižios atominėje elektrinėje.

„Rašistai meluoja, manipuliuoja ir iškraipo tikrąją padėtį Zaporižios AE, skleidžia tik jiems naudingą informaciją apie TATENA misijos vizitą. Rusų okupantai deda visas pastangas, kad TATENA misija neturėtų galimybės pamatyti realią padėtį Zaporižios AE. Jie skleidžia manipuliuojamą ir melagingą informaciją apie šį apsilankymą“, – pabrėžė „Enerhoatom“.

Agentūros teigimu, į elektrinę atvykusių „žiniasklaidos priemonių iš viso pasaulio“ didžioji dauguma yra rusų propagandistai.

„Autobusų su ukrainiečių ir užsienio žurnalistais, bandžiusių per Ukrainos teritoriją patekti į Zaporižios AE drauge su TATENA misija, rašistai nepraleido patikrinimo poste“, – nurodė „Enerhoatom“.

Pranešime taip pat pažymima, kad „okupantai meluoja, iškraipo faktus ir įrodymus, liudijančius apie jų [vykdomus] elektrinės apšaudymus, taip pat Zaporižios AE infrastruktūros pažeidimų pasekmes“, ir dėl to kaltina Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

TATENA inspektorių komanda, vadovaujama agentūros generalinio direktoriaus Rafaelio Grossi (Rafaelio Grosio), ketvirtadienį apsilankė Zaporižios AE – didžiausioje Europos branduolinėje jėgainėje, kurią Rusijos pajėgos užėmė kovo mėnesį, netrukus po įsiveržimo į Ukrainą.

Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą dėl Zaporižios AE komplekso ir jo apylinkių apšaudymų, sustiprinusių nerimą visame pasaulyje dėl galimo branduolinio incidento.

TATENA misijos vizito išvakarėse paaiškėjo, kad per Zaporižios AE apšaudymą suveikė avarinė apsaugos sistema ir buvo išjungtas 5-asis elektrinės blokas. Rusai paskelbė, kad Enerhodaras liko be elektros.

Praėjusią savaitę dėl gaisro šalimais esančios šiluminės elektrinės pelenų sąvartų aikštelėje Zaporižios jėgainė buvo atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo, todėl regione nutrūko elektros energijos tiekimas. Tai sustiprino nuogąstavimus, kad gali įvykti dar viena branduolinė katastrofa, panaši į 1986 metais įvykusią tragediją Černobylyje.

1986 metais Ukrainos šiaurėje esančioje Černobylio atominėje elektrinėje įvyko iki šiol didžiausia branduolinė katastrofa, sprogus vienam iš jos reaktorių ir atmosferoje pasklidus didžiuliam kiekiui radioaktyvių teršalų.

Po ketvirtadienio vizito Zaporižios AE liko keli TATENA komandos nariai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeZaporižios AETATENARusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių