Kongo DR per ugnikalnio išsiveržimą ir jo sukeltą chaosą žuvo mažiausiai penkiolika žmonių

Kongo Demokratinės Respublikos rytuose šeštadienį sutemus iš Niragongo ugnikalnio ištekėjusiam kunkuliuojančios lavos srautui užliejus aplinkinius kaimus, žuvo mažiausiai 15 žmonių ir buvo sugriauta per pusė tūkstančio namų, sekmadienį pranešė pareigūnai ir išsigelbėję gyventojai.

Šeštadienį vėlai vakare išsiveržus Niragongo ugnikalniui, maždaug 5 tūkst. žmonių skubiai paliko savo namus Gomos mieste ir pabėgo per šalimais esančią sieną į Ruandą, o dar 25 tūkst. prisiglaudė šiaurės vakaruose esančioje Sakėje, sekmadienį pranešė Jungtinių Tautų vaikų fondas (UNICEF).

Sekmadienį tebebuvo ieškoma daugiau kaip 170 dingusių vaikų. UNICEF pareigūnai nurodė organizuojantys tranzito centrus padėti nelydimiems vaikams.

Šįkart Gomai pavyko išvengti didelio masto nuniokojimo, kurį šis miestas patyrė 2002-aisiais, kai pastarąjį kartą buvo išsiveržęs Niragongo ugnikalnis. Tąkart žuvo šimtai žmonių, o daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų liko be namų.

Tačiau Niragongo apylinkėse esančiuose kaimuose sekmadienį daugelis žmonių buvo prislėgti sielvarto ir nežinios.

Aline Bichikwebo (Alin Bičikvebo) su kūdikiu pavyko pabėgti, kai lavos srautas pasiekė jos kaimą, tačiau jos motina ir tėvas žuvo. Remiantis vietos bendruomenės nariais, vien Bugamboje  žuvo mažiausiai dešimt žmonių. Visgi vietos valdžia sako, jog kol kas anksti kalbėti apie tikslų aukų skaičių.

Pasak A. Bichikwebo, jis stengėsi išgelbėti tėvą, tačiau pristigo jėgų perkelti jį į saugią vietą prieš lavai užliejant jų namus.

„Prašau pagalbos, nes netekome visko, – kalbėjo ji, spausdama glėbyje kūdikį. – Neturime net puodo. Dabar esame našlaičiai ir nieko neturime.“

Sekmadienį apylinkėse tebetvyrojo tiršti dūmai, nes atslinkus lavos srautui užsiliepsnojo daug namų.

„Žmonės vis dar apimti panikos ir alkani, – sakė vietos gyventojas Alumba Sutoye (Alumba Sutojė). – Jie netgi nežino, kur nakvos.“

Dar mažiausiai penki žmonės žuvo į avariją patekus sunkvežimiui, kuriuo važiavo iš Gomos evakavęsi gyventojai. Tačiau kol kas nežinoma, kiek tiksliai aukų pareikalavo šį stichinė nelaimė labiausiai nukentėjusiose bendruomenėse.

Gyventojai sakė prieš nelaimę nematę jokių įspėjamųjų ženklų. Vakaro dangui staiga nusidažius skaisčiai raudona spalva, panikos apimti gyventojai puolė bėgti visomis kryptimis. Visuomeninis transliuotojas pranešė, kad vienai po ugnikalnio išsiveržimo į Ruandą pabėgusiai moteriai prasidėjo sąrėmiai ir ji pagimdė kūdikį.

Sekmadienį Buhenės apylinkėse iš lavos tebekilo tiršti dūmai.

„Matėme, kaip buvo sunaikintas beveik visas rajonas, – sakė Innocentas Bahala Shamavu (Inosentas Bahala Šamavus). – Buhenės rajone sudegė visi namai, todėl prašome provincijos ir nacionalinę valdžią, taip pat partnerius ir visus geros valios žmones pasaulyje ateiti šiems žmonėms į pagalbą.“

Liudininkai pranešė, kad lava užliejo greitkelį, jungiantį Gomos ir Benio miestus. Tačiau Gomos pakraštyje esantis oro uostas, kurio kilimo ir tūpimo takai buvo užlieti lavos per 2002-ųjų įsiveržimą, šįkart, regis, nenukentėjo.

Gomoje įsikūrusios daugelis regione veikiančių humanitarinės pagalbos agentūrų, taip pat JT taikos palaikymo misija. Tuo metu kitiems Kongo DR rytiniams rajonams grėsmę kelia daugybė ginkluotų grupuočių, siekiančių regiono mineralinių išteklių kontrolės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių