Kirgizijoje dėl kaltinimų korupcija sulaikytas įtakingas partijų rėmėjas

Kirgizijos pareigūnai antradienį dėl kaltinimų korupcija sulaikė buvusiam prezidentui Sooronbajui Žejenbekovui artimą įtakingą asmenį, naujajam laikinajam lyderiui siekiant akcentuoti savo lėšų stokojančios vyriausybės ryžtą vykdyti reformas.

Sulaikytas buvęs muitinės vadovo pavaduotojas Rajimbekas Matraimovas buvo laikomas labai svarbiu politinių partijų ir prezidentų, tarp jų S. Žejenbekovo, finansiniu rėmėju.

S. Žejenbekovas atsistatydino praėjusią savaitę, po protestų dėl ginčijamų spalio 4-osios parlamento rinkimų, tad naujasis premjeras Sadyras Žaparovas taip pat tapo ir laikinuoju prezidentu.

Nacionalinis saugumo komitetas pranešė, kad R. Matraimovas ir kiti pareigūnai dalyvavo „korupcinėje schemoje, sumanytoje siekiant išgauti šešėlinių pajamų per muitinės administraciją“.

Nacionalinis saugumo komitetas pranešė, kad R. Matraimovas ir kiti pareigūnai dalyvavo „korupcinėje schemoje, sumanytoje siekiant išgauti šešėlinių pajamų per muitinės administraciją“.

Schema pradėta vykdyti 2016 metais, kai R. Matraimovas dar dirbo savo poste, ir padarė „ypač didelio masto žalą“ valstybės biudžetui, sakoma pareiškime.

S. Žaparovas yra pažadėjęs patraukti R. Matraimovą atsakomybėn dėl įtarimų, kad jis buvo schemos, pagal kurią iš skurdžios šalies biudžeto buvo išsiurbti 700 mln. dolerių (592,7 mln. eurų), centrinė figūra. Šie įtarimai pirmą kartą buvo pareikšti viename žiniasklaidos pranešime.

Vis dėlto daugelis stebėtojų R. Matraimovo areštą vertina su tam tikru cinizmu ir atkreipia dėmesį, kad naujoji vyriausybė po dviejų neramumų savaičių ieško užsienio donorų.

S. Žaparovas antradienį susitiko su Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) specialiąja atstove regionui Natalia Gherman (Natalija German) ir sakė, kad jo šalis po neramumų jau „grįžo prie konstitucinės tvarkos“.

S. Žaparovas atstovei sakė, kad jo vyriausybės prioritetai yra kovoti su koronavirusu ir korupcija, „prasiskverbusia į visas žmonių veiklos sritis“, nurodoma valstybinės informacijos agentūros „Kabar“ pranešime.

R. Matraimovas buvo laikomas pagrindiniu partijos „Mekenim Kyrgyzstan“ („Mano tėvynė Kirgizija“) rėmėju. Ši partija dominavo parlamento rinkimuose drauge su „Birimdik“ („Vienybe“), kuriai priklauso S. Žejenbekovo brolis.

Pernai dėl R. Matraimovo vyko protestai, kuriems vadovavo pilietinės grupės, raginusios pareigūnus ištirti minėtus žiniasklaidoje pareikštus įtarimus. S. Žejenbekovas tuomet atsakė, kad norint patraukti R. Matraimovą atsakomybėn reikia „faktų“.

„Šou“

Minimą pranešimą paskelbęs tarptautinis žurnalistinių tyrimų centras „Organised Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) R. Matraimovą vadino „Centrinės Azijos pogrindinės krovinių imperijos“ vartų sargu.

Tiriamosios žurnalistikos atstovas Bolotas Temirovas, kurį sumušė trys užpuolikai, kai jo faktų tikrinimo svetainė paskelbė atskirą pranešimą apie R. Matraimovo turtą, naujienų agentūrai AFP sakė, kad dar per anksti džiaugtis šio buvusio muitinės pareigūno sulaikymu.

R. Matraimovas vis dar turi pinigų ir yra įtakingas, sakė B. Temirovas.

Aktyvistas Nursultanas Akylbekas, kuris dalyvavo po pranešimo paskelbimo vykusiuose protestuose, suabejojo R. Matraimovo arešto motyvais.

„[Areštas] atrodė tarsi šou. Turime didelį biudžeto deficitą. Galbūt jie nori parodyti donorams, kad kovoja su korupcija“, – sakė N. Akylbekas.

Su R. Matraimovu ir S. Žejenbekovu susijusios partijos buvo apkaltintos didelio masto balsų pirkimu ir rinkimų rezultatai buvo anuliuoti protestams virtus policijos ir opozicinių partijų šalininkų susirėmimais.

Parlamentas trečiadienį turi aptarti naujų parlamento ir prezidento rinkimų datas.

51 metų S. Žaparovas, į valdžią atėjęs mažiau nei dvi savaitės po to, kai šalininkai jį išvadavo iš kalėjimo, yra sakęs, kad kova su korupcija „nebebus politinių oponentų šalinimo įrankis“, ir pažadėjęs, kad organizuotas nusikalstamumas „nebediktuos savo sąlygų“.

S. Žaparovas piktai neigė vietos žiniasklaidos skelbtus įtarimus, kad jis pats yra susijęs su organizuotu nusikalstamumu.

S. Žaparovas buvo kalinamas dėl įkaitų pagrobimo – incidento per vieną 2013 metų mitingą, kurio metu buvo reiškiama parama svarbios užsieniečių eksploatuojamos aukso kasyklos nacionalizavimui.

Kol kas nebuvo požymių, kad naująsias jo funkcijas pripažintų svarbi Kirgizijos sąjungininkė Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių