Kinijoje sulaikyta gauja, įtariama vietos bankų užvaldymu: tūkstančiai gyventojų liko be lėšų

Centrinėje Kinijoje po retų protestų prieš įtariamą finansinę korupciją ir klientų bei pareigūnų susirėmimų buvo areštuoti „nusikalstamos gaujos“, kaltinamos vietos bankų užvaldymu, nariai.

Sulėtėjus Kinijos ekonomikos augimui, keturi bankai Henano provincijoje nuo balandžio vidurio įšaldė visas grynųjų pinigų išėmimo operacijas, palikę be lėšų tūkstančius smulkiųjų indėlininkų. Tai išprovokavo pavienes gyventojų demonstracijas, kurios griežtai kontroliuojamoje šalyje yra retas reiškinys.

Per vieną didžiausių tokių protestų, šimtai žmonių sekmadienį buvo susirinkę prie centrinio banko skyriaus Henano provincijos sostinėje Džengdžou. Jie reikalavo savo pinigų, sakė liudininkai, nesutikę nurodyti savo vardų.

Naujienų agentūros AFP patikrintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kad protestuotojai laikė plakatus su užrašais, smerkiančiais provincijos pareigūnų ir policijos korupciją, raginančiais centrinę vyriausybę „griežtai nubausti Henaną“.

Vietos pareigūnai protestų kol kas nekomentavo, bet policija netoliese esančiame Siučango mieste vėlai sekmadienį pranešė areštavusi „nusikalstamos gaujos“ narius, įtariamus dalyvavus vietos bankų užvaldymo schemoje.

Gauja vykdė nelegalius pervedimus naudodamasi fiktyviomis paskolomis ir nuo 2011 metų per akcijų paketus bei „manipuliuodama vadovais“ iš esmės perėmė kelis vietos bankus, nurodė policija.

Provincijos bankų ir draudimo priežiūros institucija vėlai sekmadienį taip pat pranešė „spartinanti“ vietos finansų krizės sprendimo ir „platesnės visuomenės teisinių teisių bei interesų apsaugos“ planus.

Filmuota medžiaga iš sekmadienio mitingo rodo, kad protestuotojai svaidė daiktus, o vienas dalyvis AFP sakė, kad kažkokie vyrai sužeidė demonstrantų.

Kitame AFP patikrintame vaizdo įraše matyti policijos į autobusą sodinama verkianti moteris; ji skundžiasi, kad prarado savo pinigus.

Kitas vyras pamušta akimi sakė, kad jį sumušė „gangsteriai“. Policija ir jį vilko į autobusą.

Kai kurie protestuotojai kaltino pareigūnus susimokius su vietos bankais siekiant pažaboti protestus. Anot jų, protestų judėjimui slopinti vietos valdžia pasitelkia ir COVID-19 sveikatos pasus, kurie, Pekinui toliau laikantis savo „nulinės COVID-19 tolerancijos“ politikos, turi būti pateikiami norint patekti į įvairias viešąsias vietas, pastatus, prekybos centrus, taip pat tam tikrą viešąjį transportą.

Demonstracijos yra gana retas reiškinys griežtai kontroliuojamoje Kinijoje, kur pareigūnai stengiasi bet kokia kaina užtikrinti socialinį stabilumą ir greit užgniaužti bet kokią opoziciją.

Tačiau nusivylusiems piliečiams kartais vis dėlto pavyksta organizuoti masinius susibūrimus, paprastai tuomet, kai jų taikinys būna vietos administracijos ar atskiros korporacijos, o ne pati Komunistų partija.

Henano demonstrantai pirmadienį kinų socialinėje žiniasklaidoje sulaukė daugiausia paramos žinučių; daugelis platformos „Weibo“ vartotojų kaltino vietos pareigūnus.

„Kodėl taip elgiatės su paprastais žmonėmis? – rašė vienas „Weibo“ vartotojas. – Prašom atlikti griežtą tyrimą dėl Henano vyriausybės.“


Šiame straipsnyje: Kinijabankaikorupcijaprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių