Karo ekspertai: Rusijos kariai kai kur pasiekė laimėjimų, viename sektoriuje padėtis ypač rimta

  • Teksto dydis:

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigė Rusijos kariai pasiekė taktinių laimėjimų kai kuriuose Ukrainos sektoriuose. Taip pat įvardijo, kur padėtis – aštriausia.

Pasak jų, Donbaso kryptimi, šiauriniame flange, Rusijos kariai visas pajėgas meta į Barvinkovės puolimą. Puolimo veiksmuose pastebėti bene visų Iziumo sektoriuje besikaunančių dalinių vienetai.

„Tikėtina, kad čia bus pagrindinė puolimo kryptis. Šią versiją paremia ir tai, kad Rusijos kariams vis dėlto pavyko pasistūmėti į vakarus – palei Donets upę. Perimta Zavody kontrolė, įžengta į Velyka Komyshuvakha. Kita vertus, pavyko pasistūmėti į vakarus, tačiau ir pagrindinių pastangų vieta pasistūmėjo į vakarus. Tad ir toliau Rusijos karių bėda lieka ta pati – siauras placdarmas ir neapsaugoti flangai“, – akcentavo „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Agresoriui pavyko įsitvirtinti Zarichnėje. Todėl Lymano sektoriaus padėtis sunkėja. Rusijos kariai puolė 6-7 kilometrus į pietus esantį Yampilį. Ekspertų nuomone, jų tikslas aiškus – perskirstyti Severodonetsko ir Slaviansko grupuotes bei pabandyti jas sunaikinti dalimis. Tačiau net ir užėmę Yampilį ar Lymaną, kaip manoma, okupantai vis tiek liks šiaurinėje Donetso upės pusėje – tik ją forsavę ir įsitvirtinę pietinėje pusėje Rusijos kariai gali galvoti apie savo tikslų įgyvendinimą. Vis dėlto, padėtis – rimta.

„Po nesuskaičiuojamų nesėkmingų atakų Rubižnėje, agresorius toliau bando čia įsitvirtinti, tačiau puolimas – nebe toks intensyvus. Rusijos kariai suaktyvino savo veikimą į pietus nuo Severodonetsko ir po ilgų savaičių įžengė į Novotoshkivske. Toliau atakuoja Orikhovę, Nizhnę. Jie jau kelias savaites siekia perimti aplink šiuos miestelius esančią kelių sankirtą, kuri svarbi puolant Lysychianską iš pietų. Įžengta į vieną miestelį – Novotoshkivskeę, tačiau okupantai čia dar nieko nelaimėjo, mūšiai tęsiasi“, – detalizavo pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro atstovai.

Pasak ekspertų, intensyvėja mūšiai ir prie Huliajpolės, tik dar neaišku, kas čia turi iniciatyvą – Rusijos kariai ar ukrainiečiai, nes vyksta stumdymasis kontaktinėje linijoje.

Kalbėdami apie situaciją Mariupolyje, „Locked N’ Loaded“ teigė, kad agresoriai  toliau bando sulyginti „Azovstal“ gamyklą su žeme – vyksta tiesioginiai susidūrimai.

Taip pat Rusijos kariai ir vėl bando pulti pietų kryptimi, taip siekdami neleisti ukrainiečiams vykdyti savo planų. Atakuota Tavriiskė ir Nova Zoria, tačiau ataka atmušta.

„Okupantai antrą kartą smogė tiltui prie Zalotka, taip tarsi rodydami, kad rengiasi kažką daryti į pietvakarius nuo Odesos – Padnestrės grupuotės veikimo sektoriuje. Ukrainiečiai skolingi nelieka ir toliau taikosi į Rusijos karių vadovavimo ir valdymo sistemą. Šį kartą sunaikinta vadavietė ir oro gynybos sistema „Strela-10“ toje pačioje garsiojoje Gyvačių saloje. Pajudėjus Padnestrės grupuotei tai būtų svarbus vadovavimo ir oro gynybos taškas“, – svarstė ekspertai.

Jų teigimu, per pastarąją parą agresorius pasiekė taktinių laimėjimų Iziumo, Lymano, Severodonetsko sektoriuose, tačiau Rusijos kariai esą dar nevirto operacinio lygmens problemomis ukrainiečiams.

„Aštriausia padėtis – Lymane. Reikalingi aktyvūs ukrainiečių veiksmai ugnimi ir manevru, kad agresoriai nepasijustų galintys čia pasiekti sėkmę“, – akcentavo „Locked N’ Loaded“.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro ekspertaikaro eigaRusijos laimėjimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių