Kambodžos teismas: mirė raudonųjų khmerų „brolis Nr. 2“ Nuon Chea

  • Teksto dydis:

Raudonųjų khmerų „brolis Nr. 2“ Nuon Chea (Nuon Čėja) būdamas 93 metų sekmadienį mirė, naujienų agentūrai AFP sakė Kambodžos tribunolo, nuteisusio jį už genocidą ir nusikaltimus žmoniškumui, atstovas.

„Galime patvirtinti, kad atsakovas Nuon Chea... 2019 metų rugpjūčio 4-osios vakarą mirė Khmerų ir sovietų draugystės ligoninėje (KSFH)", – sakė teismo atstovas Nethas Pheaktra (Netas Feaktra).

Jo mirties priežastis nenurodoma.

Lapkričio mėnesį Kambodžoje Nuon Chea, laikytas antruoju pagal rangą žmogumi po raudonųjų khmerų „brolio Nr. 1“ Pol Poto, ir buvęs valstybės vadovas Khieu Samphanas (Khjė Samfanas) buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos dėl genocido.

Tai pirmas kartas, kai dėl genocido buvo nuteisti įtakingi 1975–1979 metais valdžiusio ultramaoistų režimo lyderiai. Per ketverius metus trukusį teroru paženklintą šio brutalaus režimo valdymą Kambodžoje mirė 2 mln. žmonių.

Pagrindiniu raudonųjų khmerų ideologu laikytas Nuon Chea buvo areštuotas tik 2007 metais.

Jis ir kiti raudonųjų khmerų lyderiai buvo teisiami 2006 metais įsteigtame Jungtinių Tautų remiame tribunole, kuris pernai Nuon Cheą nuteisė kalėti iki gyvos galvos už vietnamiečių ir kitų etninių mažumų genocidą.

2014 metais jam ir vieninteliam dar likusiam gyvam atsakovui Khieu Samphanui buvo skirtos įkalinimo iki gyvos galvos bausmės už prievartinę Pnom Penio evakuaciją 1975-aisiais, kai raudonųjų khmerų pajėgos sostinės gyventojus išvarė į kaimą.

Revoliucionieriai, kurie bandė paversti budistų dominuojamą šalį agrarine marksistine utopija, bandė panaikinti klases ir buvo nusitaikę į religines grupes bei išsilavinusius žmones

Minėtas JT remiamas teismas kol kas yra nuteisęs tik tris žmones.

Buvęs kruvino režimo užsienio reikalų ministras Ieng Sary (Ieng Saris) ir jo žmona mirė taip ir nestoję prieš teismą, o Pol Potas mirė 1998-aisiais.


Šiame straipsnyje: Nuon CheaKambodža

NAUJAUSI KOMENTARAI

Menu

Menu portretas
Soviet pedagoga primena
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių