Kalnų Karabache prasidėjo bombardavimas: numušti sraigtasparniai, žuvo civilių

  • Teksto dydis:

Azerbaidžanui sekmadienį pradėjus bombarduoti Kalnų Karabachą, separatistų pajėgos nuo Azerbaidžano atsiskyrusiame regione numušė du Azerbaidžano karinius sraigtasparnius, pranešė sukilėlių pareigūnai.

Dėl nuožmiausių nuo 2016 metų susirėmimų padidėjo rizika, jog tarp Azerbaidžano ir Armėnijos, kurių teritorinis ginčas dėl Kalnų Karabacho regiono tęsiasi jau ne vieną dešimtmetį, gali įsiplieksti naujas karas.

Azerbaidžanas sekmadienio ryte pradėjo „aktyvų bombardavimą“ palei Kalnų Karabacho fronto liniją, pranešė Karabacho pareigūnai. Jų teigimu, taip pat bombarduojami civiliai taikiniai, įskaitant pagrindinį regiono miestą Stepanakertą.

Per įnirtingus susirėmimus nuo Azerbaidžano atsiskyrusiame Kalnų Karabacho regione žuvo civilių abiejose konflikto pusėse, pranešė Bakų ir separatistų pareigūnai, apkaltinę vieni kitus pradėjus karo veiksmus.

„Yra pranešimų apie žuvusiuosius ir sužeistuosius tarp civilių ir kariškių“, – nurodė Azerbaidžano prezidentūra.

Tuo tarpu Kalnų Karabacho ombudsmenas pranešė apie regiono „civilių gyventojų aukas“.

Separatistų gynybos ministerija paskelbė, kad jos pajėgos numušė du Azerbaidžano sraigtasparnius ir tris bepilotes skraidykles.

Tuo tarpu Azerbaidžano gynybos ministerija pareiškė pradėjusi „kontrpuolimą, siekdama sustabdyti Armėnijos kovinę veiklą ir užtikrinti gyventojų saugumą“.

„Turime tvirtai ginti savo valstybę ir remti savo kariuomenę ... ir mes laimėsime. Tegyvuoja šlovingoji Armėnijos armija!“ – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas.

Armėnija skelbia karinę padėtį ir karinę mobilizaciją

Kilus įnirtingiems susirėmimams prie Kalnų Karabacho fronto linijos, per kuriuos, kaip pranešė Baku ir Jerevanas, nebuvo išvengta civilių aukų, Armėnija sekmadienį paskelbė karinę padėtį ir karinę mobilizaciją.

„Vyriausybė nusprendė paskelbti karinę padėtį ir visuotinę mobilizaciją“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas.

Jis taip pat nurodė piliečiams „rengtis ginti mūsų šventąją tėvynę“.

„Renkitės ginti mūsų šventąją tėvynę“, – parašė N. Pašinianas feisbuke.

Rusija ragina „nedelsiant“ nutraukti ugnį

Kilus nuožmiems susirėmimams tarp Azerbaidžano ir Kalnų Karabacho regioną kontroliuojančių armėnų separatistų, Rusija sekmadienį paragino nedelsiant nutraukti ugnį ir pradėti derybas.

„Raginame šalis nedelsiant nutraukti ugnį ir pradėti derybas, kad būtų galima stabilizuoti padėtį“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Tarp aukų – armėnų moteris ir vaikas

Per įnirtingus susirėmimus, sekmadienį kilusius prie Kalnų Karabacho fronto linijos tarp Azerbaidžano pajėgų ir armėnų separatistų, žuvo armėnų moteris ir vaikas.

Armėnija sekmadienį pareiškė, jog Azerbaidžanas atakavo civilių gyvenvietes Kalnų Karabache, įskaitant pagrindinį regiono miestą Stepanakertą.

Tuo tarpu Azerbaidžano gynybos ministerija paskelbė pradėjusi „kontrpuolimą, siekdama sustabdyti Armėnijos kovinę veiklą ir užtikrinti gyventojų saugumą“. Ministerija nurodė, jog kontrpuolimui pasitelkė tankus, artileriją, kovinę aviaciją ir bepilotes skraidykles.

„Yra pranešimų apie žuvusiuosius ir sužeistuosius tarp civilių ir kariškių“, – pareiškė Azerbaidžano prezidento atstovas Hikmetas Hadžijevas. Kalnų Karabacho ombudsmenas Artakas Beglarianas pranešė, jog regione yra „civilių aukų“. Konkrečių skaičių jie nenurodė.

Tuo tarpu Armėnijos gynybos ministerijos atstovas atskirai nurodė, jog Kalnų Karabache žuvo armėnų moteris ir vaikas.

Azerbaidžanas skelbia užėmęs šešis armėnų kontroliuotus kaimus

Azerbaidžanas sekmadienį pareiškė per įnirtingus susirėmimus prie ginčijamo Kalnų Karabacho regiono fronto linijos užėmęs savo šešis kaimus, kuriuos kontroliavo armėnų separatistai.

„Išlaisvinome šešis kaimus – penkis Fizulio rajone ir vieną Džabrailo rajone“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė gynybos ministerijos atstovas.

ES ragina „nedelsiant grįžti prie derybų“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) sekmadienį paragino Azerbaidžaną ir armėnų separatistus nutraukti susirėmimus dėl Kalnų Karabacho regiono ir „nedelsiant grįžti prie derybų“.

„Kariniai veiksmai turi būti skubiai sustabdyti, kad būtų išvengta tolesnės eskalacijos“, – parašė jis tviteryje, paraginęs „nedelsiant ir be jokių išankstinių sąlygų grįžti prie derybų“.

Sekmadienį prie Kalnų Karabacho regiono fronto linijos kilo įnirtingų susirėmimų, per kuriuos, kaip skelbia Baku ir Jerevanas, nebuvo išvengta ir civilių aukų.

Armėnų separatistai Kalnų Karabacho kontrolę iš Baku perėmė per 1991–1994 metų karą, pareikalavusį 30 tūkst. gyvybių.

Nors nuo 1994 metų tarpininkaujant Rusijai, JAV ir Prancūzijai vedamos derybos, kuriose mėginama išspręsti ginčą dėl Kalnų Karabacho – vieną didžiausių konfliktų, kilusių po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais, – ilgalaikės išeities iš aklavietės iki šiol taip ir nerasta.

Energijos išteklių turtingas Azerbaidžanas, kurio karinės išlaidos viršija visą Armėnijos vyriausybės biudžetą ir kuris dosniai investuoja į savo karines pajėgas, ne kartą žadėjo Kalnų Karabachą susigrąžinti jėga.

Tuo tarpu Armėnija žada ginti regioną, kuris paskelbė nepriklausomybę, tačiau yra itin priklausomas nuo Jerevano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha...

cha... portretas
Visur jaučiasi ka_capų ranka.

Ararat

Ararat portretas
Arcachas, o ne Kalnų Karabachas.

Anonimas

Anonimas portretas
Rusija Azerbaidzana ir Armenija turi paimti i savo globa taip kaip buvo Imperijos laikais. Buvo ramu ir visi patenkinti. Demokratija - lavonu kalnai, kraujo upes ir dusinantis nepriklausomas dvokas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių