JT reikalauja nutraukti smurtą okupuotame Vakarų Krante, kur žuvo virš 500 palestiniečių

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) antradienį pareikalavo nutraukti smurto bangą okupuotame Vakarų Krante, sakydamas, kad nesuvokiama, jog nuo spalio 7-osios čia buvo nužudyta daugiau kaip 500 palestiniečių.

V. Turkas teigė, kad nuo tada, kai prieš beveik aštuonis mėnesius prasidėjo karas Gazos Ruože, Izraelio kariai ir naujakuriai Vakarų Krante nužudė mažiausiai 505 palestiniečius.

Pasak palestiniečių pareigūnų, žuvo mažiausiai 523 žmonės.

Per tą patį laikotarpį šioje teritorijoje per susirėmimus arba įtariamus palestiniečių išpuolius taip pat žuvo dvi dešimtys izraeliečių, įskaitant aštuonis karius, nurodė V. Turkas.

„Tarsi neužtektų tragiškų pastarųjų aštuonių mėnesių įvykių Izraelyje ir Gazos Ruože, okupuoto Vakarų Kranto gyventojai diena iš dienos patiria precedento neturintį kraujo praliejimą“, – sakoma jo pareiškime.

„Nesuvokiama, kad taip beatodairiškai buvo atimta tiek daug gyvybių“, – priduriama jame.

V. Turkas pabrėžė, kad „žudymas, naikinimas ir plačiai paplitę žmogaus teisių pažeidimai yra nepriimtini ir turi būti nedelsiant nutraukti“.

„Izraelis privalo ne tik priimti, bet ir taikyti tokias taisykles, kurios visiškai atitiktų galiojančias žmogaus teisių normas ir standartus“, – pareiškė jis, reikalaudamas atsakomybėn patraukti atsakinguosius už visus įtariamus nužudymus.

V. Turkas apgailestavo, kad Vakarų Krante, kurį Izraelis yra okupavęs nuo 1967-ųjų, ir kur smurto mastas dar labiau išaugo spalio 7-ąją kilus Izraelio ir „Hamas“ karui Gazos Ruože, „vyrauja nebaudžiamumas už tokius nusikaltimus“.

Jis atkreipė dėmesį į savaitgalį įvykusį incidentą, kai Izraelio kariai vieną paauglį nukovė, o kitą sunkiai sužeidė Akabat Džabro pabėgėlių stovykloje netoli Jerichono okupuotame Vakarų Krante. Sužeistasis nuo patirtų sužeidimų vėliau taip pat mirė.

Pasak jo, vaizdo kamerų įrašai rodo, kad vaikinai buvo nušauti iš 70 metrų atstumo, kai bėgo mėtydami akmenis ir (arba) Molotovo kokteilius į karinį postą.

V. Turko pareiškime teigiama, kad Izraelio kariuomenė dažnai naudojo mirtiną jėgą „kaip pirmąją priemonę prieš protestuojančius palestiniečius [...] tais atvejais, kai jie akivaizdžiai nekėlė tiesioginės grėsmės gyvybei“.

V. Turkas įspėjo, kad smurtas, „atsižvelgiant į Gazos Ruože vykstančių žudynių ir naikinimo mastą, sukėlė baimę ir nesaugumo jausmą palestiniečiams okupuotame Vakarų Krante“.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai užpuolė Izraelį. Per šį išpuolį, Izraelio duomenimis, buvo nužudyta 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant keturias dešimtis, Izraelio kariuomenės laikomus žuvusiais.

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija sako, kad per beveik aštuonis mėnesius trunkantį Izraelio ir „Hamas“ karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 36,5 tūkst. žmonių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokie

Kokie  portretas
čia nesąmoningi skaičiai,nuo karo pradžios žydų okupantai ir teroristai sunaikino apie 40.000 tūkstančių nekaltų palestiniečių moterų ir vaikų, prakeikti žydpalaikiai ir tas mėsininkas kruvinas iki alkūnių netaniakas !!!!!

Tu

Tu portretas
Matai jau nereiškia gilaus susirūpinimo o reikalauja dar daugiau čiurkų prisivežt

Onutė

Onutė portretas
Palestiną ispanai pripažino ,o jie nenori Katalonijos peipažinti ,kaip laisvos valstybės!?Ir ko tie išlaikytiniai muslimai po Europą laksto varytų visi tėvynės gint.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių