JT ataskaitoje Sirijos vyriausybė kaltinama atakomis prieš ligonines, mokyklas

Sirijos vyriausybės pajėgos sistemingai atakavo daugybę ligoninių, mokyklų ir turgų sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje aplink šiaurės vakarinį Idlibo miestą, nurodoma Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje.

JT Žmogaus teisių tarybos vardu paskelbtoje ataskaitoje pažymima, kad civiliniai taikiniai buvo bombarduojami iš oro ir nuo žemės. Toks beatodairiškas bombardavimas pražudė šimtus žmonių ir dar beveik milijoną civilių privertė palikti namus ir bėgti.

Ataskaitoje teigiama, kad vyriausybės pajėgos taip pat naudojo kasetinius šaudmenis, ir priduriama, kad tokios atakos, neatsižvelgiant į civilius, laikytinos karo nusikaltimais.

Ataskaitos autoriai pažymi, kad džihadistų grupuotė „Hayat Tahrir al-Sham“ (HTS) taip pat beatodairiškai apšaudė vyriausybės sritis, pražudydama daugiau kaip 200 civilių. Teroristai, be kita ko, plėšikavo, grobė, kankino ir žudė civilius, o šie veiksmai taip pat laikytini karo nusikaltimais.

Ataskaitoje apimamas laikotarpis nuo 2019 metų lapkričio iki 2020-ųjų birželio.

Regionas aplink Idlibo miestą yra paskutinė didelė sukilėlių kontroliuojama sritis Sirijoje, kuri yra smarkiai nuniokota ne vienerius metus trunkančio karo.

Sirijos vyriausybė kartu su sąjungininke Rusija 2019 metais pradėjo šios srities puolimą. Kovo pradžioje Rusijai ir Turkijai susitarus dėl paliaubų, padėtis nurimo. Ankara kare remia sukilėlius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių