JK ataskaita dėl Rusijos kišimosi į „Brexitą“ turi pasirodyti artimiausiu metu

Artimiausiomis dienomis bus paskelbta ilgai laukta ataskaita dėl galimo Rusijos kišimosi į balsavimą dėl „Brexito“, ketvirtadienį pranešė Jungtinės Karalystės parlamento Žvalgybos ir saugumo komitetas (ISC).

50 puslapių ataskaita buvo paruošta jau pernai, bet jos paskelbimas buvo atidėtas dėl gruodį vykusių visuotinių rinkimų, prieš kuriuos buvo paleisti visi parlamento komitetai.

Praėjusią savaitę premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) paskyrė naujus komiteto narius, o ketvirtadienį vyko pirmasis žvalgybos agentūras prižiūrinčio ISC susirinkimas.

„Šį rytą komitetas vieningai sutiko, kad paskelbs pirmtakų paruoštą ataskaitą dėl Rusijos prieš parlamento vasaros pertrauką“ liepos 22 dienos vakare, sakoma pranešime.

ISC tyrimą pradėjo 2017 metų lapkritį, reaguodamas į nerimą keliančius pranešimus, jog Rusija stengėsi paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

ISC tyrimą pradėjo 2017 metų lapkritį, reaguodamas į nerimą keliančius pranešimus, jog Rusija stengėsi paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Buvo nuogąstaujama, kad Maskva taip pat galėjo mėginti paveikti 2016 metų birželį JK surengtą referendumą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos.

Tuometė premjerė Theresa May (Tereza Mei) kaltino Rusiją „platinus melagingas žinutes“, kad „pasėtų nesantaiką Vakaruose ir pakenktų mūsų institucijoms“.

ISC susirūpinimą dar labiau padidino 2018 metų kovą įvykdytas mėginimas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga nunuodyti buvusį dvigubą agentą rusą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją Anglijos mieste Solsberyje, dėl kurio Londonas ir jo sąjungininkai Vakaruose taip pat kaltina Maskvą.

Ataskaitą komitetas baigė rengti pernai kovą, o spalį dokumentą patvirtino žvalgybos agentūros.

Tačiau B. Johnsonas nepatvirtino sprendimo atskaitą paviešinti prieš rinkimus, o vėliau teko laukti, kol bus suformuotas naujas komitetas.

B. Johnsonas užsitraukė daugelio parlamentarų pasipiktinimą dėl to, kad taip ilgai nesiūlė naujų komiteto narių sąrašo, tačiau vos pasiūlęs sulaukė maišto.

Dauningo gatvė į nepriklausomo tarppartinio komiteto vadovo postą siūlė buvusį transporto sekretorių Chrisą Graylingą (Krisą Greilingą).

Tačiau paskutinę minutę trečiadienį po netikėtų manevrų šis postas atiteko kitam įstatymų leidėjui iš valdančiosios Konservatorių partijos Julianui Lewisui (Džulianui Liujisui), kurio paskyrimą palaikė opozicijoje esantys įstatymų leidėjai.

Tada J. Lewisas buvo išmestas iš konservatorių parlamentinės frakcijos už vadinamąjį „mini perversmą“.

Tačiau J. Lewisas buvo nepalenkiamas ir pareiškė, kad B. Johnsonui „nedera“ bandyti primesti savo kandidatą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
Ar skrYpalio jūrų kiaulytė jau pasveiko?

na ...pagaliau siaip ne taip

na  ...pagaliau siaip ne taip   portretas
sukure ir sukurpe ,,,ataskaita,,,,, del ,,,kisimosi,,,,,

Kaunas

Kaunas portretas
O ką veikė per breksitą Donecko smogikas su Donecko vėliava.UK.Buvau nustebusi,matyt Putino projektas suardyti jo nuomone supuvusios Eu.O į tą supuvusia Eu lenda,kaip žiurkės iš įvairių kampų.Ir pats caras mėgaujai ir jo dukros tais puvėsiais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių