JAV nukovė aukšto rango „Islamo valstybės“ džihadistą Sirijoje

Per JAV aviacijos smūgį Sirijoje ketvirtadienį žuvo džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) aukšto rango narys, pranešė kariuomenės Centrinė vadavietė (CENTCOM).

Ši operacija – naujausias JAV mėginimas susidoroti su IS džihadistais, kurie teritoriniu požiūriu buvo sutriuškinti, tačiau vis dar rengia išpuolius Sirijoje ir kaimyniniame Irake.

„CENTCOM pajėgos surengė reidą Sirijos šiaurės rytuose, kurio taikiniu tapo aukšto rango IS pareigūnas“, – sakė vadavietės atstovas spaudai pulkininkas Joe Buccino (Džo Bučinas) pareiškime, atsiųstame elektroniniu paštu naujienų agentūrai AFP.

Vėliau CENTCOM socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad per reidą taikytasi į „Rakkaną Wahidą al Shammarį (Rakaną Vahidą Šamarį), IS pareigūną, kuris, kaip žinoma, padėjo slapta gabenti ginklus ir kovotojus“.

R. W. Shammaris „buvo nužudytas, o vienas iš jo bendrininkų sužeistas“, teigiama pranešime, kuriame priduriama, kad dar du asmenys buvo sulaikyti ir kad per reidą daugiau žmonių nenukentėjo.

Anksčiau Sirijos valstybinis transliuotojas pranešė, kad per JAV operaciją, kurioje dalyvavo keli sraigtasparniai, vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje Sirijos šiaurės rytuose, kur dominuoja kurdų pajėgos, žuvo vienas žmogus ir dar keli buvo paimti į nelaisvę.

Į taikinį patekęs Muluk Sarajaus kaimas yra už 17 km į pietus nuo kurdų valdomo Kamišli miesto ir yra kontroliuojamas režimą palaikančios kariuomenės, teigė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Ketvirtadienį surengtas reidas buvo pirmoji tokia oro pajėgų operacija vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje nuo konflikto Sirijoje pradžios 2011 metais, pridūrė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi karą stebinti organizacija.

Per operaciją nužudytas asmuo „daug metų gyveno toje teritorijoje“, teigė SOHR, kuri remiasi plačiu šaltinių Sirijoje tinklu.

Organizacija teigė, kad per operaciją į nelaisvę buvo paimti siras ir irakietis.

Mažai žinomas taikinys

Vienas kaimo gyventojas sakė, kad per operaciją nusileido trys JAV sraigtasparniai su kariais.

JAV pajėgos įsiveržė į namą, nužudė vieną žmogų, o kitus paėmė į nelaisvę, AFP pasakojo gyventojas, kuris, baimindamasis represijų, kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

„Per operaciją jie per garsiakalbius ragino gyventojus likti namuose“, – teigė jis

Gyventojas auką įvardijo kaip Abu Hayelį (Abu Hajelį), mažai žinomą perkeltąjį asmenį iš Chasakos provincijos.

Ketvirtadienio vakarą CENTCOM pranešė, kad per dar vieną JAV aviacijos smūgį Sirijos šiaurėje 18 val. 32 min. Sirijos (ir Lietuvos) laiku žuvo dar du aukšto rango IS nariai.

„JAV pajėgos surengė sėkmingą aviacijos smūgį Sirijos šiaurėje ir nukovė Abu Hashumą al Umawi (Abu Hašumą Umavį), Sirijos vado pavaduotoją, ir dar vieną su juo susijusį aukšto rango IS pareigūną“, – sakoma CENTCOM pareiškime.

„Vykdant šią operaciją niekas iš JAV pajėgų nebuvo sužeisti ar nužudyti, taip pat nebuvo prarasta ar sugadinta JAV įranga“, – teigė CENTCOM.

JAV vadovauja karinei koalicijai, Sirijoje kovojančiai su IS.

Liepos mėnesį Pentagonas pranešė, kad per drono smūgį šiaurinėje Sirijos dalyje nukovė svarbų šalies IS džihadistą.

CENTCOM teigė, kad jis buvo „vienas iš penkių svarbiausių“ IS lyderių.

Smūgis liepą buvo surengtas praėjus penkiems mėnesiams po naktinio JAV reido Atmės mieste, per kurį žuvo IS lyderis Abu Ibrahimas al Qurashi (Abu Ibrahimas Kurašis).

JAV pareigūnai teigė, kad A. I. Qurashi žuvo susprogdinęs bombą, kad išvengtų suėmimo.

Po 2019 metų kovo mėnesio JAV vadovaujamos koalicijos remiamo karinio puolimo netekę paskutinės teritorijos, likusios IS pajėgos Sirijoje daugiausia pasitraukė į dykumose esančias slėptuves.

Nuo to laiko jos naudojosi tokiomis slėptuvėmis, kad rengtų pasalas kurdų vadovaujamoms pajėgoms ir Sirijos vyriausybinėms pajėgoms, toliau rengdamos išpuolius Irake.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių