JAV priekaištauja Izraeliui dėl didelių civilių aukų Gazoje

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas pirmadienį pareiškė dviem aukšto rango Izraelio pareigūnams, kad per izraeliečių vykdomą apsiausto Gazos Ruožo bombardavimą žūstančių civilių skaičius yra „nepriimtinai didelis“, pranešė jo atstovas.

Pastarosiomis dienomis Izraelio kariuomenė surengė keletą mirtinų atakų. Be kita ko, taikytasi į pabėgėlių stovyklą ir kelias Jungtinių Tautų mokyklas, kuriose glaudėsi civiliai. Reaguodama į tai, palestiniečių smogikų grupuotė „Hamas“ pareiškė, kad traukiasi iš derybų dėl paliaubų, o tai dar labiau aptemdė ugnies nutraukimo ir susitarimo dėl įkaitų paleidimo perspektyvas.

A. Blinkenas priėmė du įtakingus Izraelio pareigūnus – strateginių reikalų ministrą Roną Dermerį ir patarėją nacionalinio saugumo klausimais Tzachį Hanegbį, kad „išreikštų didelį susirūpinimą dėl pastarųjų civilių aukų Gazos Ruože“. Aukų skaičius „vis dar yra nepriimtinai didelis. Šiame konflikte toliau žūva per daug civilių“, – žurnalistams pareiškė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris.

Šeštadienį per Izraelio smūgius Al Mavasio stovykloje netoli Kan Juniso žuvo daugiau nei 90 žmonių, pranešė „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerija. Izraelio kariuomenė tvirtino, kad bombardavimo taikinys buvo du asmenys – „Hamas“ karinio sparno vadas Mohammedas Deifas ir jo artimas bendražygis Rafa Salama, kuris, anot kariuomenės, žuvo.

Vienas „Hamas“ pareigūnas sekmadienį patikino, kad M. Deifui esą viskas gerai ir jis „tiesiogiai prižiūri“ operacijas, tačiau vis dar esama abejonių.

Minėti du Izraelio pareigūnai pareiškė A. Blinkenui, kad kol kas nėra tikrumo dėl M. Deifo likimo, sakė M. Milleris.

Pasak jo, dvišalėse diskusijose dėmesys taip pat buvo skiriamas paliauboms tarp Izraelio ir „Hamas“, Gazos Ruožui skirtai humanitarinei pagalbai ir pokarinio laikotarpio planams.

Vizitas buvo surengtas likus kelioms dienoms iki numatomo Izraelio premjero Benjamino Netanyahu kreipimosi į JAV Kongresą, kuris turėtų įvykti liepos 24 d.

„Toliau tiesiogiai girdime iš Izraelio, kad jie nori pasiekti paliaubas ir kad yra įsipareigoję laikytis savo pristatyto siūlymo“, – pažymėjo M. Milleris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių