JAV: esame giliai susirūpinę dėl Izraelio smūgio mokyklai Gazoje

  • Teksto dydis:

Baltieji rūmai šeštadienį pareiškė, kad yra „giliai susirūpinę“ dėl civilių aukų po Izraelio aviacijos smūgio Gazos mokyklai, kurioje buvo radę prieglobstį perkeltieji palestiniečiai.

Per tą smūgį, gelbėtojų teigimu, žuvo daugiau kaip 90 žmonių.

„Esame giliai susirūpinę dėl pranešimų apie civilių aukas Gazoje“ po šio smūgio, pareiškime pažymėjo Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Seanas Savettas (Šonas Savetas) ir pridūrė, kad JAV „prašo išsamesnės informacijos“.

Jis pabrėžė, kad smūgis, kuris sukėlė tarptautinį pasmerkimą, „pabrėžia būtinybę nutraukti ugnį ir pasiekti susitarimą dėl įkaitų, kurio mes ir toliau nenuilstamai siekiame“.

Gazos Ruožo civilinės gynybos agentūra šeštadienį pranešė, kad per Izraelio smūgį vienai Gazos miesto mokyklai žuvusiųjų skaičius išaugo iki 90–100. Vietos gelbėtojai vėliau patikslino, kad žuvo 93 žmonės.

Naujienų agentūra AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti žuvusiųjų skaičiaus.

Tačiau jei jis pasitvirtintų, tai būtų vienas didžiausių skaičių žuvusiųjų per vieną smūgį per jau dešimt mėnesių trunkantį Izraelio ir palestiniečių judėjimo „Hamas“ teroristų karą.

Izraelio kariuomenė teigė smogusi „Hamas“ vadovavimo ir kontrolės centrui, kuris, kaip nurodoma, buvo įsikūręs mokykloje „Al Tabi'een“ Daradžo rajone.

„Buvo imtasi daugybės priemonių, kad būtų sumažinta rizika nukentėti civiliams gyventojams, įskaitant tiksliojo valdymo šaudmenų naudojimą, stebėjimą iš oro ir žvalgybos informaciją“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ teigė, kad smūgis buvo suduotas per aušros maldą.

„Hamas“ vyriausybinės žiniasklaidos šaltiniai teigė, kad mokykloje glaudėsi apie 250 žmonių, maždaug pusė iš jų – moterys ir vaikai.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy (Deividas Lamis) kiek anksčiau pareiškė, kad Londonas yra „pasibaisėjęs“ Izraelio aviacijos smūgiais vienai mokyklai Gazoje, ir paragino nedelsiant nutraukti ugnį.

Izraelio smūgius griežčiausiai pasmerkė ir Prancūzija, pareiškusi, kad „jau keletą savaičių mokyklų pastatai nuolat tampa taikiniais, o civilių aukų skaičius yra nepakeliamas“, ir priminusi, kad „Izraelis privalo laikytis tarptautinės humanitarinės teisės“.

Tuo tarpu nepriklausoma Jungtinių Tautų paskirta ekspertė po minėtų smūgių mokyklai apkaltino Izraelį vykdant genocidą per karą Gazos Ruože.

„Izraelis vykdo palestiniečių genocidą po vieną kvartalą, po vieną ligoninę, po vieną mokyklą, po vieną pabėgėlių stovyklą, po vieną saugią zoną“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė JT specialioji pranešėja teisių padėties palestiniečių teritorijose klausimais Francesca Albanese (Frančeska Albanėzė).

Turkija pasmerkė išpuolį kaip nusikaltimą žmoniškumui, o Kataras – tarpininkas Izraelio ir „Hamas“ kare Gazos Ruože – pareikalavo skubiai atlikti tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KupriukoAnūkas

KupriukoAnūkas portretas
Prakeikti žydai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių