Japonijoje orlaiviui patyrus avariją sužeisti penki JAV jūrų pėstininkai

  • Teksto dydis:

Japonijoje antradienį buvo sužeisti penki JAV jūrų pėstininkai, skridę konvertoplanu „MV-22 Osprey“, kai šis orlaivis patyrė „nelaimingą atsitikimą“ ir nusileido ant vandens seklumoje, pranešė Pentagonas.

Orlaivis „nusileido ant seklumos“ šalia Okinavos netoli JAV Jūrų pėstininkų Schwabo (Švabo) bazės, sakė Pentagono atstovas laivyno kapitonas Jeffas Davisas (Džefas Deivisas).

„Tai yra (smulkus) nelaimingas atsitikimas“, – sakė jis ir pažymėjo, kad vyksta tyrimas.

Tačiau tokį apibūdinimą paneigė per nacionalinę Japonijos televiziją NHK parodytas reportažas, kuriame buvo matomi perpus sulūžę pagrindiniai „Osprey“ sparnai, o orlaivio piloto kabina buvo atsiskyrusi nuo pusiau nugrimzdusio fiuzeliažo, plūduriuojančio šalia kranto.

Incidentas įvyko apie 22 val vietos (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku, o orlaiviu skridę žmonės buvo nuskraidinti į JAV karinio laivyno ligoninę.

Konvertoplanas „MV-22 Osprey“ dėl pasukamų sraigtų gali skristi ir kaip sraigtasparnis, ir kaip lėktuvas. Jis gali gabenti 24 kovos veiksmams pasiruošusius jūrų pėstininkus.

Antradienį sužeisti kariai priklauso 1-ojo jūrų pėstininkų aviacijos sparno 36-ajai grupei.

Po orlaivio avarijos šalia Nago miesto krantų, Okinavoje, kur nepasitenkinimas JAV karinėmis bazėmis ir taip yra gana didelis, kilo protestų. Incidentas įvyko praėjus vos savaitei po to, kai vakarų Japonijoje sudužus F/A-18 naikintuvui žuvo vienas Jūrų pėstininkų pilotas.

Šalies gynybos ministrė Tomomi Inada paskambino JAV pajėgų vadui Japonijoje Jerry Martinezui (Džeriui Martinesui) ir paprašė jo suteikti daugiau informacijos apie nelaimę bei nutraukti šių orlaivių operacijas, kol bus išspręsti saugumo klausimai, nurodė ministerijos atstovas.

Premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) žurnalistams sakė apgailestaujantis dėl avarijos ir pabrėžė, kad privalo būti užtikrintas saugumas.

„Labai gaila, kad nutiko tokia rimta nelaimė“, – žurnalistams sakė jis.

Savo ruožtu Okinavos gubernatorius Takeshi Onaga (Takešis Onaga), didelis JAV karių dislokavimo Japonijoje kritikas, pavadino incidentą „tikrai siaubingu“.

Okinavoje pagal Japonijos ir JAV saugumo sutartį veikia dauguma Japonijos teritorijoje įkurtų JAV karinių bazių, kuriose dislokuota daugiau negu pusė iš 50 tūkst. šio kontingento karių ir pagalbinio personalo narių. Dauguma salos gyventojų priekaištauja dėl triukšmo, taršos ir nusikaltimų, siejamų su JAV kariuomene, ir reikalauja, kad karių skaičius būtų sumažintas.


Šiame straipsnyje: JaponijaJAVOrlaivisavarija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių