Japoniją toliau siaubia taifūnas „Shanshan“, žuvo šeši žmonės

  • Teksto dydis:

Per Japoniją slenkantis taifūnas „Shanshan“ penktadienį sukėlė didžiules liūtis, dėl kurių sutriko transportas ir pasipylė perspėjimai dėl žemės nuošliaužų.

Pranešama, kad jau žuvo iki šešių žmonių.

Taifūnas, vienas smarkiausių per pastaruosius dešimtmečius Japonijoje, susilpnėjo ir prognozuojama, kad iki pirmadienio sumažės iki atogrąžų ciklono stiprumo, nors penktadienį jo gūsiai vis dar siekė apie 35 metrų per sekundę greitį.

Dar prieš jam pasiekiant Kiūšiū salą, vėlai antradienį Aičio prefektūroje, esančioje už maždaug 1 tūkst. km, dėl smarkių liūčių nuslinko žemės nuošliauža, pražudžiusi tris tos pačios šeimos narius.

Vyriausybės atstovas spaudai Yoshimasa Hayashi (Jošimasa Hajašis) patvirtino keturias mirtis, tačiau teigė, kad vienu atveju tiriamas ryšys su taifūnu. Pasak jo, dar du žmonės, kaip manoma, žuvo, o du laikomi dingusiais.

Y. Hayashi teigimu, aštuoni žmonės buvo sunkiai sužeisti, o dar 70 patyrė lengvesnius sužalojimus. Jis pridūrė, kad daugelį sužeidė stiklai, kai taifūnas, kurio gūsiai siekė 70 m/s, Kiūšiū saloje daužė langus ir ardė stogus.

Buvo apgadinta beveik 200 pastatų.

Klimato kaita

Liepą paskelbtame tyrime teigiama, kad dėl klimato kaitos taifūnai regione formuojasi arčiau pakrančių, sparčiau intensyvėja ir ilgiau tęsiasi sausumoje.

Kitame ketvirtadienį paskelbtame instituto „World Weather Attribution“ (WWA) pranešime teigiama, kad klimato kaita sustiprino taifūną „Gaemi“, kuris praėjusį mėnesį Filipinuose, Taivane ir Kinijoje nusinešė dešimtis gyvybių.

Londono Imperijos koledžo ekspertai, atlikę panašią greitą analizę, apskaičiavo, kad dėl šiltėjančios planetos „Shanshan“ siautulio tikimybė padidėjo 26 procentais.

„Jei nebus palaipsniui atsisakyta iškastinio kuro, kuris yra pagrindinė klimato kaitos priežastis, taifūnai dar labiau siaubs Japoniją“, – sakė koledžo Granthamų klimato kaitos ir aplinkos tyrimų instituto direktorius Ralfas Toumi.

Japonijos valdžios institucijos keliose vietovėse paskelbė aukščiausią pavojaus lygį, o daugiau kaip penkiems milijonams žmonių patarė evakuotis, nors neaišku, kiek jų tai padarė.

Japonijos meteorologijos agentūra paskelbė perspėjimus dėl galimų nuošliaužų daugelyje Kiūšiū dalių ir net iki Šidzuokos pagrindinėje Honšiū saloje, Tokijo regione ir netoliese esančioje Kanagavoje.

Japonijos transliuotojo NHK filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Kanagavos prefektūroje esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje transporto priemonės iki pusės paskendusios rudame vandenyje. Vietos valdžios institucijos ragino gyventojus persikelti į aukštesnius aukštus, kai patvino ten tekanti upė.

Meteorologijos agentūra pranešė, kad kai kuriose Kiūšiū dalyse buvo užfiksuotas rekordinis rugpjūčio liūčių kiekis: Misato mieste per dvi paras iškrito 791,5 milimetro kritulių.

Kitakiūšiū mieste per parą iki penktadienio ryto iškrito 474 mm kritulių – daugiausiai nuo 2012 metų, kai buvo pradėti rinkti duomenys. Netoliese esančiame Kunimyje iškrito 384,5 mm kritulių – daugiausiai nuo 1977 metų, kai buvo pradėti registruoti duomenys.

Įstrigę turistai

Kiūšiū kurortas Bepu nepatyrė didesnės žalos, tačiau dėl taifūno turistai liko surakintomis rankomis, nes buvo uždarytos karštosios versmės, beždžionių parkas ir net visą parą veikiančios būtiniausių prekių parduotuvės.

„Čia esu pirmą kartą. Labai to laukiau, – naujienų agentūrai AFP pasakojo lankytojas Nobuhiko Takagishi iš Tokijo. – Bet tai bus kelionė, kurią teks prisiminti. Kelionė, kai nieko negalėjau nuveikti.“

„Turistai atsidūrė didelėje bėdoje. Jie atvyko čia be jokio pasiruošimo ir liko įstrigę“, – sakė 48 metų gyventoja Hiroko Handa.

Elektros energijos tiekimo sutrikimai paveikė daugiau kaip 250 tūkst. Kiūšiū namų ūkių, tačiau komunalinių paslaugų operatorius penktadienį pranešė, kad tik 6,5 tūkst. namų ūkių vis dar neturi elektros energijos, inžinieriams remontuojant perdavimo linijas.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad per naktį Kiūšiū buvo visiškai arba iš dalies uždaryta daug greitkelių, taip pat kiti toliau esantys keliai.

Greitieji traukiniai „Shinkansen“ Kiūšiū vis dar sustabdyti, taip pat buvo sustabdytas maršruto tarp Tokijo ir Osakos eismas. Operatoriai įspėjo apie sutrikimus ir kitur.

Aviakompanijos „Japan Airlines“ ir ANA jau buvo paskelbusios penktadienį atšaukiančios daugiau kaip 600 skrydžių, o ankstesnę dieną atšaukė panašų skaičių skrydžių, kas paveikė beveik 50 tūkst. keleivių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių