J. Bidenas: per JAV operaciją Sirijoje likviduotas „Islamo valstybės“ lyderis

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį pranešė, kad amerikiečių specialiosios pajėgos surengė naktinį reidą Sirijos šiaurės vakaruose, per kurį džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) lyderis buvo „pašalintas iš mūšio lauko“.

Operacija, kurioje dalyvavo ir kurdų pajėgos, buvo įvykdyta Idlibo regione, kur per panašų reidą 2019 metų buvo nukautas jo geriau žinomas pirmtakas Abu Bakras al Baghdadi (Abu Bakras Bagdadis).

„Praėjusią naktį JAV karinės pajėgos Sirijos šiaurės vakaruose mano nurodymu sėkmingai įvykdė antiteroristinę operaciją, kad apsaugotų Amerikos žmones ir mūsų sąjungininkus bei padarytų pasaulį saugesnį“, – pareiškime nurodė J. Bidenas.

„Dėl mūsų ginkluotųjų pajėgų įgūdžių ir drąsos pašalinome iš mūšio lauko Abu Ibrahimą al-Hashimi al-Qurashi (Abu Ibrahimą Hašimį Kurašį) – ISIS lyderį“, – pridūrė prezidentas, pavartodamas kitą IS santrumpą.

Vienas JAV pareigūnas pranešė, kad džihadistų lyderis, kuris taip pat buvo žinomas kaip Amiras Mohammedas Saidas Abd al-Rahmanas al-Mawla (Amiras Mohamedas Saidas Abd Rahmanas Maula), susisprogdino per reidą prieš jo namus netoli Atmės miestelio ir kad per tą sprogimą žuvo jo šeimos narių. Tarp aukų buvo moterų ir vaikų.

Vėliau kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose J. Bidenas sakė, kad IS lyderio savižudybė buvo "desperatiško bailumo aktas".

"Kai mūsų kariai prisiartino, kad sučiuptų teroristą, jis per paskutinį desperatiško bailumo katą, nepaisydamas savo paties šeimos ir kitų pastate buvusių žmonių gyvybių, nusprendė susiprogdinti... užuot laukęs teisingumo už savo įvykdytus nusikaltimus", – pareiškė J. Bidenas.

A. I. al H. al Qurashi gimė Irako mieste Tal Afare, kur gyventojų daugumą sudaro turkmenai. Jis tapo pagrindiniu IS vadeiva, pakeitęs per 2019 metų spalį surengtą JAV operaciją žuvusį A. B. al Baghdadi, ir buvo liūdnai pagarsėjęs savo brutalumu.

Jungtinių Valstijų vyriausybė siūlė 10 mln. dolerių (8,8 mln. eurų) atlygį už informaciją, kuri padėtų surasti A. I. al H. al Qurashi – vieną labiausiai ieškotų žmonių pasaulyje.

Pentagonas anksčiau patvirtino operacijos faktą, bet detalių nepateikė ir tik pavadino ją „sėkminga“.

„Pasidalinti pastabomis su Amerikos žmonėmis“ pažadėjęs J. Bidenas tepridūrė, jog per reidą nenukentėjo joks JAV karys.

Padėtį Sirijoje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) duomenimis, per operaciją, kurios metu elitinės amerikiečių pajėgos rizikingai nusileido sraigtasparniu netoli Atmės, žuvo mažiausiai 13 civilių gyventojų.

„Per operaciją žuvo mažiausiai 13 žmonių, tarp jų – keturi vaikai ir trys moterys“, – naujienų agentūrai AFP sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Mokėjo už nuomą

AFP korespondentams pavyko apsilankyti name, kur, kaip manoma, susisprogdino A. I. al H. al Qurashi.

Prieš paaiškėjant reido taikinio tapatybei, šio pastato savininkas savo nuomininką apibūdino kaip niekuo neišsiskiriantį gyventoją.

„Šis vyrukas čia gyveno 11 mėnesių. Nieko įtartino nemačiau ir nepastebėjau kažko kita“, – AFP sakė šeimininkas, prisistatęs tik vardu Abu Ahmadas.

„Jis ateidavo, sumokėdavo nuomą ir išeidavo. Jis gyveno su trimis vaikais ir žmona. Virš jų gyveno jo našlė sesuo su dukra“, – pridūrė šeimininkas.

Vienas liudininkas AFP pasakojo, kaip pabudo dėl sraigtasparnių garsų.

„Tada išgirdome nedidelius sprogimus. Paskui išgirdome stipresnius sprogimus“, – sakė Atmėje gyvenantis perkeltasis siras Abu Ali, pridūręs, kad JAV pajėgos gyventojams liepė „nesijaudinti“.

„Tiesiog ateiname į šį namą... kad išvaduotume jus nuo teroristų“, – amerikiečių pajėgų pranešimus per garsiakalbį citavo vyras.

R. Abdel Rahmano duomenimis, JAV sraigtasparniai pakilo iš karinės bazės kurdų kontroliuojamame Kobanio mieste.

SOHR vadovas pridūrė, kad operacijoje dalyvavo ir kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) elitinių narių, apmokytų JAV pajėgų.

Vašingtono palaikomų SDF ryšių su žiniasklaida biuro vadovas Farhadas Shami (Faradas Šamis) pažymėjo, jog operacijos taikiniai buvo „pavojingiausi tarptautiniai teroristai“.

Kurdų pajėgos taip pat prisidėjo prie 2019 metais surengto reido prieš A. B. al Baghdadi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Jau kiek Amerikos teroristai nukovė tų lyderių, neįmanoma suskaičiuoti. O jie dygsta kaip grybai po lietaus. Ateis laikas, kai ir jankius pradės jų namuose žudyti, bus tada jiems atpildas už viską. Bin Ladenas jau padarė gerą pradžią.

je

je portretas
amerikoniska ,,demokratija,,....

Amerikos komandosai

Amerikos komandosai portretas
Nužudė šešis vaikus ir dvi moteris. Nukauti ir du vyrai. Paskui paskbė tipo jie patys nusižudė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių