Izraelis atlieka naujų „Hamas“ idėjų dėl paliaubų Gazos Ruože vertinimą

  • Teksto dydis:

Islamistų kovotojų grupuotė „Hamas“ trečiadienį pareiškė, kad Kataro tarpininkams pateikė naujų idėjų, kaip užbaigti beveik devynis mėnesius trunkantį karą Gazos Ruože su Izraeliu.

Izraelis patvirtino, kad atlieka „Hamas“ pastabų dėl susitarimo išlaisvinti izraeliečių įkaitus palestiniečių teritorijoje vertinimą ir pateiks atsakymą.

Didėjant žuvusiųjų skaičiui ir kasdien blogėjant Gazos Ruožo gyventojų sąlygoms, abi pusės patiria vis didesnį tarptautinį spaudimą susitarti dėl ugnies nutraukimo, kuris pastaruoju metu buvo grindžiamas JAV prezidento Joe Bideno inicijuotu veiksmų planu.

„Hamas“ pareikalavo nuolatinių paliaubų ir visiško Izraelio karių pasitraukimo iš jų valdomo anklavo.

Izraelis teigia, kad karo veiksmai negali būti nutraukti, kol „Hamas“ nepaleis visų įkaitų, paimtų per spalio 7-ąją surengtus kruvinus išpuolius. Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu taip pat ne kartą pažadėjo, kad Izraelio puolimo kampanija Gazos Ruože nesibaigs, kol nebus sunaikinti „Hamas“ kariniai ir politiniai pajėgumai.

Kataras, glaudžiai bendradarbiaudamas su Jungtinėmis Valstijomis, vadovauja tarpininkavimo pastangoms.

„Su broliais tarpininkais apsikeitėme kai kuriomis idėjomis, siekdami sustabdyti agresiją prieš mūsų palestiniečių tautą“, – sakoma „Hamas“ pareiškime.

B. Netanyahu biuras ir žvalgybos tarnyba „Mossad“ beveik iš karto patvirtino naują požiūrį.

„Užpildyti likusias spragas“

„Susitarimo dėl įkaitų tarpininkai perdavė derybų grupei „Hamas“ pastabas dėl susitarimo dėl įkaitų plano. Izraelis atlieka šių pastabų vertinimą ir perduos tarpininkams savo atsakymą“, – sakoma Izraelio pareiškime.

Pasak su derybomis susipažinusio šaltinio, „pastarosiomis savaitėmis Kataras, koordinuodamas savo veiksmus su Jungtinėmis Valstijomis, palaiko ryšį su „Hamas“ ir Izraeliu, siekdamas užpildyti likusias spragas“.

J. Bidenas sakė, kad gegužės 31 dieną jo pasiūlytą planą pasiūlė Izraelis. Jame numatytos šešių savaičių paliaubos ir Izraelio pasitraukimas iš tankiai apgyvendintų teritorijų, kai kurių įkaitų paleidimas mainais į Izraelyje laikomus palestiniečių kalinius bei Gazos Ruožo atstatymas.

Tai būtų pirmosios paliaubos po lapkritį savaitę trukusios kovų pertraukos, kai buvo išlaisvinta daugiau kaip 100 įkaitų, o palestiniečių kaliniai paleisti iš Izraelio kalėjimų.

Karas prasidėjo spalio 7-osios „Hamas“ išpuoliu Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42 Izraelio kariuomenės laikomus žuvusiais.

Remiantis „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 37 953 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.

Be tarptautinės kritikos, B. Netanyahu patiria didelį spaudimą savo šalyje, kad užtikrintų likusių įkaitų išlaisvinimą, taip pat jam tenka ruoštis galimam konfliktui su „Hezbollah“ Libane. Tačiau jis yra sakęs, kad kariniai veiksmai yra geriausias būdas daryti spaudimą „Hamas“.

Leidinys „The New York Times“ šią savaitę citavo Izraelio saugumo pareigūnus, teigiančius, kad aukščiausio rango generolai mano, jog paliaubos yra geriausias būdas užtikrinti likusių įkaitų išlaisvinimą, net jei ne visi Izraelio karo tikslai bus pasiekti.

B. Netanyahu atmetė pranešimą ir pažadėjo, kad Izraelis nepasiduos, kaip jis teigė, pralaimėjimo vėjams.

Praėjusią savaitę Vašingtone JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas su Izraelio gynybos ministru Yoavu Gallantu aptarė taikos pastangas.

Nors tarp B. Netanyahu ir J. Bideno tvyro įtampa, Izraelio premjeras liepos 24 dieną numatytame posėdyje ketina sakyti kalbą JAV kongresmenams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių