Ispanija ir Vokietija grumiasi su miškų gaisrais, tęsiantis karščio bangai

Ispanijos ir Vokietijos ugniagesiai sekmadienį grūmėsi su miškų gaisrais, Vakarų Europą užklupus karščio bangai.

Didžiausią žalą Ispanijoje patyrė šiaurės vakarinė Samoros provincija, kur ugnis nusiaubė didesnę nei 30 tūkst. ha teritoriją, informavo regiono tarnybos.

Tuo metu Vokietijos pareigūnai pranešė, kad trijų netoli Berlyno esančių kaimų gyventojams liepta palikti namus dėl sekmadienį artėjusio gaisro.

Pasak ispanų pareigūnų, po tris dienas tvyrojusio karščio, stipraus vėjo ir mažos drėgmės, sekmadienio rytą termometrų stulpeliai šiek tiek smuktelėjo. Tai leido apie 650 ugniagesių ir vandenį pilantiems lėktuvams nustatyti perimetrą aplink gaisrą, kilusį Samoros Kulebros kalnuose.

Tarnybos perspėjo, jog vis dar yra grėsmė, kad nepalanki orų kaita gali vėl pakurstyti gaisrą, dėl kurio buvo evakuota 18 kaimų.

Ispanijoje, kur daugelį rajonų birželį kamavo rekordiniai karščiai, paskelbtas intensyvių gaisrų protrūkio pavojus. Ekspertai neįprastai karštą Europai laikotarpį sieja su klimato kaita. Visą praėjusią savaitę daugelyje Ispanijos miestų termometrų stulpeliai buvo pakilę virš 40 laipsnių – tokios temperatūros paprastai fiksuojamos rugpjūtį.

Šiemet šalyje iškrito mažai kritulių ir pūtė gūsingas vėjas, todėl susidarė palankios sąlygos gaisrams kilti.

Pasak tarnybų, nepastovios krypties vėjas, kurio greitis siekė 70 km per val., taip pat prie 40 laipsnių ribos artėjusi temperatūra, labai apsunkino ugniagesių darbą.

„Ugnis sugebėjo pereiti maždaug 500 metrų pločio rezervuarą ir pasiekti kitą krantą – įsivaizduokite, su kokiais sunkumais susidūrėme“, – ispanų valstybinei televizijai TVE sakė Kastilijos ir Leono regiono pareigūnas Juanas Suarezas-Quinonesas (Chuanas Suaresas Kvinjonesas).

Tarnybų duomenimis, gamtinis gaisras Samoroje kilo dėl žaibo iškrovos per audrą. Dėl plintančių liepsnų šeštadienį buvo nutrauktas greitųjų traukinių eismas iš Madrido į Ispanijos šiaurės vakarus. Susisiekimas buvo atnaujintas sekmadienio rytą.

Samoroje, Navaroje ir Leridoje kariuomenė dislokavo gaisro gesinimo padalinių.

Pranešimų apie žuvusiuosius negauta, tačiau liepsnos pasiekė kai kurių Samoros ir Navaros kaimų pakraščius. Automobilių keleivių nufilmuotuose vaizdo įrašuose matyti, kaip liepsnos laižo pakeles. Kituose kaimuose gyventojai su neviltimi stebėjo, kaip nuo netoliese esančių kalvų kyla juodi dūmai.

Navaros centrinėse ir šiaurinėse dalyse valdžia atsargumo dėlei evakavo apie 15 kaimelių, pasirodžius prognozėms, kad aukšta oro temperatūra šiose vietovėse laikysis iki trečiadienio.

Be to, ūkininkų paprašyta nenaudoti sunkiosios technikos, galinčios netyčia sukelti gaisrą.

„Padėtis lieka kebli. Dėl itin aukštos temperatūros ir stipraus vėjo turime įvairių aktyvių gaisrų“, – televizijai TVE sakė Navaros regiono viceprezidentas Javieras Remirezas (Chavjeras Remiresas).

Anot jo, kai kurių kaimų apylinkėse nukentėjo keli pastatai.

Pareigūnai nurodė, kad iš Navaros gyvūnų parko teko perkelti dalį laukinių gyvūnų į bulių ringą.

Gamtinių gaisrų taip pat kilo trijuose šiaurės rytiniuose Katalonijos rajonuose: Leridoje, Taragonoje ir kiek piečiau Barselonos esančiame Garafe.

Anot ugniagesių, Leridoje išdegė 2,7 tūkst. ha teritorija, o per pastarąją savaitę vien tik Katalonijoje buvo gesinama daugiau kaip 200 įvairių gaisrų.

Liepsnų siautėjimas Vokietijoje

Pastarosiomis dienomis Vokietijoje taip pat fiksuota virtinė gamtinių gaisrų, kilusių dėl didelio karščio ir negausių kritulių. Šalies nacionalinė meteorologijos agentūra pranešė, kad sekmadienį rytiniuose Drezdeno ir Kotbuso miestuose termometrų stulpeliai rodė 39,2 laipsnio.

Stiprus vėjas pakurstė gaisrą netoli Trojenbryceno miestelio, esančio maždaug už 50 km į pietvakarius nuo Berlyno – taigi, vietos valdžia sekmadienį liepė evakuoti tris kaimus.

Apie 600 žmonių Fronsdorfe, Tyfenbrunene ir Klausdorfe buvo liepta nedelsiant evakuotis į bendruomenės centrą.

„Tai ne pratybos“, – tviteryje parašė miestelių pareigūnai.

Gesinti gaisro, taip pat paveikusio buvusį karinių mokymų poligoną, kaip žinia, nusėtą šaudmenimis, buvo mobilizuota per 1,4 tūkst. ugniagesių, karių ir civilinės gynybos ekspertų.

Pareigūnai išreiškė viltį, kad vėlai sekmadienį iš vakarų artėjusi audra padės suvaldyti liepsnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių