Irane suimta žurnalistė, kalbinusi M. Amini tėvą

Irano saugumo pajėgos suėmė vieną žurnalistę po to, kai ji paskelbė interviu su Mahsos Amini, kurios mirtis išprovokavo jau septynias savaites trunkančius protestus prieš režimą, tėvu, penktadienį pranešė teisių gynimo grupė.

Nazila Maroufian (Nazila Marufian), Teherane gyvenanti žurnalistė iš gimtojo M. Amini miesto Sakezo, esančio Kurdistano provincijoje, buvo sulaikyta sekmadienį, pranešė Norvegijoje įsikūrusi teisių gynėjų grupė „Hengaw“.

Ji buvo suimta vieno iš savo giminaičių namuose Teherane ir perkelta į Evino kalėjimą sostinėje, pridūrė grupė, remdamasi moters pokalbio telefonu su šeima detalėmis.

N. Maroufian, dirbanti naujienų portale „Ruydad 24“, spalio 19 dieną naujienų svetainėje „Mostaghel Online“ paskelbė interviu su M. Amini tėvu Amjadu (Amdžadu).

„Neketinu nei nusižudyti, nei sergu kokia nors liga“, – ironiškai komentavo ji, paskelbdama nuorodą į straipsnį.

Jos paliktas komentaras yra aliuzija į pavojus, su kuriais Irane susiduria žurnalistai, nušviečiantys 22-ejų M. Amini istoriją.

Žurnalistė taip pat pasakojo, kad prireikė laiko, kol pavyko paskelbti interviu, o jos šeimai buvo grasinama.

Nors medžiaga jau pašalinta, talpykloje saugoma jos versija atskleidžia, jog M. Amini tėvas paneigė, kad jo dukra turėjo kokių nors sveikatos sutrikimų.

M. Amini šeima tvirtina, kad po moralės policijos suėmimo ji patyrė mirtinų sužalojimų. Irano valdžia tai ginčija, tačiau pyktis dėl merginos mirties iššaukė milžinišką protestų bangą.

A. Amini teigimu, sveikatos apsaugos pareigūnas jam pareiškė galutinėje ataskaitoje parašysiantis „kad ir kas man patiktų, tai ne jūsų reikalas“.

Interviu antraštė skelbė: „Mahsos Amini tėvas: „Jie meluoja!“

Dvi Irano žurnalistės, padėjusios atkreipti pasaulio dėmesį į kurdų kilmės iranietės istoriją, jau buvo suimtos ir pastarąjį mėnesį praleido tame pačiame liūdnai pagarsėjusiame Evino kalėjime.

Niloufar Hamedi (Nilufar Hamedi) Irano laikraščiui „Shargh“ apie merginą rašė  iš ligoninės, kurioje M. Amini prieš mirtį tris dienas gulėjo komos būsenoje. Žurnalistė buvo suimta rugsėjo 20 dieną, pranešė jos šeima.

Laikraščio „Ham Mihan“ reporterė Elahe Mohammadi (Elahė Mohamadi) nuvyko į Sakezą nušviesti M. Amini laidotuvių, kurios virto viena pirmųjų protesto akcijų. Ji buvo sulaikyta rugsėjo 29 dieną.

Niujorke įsikūrusio Žurnalistų gynimo komiteto duomenimis, per susidorojimą Irane buvo suimti 54 žurnalistai, keliolika iš jų buvo paleisti už užstatą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių