Irake raketos smogė kariniam kompleksui, kuriame bazuojasi JAV pajėgos

Į vieną netoli Bagdado tarptautinio oro uosto esantį Irako karinį kompleksą, kuriame bazuojasi JAV pajėgos, pirmadienį pataikė kelios raketos, sužeidusios šešis irakiečių kariškius, pranešė ginkluotosios pajėgos.

Tai buvo viena iš pastaruoju metu padažnėjusių atakų raketomis, nukreiptų arba prieš amerikiečių karius priimančias Irako bazes, arba prieš JAV ambasadą Bagdade.

JAV gynybos pareigūnai dėl dalies šių išpuolių apkaltino keletą Irano remiamų grupių Irake.

Saugumo šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad pirmadienį sužeisti kariai priklauso Irako kovos su terorizmu tarnybai – elitiniam padaliniui, kurį įkūrė ir apmokė JAV pajėgos.

Du iš sužeistųjų yra kritinės būklės, nurodė šaltiniai.

Užpultame kariniame komplekse taip pat dirba nedidelė grupė amerikiečių karių ir diplomatų.

Per pastarąsias šešias savaites Irake buvo surengti mažiausiai devyni išpuoliai prieš JAV taikinius.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės ir nebuvo sužeistas nė vienas JAV karys.

Saugumo šaltiniai bent vieną iš praėjusią savaitę surengtų atakų sieja su „Kataib Hezbollah“ – įtakinga šiitų grupuote, su Teheranu glaudžius ryšius palaikančia ir įtraukta į Vašingtono juodąjį sąrašą.

Iranas daro didelę įtaką Irake, ypač griežtosios linijos „Hashed al Shaabi“ elementams – saugumo pajėgoms, kurias daugiausia sudaro šiitų sukarintos organizacijos.

Vienas JAV gynybos pareigūnas pranešė AFP, jog atakos raketomis padarė „Hashed al Shaabi“ didesne grėsme amerikiečių kariuomenei Irake nei grupuotė „Islamo valstybė“ – džihadistų judėjimas, kurį JAV padeda Bagdadui sunaikinti.

Penktadienį Vašingtonas paskelbė sankcijas trims aukšto rango „Hashed al Shaabi“ veikėjams.

Įtampa tarp Irano ir JAV paaštrėjo Vašingtonui pernai pasitraukus iš istorinio branduolinio susitarimo su Teheranu ir grąžinus griežtas sankcijas šiitiškai respublikai.

Glaudžius ryšius su abiem šalimis palaikantis Bagdadas, kurio didžiąją dalį saugumo pajėgų apmokė JAV arba Iranas, nerimauja, kad gali atsidurti konflikto viduryje.

Amerikiečių pareigūnai sako svarstantys planus dislokuoti regione nuo 5 tūkst. iki 7 tūkst. papildomų karių, siekiant duoti atkirtį JAV pagrindiniam priešininkui Iranui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dzidulis

dzidulis portretas
Kai reikės tai ir visa armija amerikas atvaris

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip faina kad irakieciai naikina Amerikos okupantus. Kada lietuviski baudziauninkai imsis salies isvadavimo is Amerikos okupaciniu banditu?

...

... portretas
Ach: "Tai buvo viena iš pastaruoju metu padažnėjusių atakų raketomis, nukreiptų ... prieš amerikiečių karius priimančias Irako bazes" - ir mūsų karinės bazės tuos JAV karius priima, bet kol kas jiems pas mus - it kurorte. TIK - ir mes 'atbėgėlių' prisivežam, taip kad... :s :/
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių