Indonezijoje įsiplieskė riaušės: padegė namus, parduotuves ir vyriausybės pastatą

Mažiausiai 20 žmonių žuvo, o dar dešimtys buvo sužeisti per naujus šio pirmadienio neramumus Indonezijos Papua regione, pranešė kariuomenė.

Kai kurios aukos sudegė gyvos protestuotojų padegtuose pastatuose, sakoma pranešime.

„Dauguma žuvo ugnyje“, – sakė regiono kariuomenės atstovas Eko Daryanto (Ekas Darjantas).

„Žuvusiųjų skaičius gali didėti, nes daug žmonių įstrigo degančiuose kioskuose“, – sakė jis.

Papua regione, esančiame vakarinėje Naujosios Gvinėjos salos dalyje, smurtiniai protestai tęsiasi kelias savaites. Protestus kursto pyktis dėl rasizmo ir nauji raginimai siekti savivaldos šioje skurdžioje teritorijoje.

Pirmadienį 16 žmonių žuvo Vamenos mieste, kur šimtai protestuotojų dalyvavo demonstracijose, per kurias buvo sudeginta viena vyriausybės įstaiga ir kitų pastatų, sakė pareigūnai.

13 aukų buvo ne papuasai, o trys – papuasai, sakė E. Daryanto.

Pasak jo, provincijos sostinėje Džajapuroje, kur pirmadienį akmenis svaidę protestuotojai susirėmė su saugumo pajėgomis, žuvo vienas karys ir trys civiliai.

Karys buvo mirtinai užbadytas, nurodė kariškiai. Kaip Džajapuroje žuvo civiliai, kol kas neaišku.

Dėl pirmadienio protestų areštuota maždaug 300 žmonių, nurodė E. Daryanto ir pridūrė, kad maždaug 65 žmonės buvo sužeisti.

Susirėmimai Papua pastarosiomis dienomis buvo aprimę, bet vėl plykstelėjo šimtams žmonių išėjus į gatves.

Pirmadienio protestus Vamenoje, kuriuose dalyvavo daugiausia moksleiviai, kaip pranešta, išprovokavo vieno mokytojo rasistiniai komentarai. Tačiau policija šiuos pranešimus vadino melagingais.

Indonezija dėl smurto rytiniame šalies pakraštyje esančiame Papua paprastai kaltina separatistus. Vienas kitam prieštaraujantys pranešimai apie įvykius yra įprasti.

Scanpix nuotr.

Demonstracijos regione ir kitose Indonezijos vietose kilo po to, kai rugpjūčio viduryje antrajame pagal dydį šalies mieste Surabajoje buvo ašarinėmis dujomis tramdoma ir areštuota dešimtys papuasų studentų, kurie taip pat buvo rasiškai užgauliojami.

Separatistinis sukilimas Papua – buvusioje olandų kolonijoje – rusena ištisus dešimtmečius. Jis kilo Džakartai 7-e dešimtmetyje perėmus šio iškasenų turtingo regiono kontrolę. Surengtas balsavimas už pasilikimą Indonezijoje daugelio yra laikomas suklastotu.

Anksčiau pirmadienį pareigūnai sakė, kad situacija Vamenoje suvaldyta, o naujienų agentūros AFP reporteris iš šio miesto pranešė, kad neveikia internetas.

„Saugumo pajėgos taip pat ėmėsi žingsnių, kad maištai neplistų“, – sakė nacionalinės policijos atstovas Dedi Prasetyo (Dedis Prasetjas).

Vamenos oro uostas pirmadienį dėl neramumų buvo uždarytas, atšaukta maždaug 20 skrydžių, remdamasi vienu oro uosto pareigūnu pranešė vietos žiniasklaida.

Malšinti pastarojo meto neramumų Indonezija į Papua atsiuntė tūkstančius saugumo pajėgų narių. Už ankstesnių riaušių kurstymą buvo areštuota dešimtys žmonių.

Per šiuos neramumus žuvo mažiausiai penki demonstrantai ir vienas karys, bet aktyvistai teigė, kad civilių aukų yra daugiau.

Praeitą savaitę kariuomenė nurodė, kad per susišaudymą tarp saugumo pajėgų ir nepriklausomybės reikalaujančių sukilėlių žuvo trys žmonės, tarp jų – mažametis ir paauglys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių