Geležinė Bangladešo ledi Sh. Hasina paliko premjerės postą po 15 metų valdžioje

  • Teksto dydis:

Sheikh Hasina kadaise padėjo išgelbėti Bangladešą nuo karinio valdymo, tačiau pirmadienį netikėtai baigėsi ilgas jos valdymas, o protestuotojai šturmavo jos rezidenciją Dakoje.

Nuo pat liepos pradžios ji siekė numalšinti po šalį išplitusius protestus prieš jos vyriausybę, tačiau po žiaurių neramumų, kai sekmadienį žuvo beveik 100 žmonių, ji pabėgo iš Bangladešo.

Bangladešo kariuomenės vadas generolas Wakeris Uz Zamanas pirmadienį per valstybinę televiziją sakė, kad Sh. Hasina atsistatydino ir kad kariuomenė suformuos laikinąją vyriausybę.

Jos 15 metų trukusį valdymą ženklino ne tik ekonominis atgimimas, bet ir masiniai politinių oponentų sulaikymai bei sankcijos dėl žmogaus teisių pažeidimų jos saugumo pajėgoms.

Liepą kilę universitetų studentų mitingai prieš valstybės tarnautojų įdarbinimo kvotas netrukus peraugo į kruvinus neramumus ir reikalavimus, kad premjerė atsistatydintų.

Praėjusį mėnesį policijos ir vyriausybę remiančių studentų grupių išpuoliai prieš demonstrantus taip pat sulaukė tarptautinio pasmerkimo.

Autokratiška vadinama 76 metų Sh. Hasina sausį iškovojo penktąją kadenciją premjero kėdėje, tačiau opozicija boikotavo rinkimus, kurie, pasak jos, nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi.

Kritikai kaltino jos vyriausybę daugybe teisių pažeidimų, įskaitant opozicijos aktyvistų nužudymą.

Revoliucionieriaus, atvedusio Bangladešą į nepriklausomybę, duktė Sh. Hasina vadovavo stulbinančiam ekonomikos augimui šalyje, kurią JAV valstybininkas Henry Kissingeris kadaise nurašė kaip nepataisomą.

Praėjusiais metais ji pažadėjo Bangladešą paversti „klestinčia ir išsivysčiusia šalimi“, tačiau, vyriausybės duomenimis, apie 18 mln. jaunų bangladešiečių neturi darbo.

Ekonomikos augimas

Kai 1975 metais per perversmą perbėgėliai kariškiai nužudė jos tėvą, ministrą pirmininką Sheikhą Mujiburą Rahmaną, motiną ir tris brolius, Sh. Hasinai buvo 27 metai ir ji keliavo po užsienį.

Po šešerių metų ji grįžo namo ir perėmė tėvo partijos „Awami League“ vairą, taip pradėdama dešimtmečio trukmės kovą, kai ilgą laiką moteris buvo laikoma namų arešte.

1990 metais Sh. Hasina suvienijo jėgas su Khaledos Zios Bangladešo nacionalistų partija (BNP) ir padėjo nuversti karinį diktatorių Hussainą Muhammadą Ershadą.

Tačiau netrukus jos susipyko, o jų tarpusavio varžybos užėmė svarbią vietą šiuolaikinėje Bangladešo politikoje.

Sh. Hasina pirmą kartą į ministro pirmininko kėdę atsisėdo 1996-aisiais, bet po penkerių metų pralaimėjo Kh. Ziai.

Po kariškių remiamo perversmo 2007 metais jiedvi buvo įkalintos dėl kaltinimų korupcija.

Kaltinimai galiausiai buvo panaikinti, o 2008 metais įvyko rinkimai, kuriuos Sh. Hasina laimėjo triuškinamai. Nuo tada ji buvo valdžioje.

78 metų Kh. Zia dabar yra silpnos sveikatos ir gydoma ligoninėje. 2018-aisiais ji buvo nuteista 17 metų kalėjimo už papirkinėjimą. Už grotų taip pat atsidūrė aukščiausi BNP vadovai.

Šalininkai gyrė Sh. Hasiną už Bangladešo išgyvenamą ekonominį pakilimą, kurį daugiausia lėmė daugybė moterų, dirbančių drabužių fabrikuose. Pastarieji yra drabužių eksporto pramonės varomoji jėga.

Bangladešo, kuris 1971-aisiais, kai gavo nepriklausomybę nuo Pakistano, buvo viena skurdžiausių pasaulio šalių, ekonomikos augimas nuo 2009 metų kasmet vidutiniškai viršijo šešis procentus.

Sumažėjo skurdas, daugiau nei 95 proc. iš 170 mln. gyventojų turi galimybę naudotis elektra, o pajamos vienam gyventojui pastaraisiais metais priartėjo prie Indijos.

Sh. Hasina taip pat buvo sveikinama už ryžtingą susidorojimą su islamistų kovotojais musulmonų dominuojamoje šalyje po kruvino išpuolio 2016 metais. Tąkart penki bangladešiečiai ekstremistai įsiveržė į namų aplankyti sugrįžtančių emigrantų pamėgtą Dakos kavinę ir nužudė 22 žmones.

Susidorojimas su kitaminčiais

Tačiau jos vyriausybės nepakantumas kitaminčiams sukėlė nepasitenkinimą namuose ir JAV bei kitų šalių susirūpinimą.

Per pastarąjį dešimtmetį penkiems islamistų lyderiams ir vienam aukšto rango opozicijos veikėjui buvo įvykdyta mirties bausmė, kai šie buvo nuteisti už nusikaltimus žmoniškumui, įvykdytus per žiaurų 1971-ųjų išsivadavimo karą.

Teismo procesai išprovokavo masinius protestus ir kruvinus susirėmimus.

Premjerės oponentai tuos teismus pavadino farsu ir politiškai motyvuotu bandymu nutildyti kitaminčius.

2021 metais Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas Bangladešo saugumo pajėgų elitiniam padaliniui ir septyniems aukščiausio rango pareigūnams dėl kaltinimų plačiai paplitusiais žmogaus teisių pažeidimais.

Besiplečiančių protestų akivaizdoje Sh. Hasina apžiūrėjo Dakos rajonus, nukentėjusius per kelias dienas neramumų praėjusį mėnesį, ir tvirtino, kad dirba savo tautai.

„Per 15 metų sukūriau šią šalį, – sakė ji žurnalistams. – Ko aš nepadariau dėl žmonių?“



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių