Iš Gazos Ruožo paleidus dešimtis raketų Izraelis sudavė atsakomųjų smūgių

  • Teksto dydis:

Gazos Ruožo kovotojai šeštadienį paleido dešimtis raketų Izraelio link, o žydų valstybė atsakė antskrydžiais, per kurį žuvo vienas palestinietis, pranešė pareigūnai, vėl iškilus grėsmei trapioms paliauboms.

Pasak Izraelio, iš palestiniečių anklavo buvo paleistos 90 raketų, bet dešimtis jų numušė žydų valstybės oro erdvės gynybos priemonės.

Kariuomenė anksčiau pranešė atsakiusi aviacijos smūgiu prieš „du raketų leidimo įrenginius“ Gazos Ruože. Be to, izraeliečių tankai apšaudė kelis karinius postus, kur budėjo anklavą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojai.

Vienas Gazos saugumo šaltinis vėliau nurodė, kad per virtinę izraeliečių smūgių mažiausiai trijose anklavo vietose buvo sužeisti trys „pasipriešinimo kovotojai“.

Anot palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerijos, žuvo vienas žmogus, o dar keli buvo sužaloti.

Kol kas neaišku, ar esama aukų ar nukentėjusiųjų Izraelio pusėje.

Izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sušaukė pasitarimą su saugumo tarnybų vadais, informavo vienas jo atstovas.

Vizitas į Kairą

Padėtis paaštrėjo penktadienį Gazos Ruožo pasienyje įsiplieskus pastarojo meto rimčiausiams susirėmimams, per kuriuos buvo pašauti du izraeliečių kariškiai. Vėliau Izraelis surengė atsakomąjį antskrydį, per kurį žuvo keturi palestiniečiai, įskaitant du „Hamas“ kovotojus.

„Hamas“ ir Izraelis nuo 2008 metų kariavo tris kartus, ir šiuo metu nuogąstaujama, kad gali įsiplieksti ketvirtas konfliktas.

Tarpininkaujant Egiptui ir Jungtinėms Tautoms abi konflikto šalys buvo paskelbusios paliaubas, taigi, iki visuotinių rinkimų Izraelyje ir tuojau po jų padėtis regione buvo gana rami.

Vis tik antradienį Izraelis paskelbė sumažinantis akvatoriją, kur leidžia žvejoti Gazos Ruože įregistruotiems laivams, palestiniečių kovotojams paleidus iš anklavo raketą.

Ta raketa nukrito į Viduržemio jūrą. Izraelio kariuomenė šios atakos apkaltino „Hamas“ remiančią grupuotę „Islamo džihadas“.

Ketvirtadienį Izraelis paskelbė, kad jo orlaivis smogė vienam „Hamas“ objektui, kai per sieną buvo paleista balionų su padegamosiomis bombomis ir sprogstamaisiais užtaisais.

Gazos Ruožo palestiniečiai dažnai leidžia tokius balionus, siekdami padaryti žalos Izraelio teritorijoje. Anksčiau jiems jau kelis kartus pavyko padegti didelius dirbamos žemės laukus.

Po to antskrydžio Izraelio kariuomenė pranešė, kad iš Gazos Ruožo Izraelio link buvo paleistos dvi raketos, dėl kurių šalies pietuose suveikė oro pavojaus sirenos.

Iškilus pavojui paliaubų režimui, „Hamas“ lyderio Yahyos Sinwaro (Jahjos Sinvaro) vadovaujama delegacija ketvirtadienį išvyko iš anklavo į Kairą, kur ketina derėtis su egiptiečių pareigūnais dėl ugnies nutraukimo.

Per šiuo metu galiojančias trapias paliaubas Izraelis leido Katarui perduoti Gazai kelių milijonų dolerių vertės paramą, kad anklavas išmokėtų atlyginimus viešojo sektoriaus darbuotojams ir įsigytų labai reikalingo kuro.

Palestiniečiai jau ilgiau nei metus palei Gazos Ruožo sieną bent kartą per savaitę rengia protestus, per kuriuos neretai prasiveržia smurtas. Demonstrantai reikalauja, kad Izraelis sušvelnintų anklavą paralyžiuojančią blokadą.

Nuo pernai kovo, kai buvo pradėtos rengti šios demonstracijoms, nuo izraeliečių pajėgų ugnies, daugiausiai pasienyje, žuvo mažiausiai 269 palestiniečiai.

Per šį laikotarpį taip pat žuvo du Izraelio kariai.

Žydų valstybė kaltina „Hamas“, kad dangstydamiesi protestais islamistai rengia išpuolius prieš izraeliečius.

Vasario pabaigoje paviešintoje JT ataskaitoje prieinama išvadą, kad izraeliečių pajėgos reaguodamos į protestus pasienyje galbūt įvykdė nusikaltimų žmonijai, nes jų snaiperiai „tyčia“ šaudydavo į civilius, įskaitant vaikus, žurnalistus ir neįgaliuosius.

Izraelis nesureikšmino šio tyrimo rezultatų, tačiau „Hamas“ paragino nubausti izraeliečius.

Uždaro Gazos Ruožo sienos perėjas

Izraelis, atsakydamas į palestiniečių paleistas raketas, šeštadienį paskelbė uždarantis žmonėms ir prekėms skirtas Gazos Ruožo sienos perėjas, taip pat zoną, kur palestiniečiams leidžiama žvejoti.

Sienos kirtimo punktai ir žvejybos zona buvo uždaryta iki atskiro pranešimo.

Apie sienos perėjų uždarymą paskelbė jas administruojantis izraeliečių Gynybos ministerijos skyrius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vagiu -biznis

vagiu -biznis portretas
kam butu zydai ,visur tik karas aplink juos,

...

... portretas
Va kuom palestiniečiams baigės leidimas žemes svetimiems pardavinėt - tų žemių žydai neišsivežė, bet palestiniečiams ten vietos ir nebeliko.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių