Floridos mokyklos šaulys išvengė mirties bausmės

JAV prisiekusiųjų žiuri ketvirtadienį atsisakė skirti mirties bausmę Nikolas Cruzui (Nikolui Krusui), kuris savo buvusioje Floridos vidurinėje nušovė 17 žmonių, ir nuteisė jį laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme be galimybės būti paleistam lygtinai.

Toks nuosprendis šokiravo ir papiktino kai kuriuos aukų artimuosius.

Prisiekusieji nuosprendį svarstė visą trečiadienį ir dar kažkiek ketvirtadienį, kol galiausiai nusprendė, kad už 14 moksleivių ir trijų darbuotojų nužudymą Floridos Parklando miesto Marjory Stoneman Douglas (Mardžori Stounman Daglas) mokykloje 2018 metų vasarį 24 metų N. Cruzas turėtų būti nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Rekomendacija dėl mirties bausmės turėjo būti patvirtinta vienbalsiai, bet mažiausiai vienas iš 12 prisiekusiųjų nusprendė, kad toks nuosprendis dėl švelninančių aplinkybių būtų nepagrįstas.

Kai buvo skaitomas nuosprendis, dryžuotą megztinį vilkėjęs ir didelius akinius užsidėjęs N. Cruzas sėdėjo įbedęs bereikšmį žvilgsnį į gynybos stalą, o teismo salėje buvę keli aukų giminaičiai kratė galvas, negalėdami patikėti tuo, ką girdi.

Pernai N. Cruzas padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl 17 žmonių nužudymo per Valentino dieną surengtas šaudynes mokykloje ir prokurorai per tris mėnesius trukusį teismo procesą dėl bausmės įrodinėjo, kad tinkamas nuosprendis būtų mirties bausmė.

„Negalėčiau būti labiau nusivylęs tuo, kas šiandien įvyko, – sakė Fredas Guttenbergas (Fredas Gutenbergas), kurio 14-metė dukra Jaime (Džeimi) žuvo per Valentino dienos išpuolį.

„Esu priblokštas. Esu sugniuždytas, – sakė F. Guttenbergas. – Yra 17 aukų, kurios šiandien nesulaukė teisingumo. Ši prisiekusiųjų žiuri nuvylė mūsų šeimas“.

Prokurorai ir N. Cruzo advokatų komanda po tris mėnesius trukusio teismo proceso, per kurį prisiekusieji išvydo vaizdingą išpuolio medžiagą ir išklausė sukrečiančius išgyvenusiųjų liudijimus, antradienį pasakė baigiamąsias kalbas.

Turintis „smegenų pažeidimų, psichiškai nesveikas“

Tuo tarpu N. Cruzo advokatė Melisa McNeill (Melisa Maknil) prisiekusiuosius ragino pasigailėti jaunuolio, kurį ji apibūdino kaip asmenį, turintį „smegenų pažeidimų, psichiškai nesveiką ir palūžusį“.

M. McNeill sakė, kad N. Cruzas buvo problematiškas jaunuolis, gimęs su vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimu motinai, kuri kovojo su benamyste, alkoholizmu ir priklausomybe nuo narkotikų, kol atidavė jį įvaikinimui.

„Jis buvo pasmerktas dar būdamas įsčiose, o ar civilizuotoje, humaniškoje visuomenėje mes žudome turinčius smegenų pažeidimus, psichiškai nesveikus, palūžusius žmones? – M. McNeill klausė savo baigiamojoje kalboje. – Ar žudome? Tikiuosi, kad ne.“

Tony Montalto (Tonis Montaltas), kurio 14-metė dukra Gina (Džina) buvo nužudyta, sakė, kad N. Cruzas neturėjo būti išgelbėtas nuo mirties bausmės vien todėl, kad jam „buvo sunku augti“.

„Šis šaulys nenusipelnė užuojautos, – sakė T. Montalto. – Ar jis parodė užuojautą Ginai, kai pridėjo ginklą prie jos krūtinės ir nusprendė nuspausti gaiduką?“

17-metės Helenos Ramsay (Helenos Ramzi) motina Anne Ramsay (En Ramzi) sakė, kad „buvo priimtas neteisingas verdiktas“.

Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas taip pat išreiškė nusivylimą nuosprendžiu.

„Tai nebuvo tai, ko, manau, tikėjomės“, – teigė jis.

2018 metų vasario 14 dieną tuomet 19-metis N. Cruzas įėjo į mokyklą su pusiau automatiniu šautuvu. Prieš metus jis buvęs pašalintas iš mokyklos dėl drausmės pažeidimų.

Per devynias minutes jis nužudė 17 žmonių ir dar 17 sužeidė.

N. Cruzas pabėgo, įsimaišydamas tarp žmonių, paliekančių kruviną įvykio vietą, tačiau netrukus jį, einantį gatve, sulaikė policija.

Šaudynės Parklande pribloškė šalį ir vėl sukėlė diskusijas dėl ginklų kontrolės, N. Cruzui legaliai įsigijus ginklą, kurį panaudojo mokykloje, nepaisant psichikos sveikatos problemų.

2018 metų kovo 24 dieną visoje šalyje vykusiose eitynėse, kurias įkvėpė išgyvenusieji šaudynes mokyklose ir aukų tėvai, dalyvavo 1,5 mln. žmonių – tai didžiausios kada nors įvykusios eitynės, ginant griežtesnius ginklų kontrolės įstatymus Amerikoje.

Tačiau Parklando išpuolis nepaskatino Kongreso imtis jokių svarbių reformų, o ginklų pardavimai ir toliau auga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Priplaukes

Priplaukes portretas
O kiek reikėtų nušauti žmonių,kad būtu žudikui paskelbta mirties bausmė? Ar 100 nužudymų užtektų?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių