EK kreipsis į teismą dėl šešių šalių nesugebėjimo užkirsti kelią invazinių rūšių daromai žalai

Europos Komisija kreipsis į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT) dėl šešių Bendrijos valstybių narių, tarp jų ir Latvijos, nes jos tinkamai neįgyvendina Reglamento dėl invazinių svetimų rūšių introdukcijos ir plitimo prevencijos ir valdymo.

Ketvirtadienį EK nusprendė kreiptis į ESTT dėl Bulgarijos, Airijos, Graikijos, Italijos, Latvijos ir Portugalijos, kurios neįgyvendino įvairių Invazinių svetimų rūšių reglamento nuostatų.

Invazinės svetimos rūšys – tai augalai ir gyvūnai, atsitiktinai arba sąmoningai atgabenti į teritoriją, kurioje paprastai jų nebūna.

Tai yra viena iš pagrindinių biologinės įvairovės nykimo Europoje ir visame pasaulyje priežasčių.

Šios rūšys kelia didelę grėsmę vietiniams Europos augalams ir gyvūnams, o jų daroma žala Europos ekonomikai kasmet siekia 12 mlrd. eurų.

Pastarosios problemos sprendimas yra svarbus ES tikslo sustabdyti biologinės įvairovės nykimą aspektas, nurodoma Europos žaliajame kurse ir 2030 metų Europos biologinės įvairovės strategijoje.

Invazinių svetimų rūšių reglamente numatytos priemonės, kurių turi būti imtasi visame bloke dėl ES susirūpinimą keliančių rūšių.

Šešios ES valstybės narės neparengė, neįgyvendino ir nepateikė EK veiksmų plano ar veiksmų planų rinkinio, skirto svarbiausiems šių invazinių svetimų rūšių introdukcijos ir plitimo keliams šalinti, teigė Komisija.


Šiame straipsnyje: EKinvazinės rūšysteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių