Papasakojo apie siaubą Rytų Ukrainoje: jie negali laimėti, tad bando sunaikinti žmones

  • Teksto dydis:

Rytų Ukrainos Kramatorsko miesto gyventojai bando atsigauti nuo okupantų smūgių ir laukia naujų, pranešama LNK reportaže.

„Kai sprogo, ėjau iš parduotuvės. Po kelių minučių atbėgęs į savo kiemą pamačiau prie vieno iš automobilių gulintį vyrą – kaimyną Maksą. Iškvietėme greitąją pagalbą, bet ji atvyko tik po 20 minučių. Niekas šito nesitikėjo. Nemanėme, kad tai gali mus užklupti. Kodėl visa tai vyksta?“ – kalbėjo Kramatorsko gyventojas.

Rusų karių sparnuotosios raketos mieste apgadino apie dešimt gyvenamųjų pastatų.

„Baigėme pusryčiauti ir nuėjome į svetainę. Televizorius buvo įjungtas, staiga nugriaudėjo sprogimas. Tada stojo kelios minutės tylos. Atsidarėme balkoną ir, kai vos į jį įžengėme, įvyko antrasis sprogimas. Langai buvo išsprogdinti visur. Išvažiavome iš miesto ir vėl grįžome. Atrodo, pasidarė ramiau. Esame pensininkai, pensija yra maža. Tad grįžome namo. Nežinome, ko tikėtis toliau“, – pasakojo miesto gyventoja.

Svetlana iš Odesos išvažiavo į kaimą. Manė, kad ten bus saugiau. Deja, rusų karių raketos pasiekė ją ir ten. Laimė, išgirdus oro pavojaus sirenas ji laiku su vaikais nusileido į rūsį.

„Vaikai išsigando, mes išsigandome. Vaikus pridengėme savimi. Turime dvynukus, dvi mergaites. Stogas įgriuvęs, išdužo langai“, – sakė Svetlana.

Tarp sužeistųjų Odesoje – ir vos pusės metų kūdikis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tai – teroras. Jie bando keršyti, nes mes prieš juos laimime. Jie negali mūsų paimti, tad bando sunaikinti žmones“, – kalbėjo gyventojas.

„Viskas suniokota. Sėdėjau toje pusėje, kur saugiau, todėl ir likau gyva, bet galėjau žūti. Sėdėjau ir meldžiausi“, – pasakojo moteris.

Rusai apšaudė Charkivą. Žuvo mažiausiai trys žmonės. Tarp jų – trylikametis.

„Praėjusią naktį okupantai smogė kaimui Odesos srityje. Septynios „Kalibr“ raketos buvo paleistos į eilinį kaimą. Tai nėra pigios ar paprastos raketos. Rusija jomis labai didžiavosi. Jos pataikė į eilinį kaimo lauką ir neveikiančią fermą, kaimo namus, lauko pastatus, mokyklą, kultūros namus. Karinės prasmės nėra. Tiesiog teroras“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Savo ruožtu Amerika kaltina Rusiją siekiant aneksuoti papildomų Ukrainos teritorijų.

„Rusija kloja pamatus Ukrainos teritorijos, kurią jie kontroliuoja, aneksijai, taip pažeisdama Ukrainos suverenitetą. Rusija pradeda skelbti versiją, kurią galima pavadinti aneksijos planu. Labai panašią į tą, kurią matėme 2014 metais. Ji jau skiria neteisėtus įgaliotinius savo kontroliuojamosiose srityse ir mes žinome tolimesnius jų veiksmus. Pirma – šie įgalioti pareigūnai surengs fiktyvius referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos. Tada Rusija tuos fiktyvius referendumus naudos kaip pagrindą, bandydama pretenduoti į suverenios Ukrainos teritorijos aneksiją. Rusijos vyriausybė peržiūri detalius planus aneksuoti kai kuriuos Ukrainos regionus, įskaitant Chersoną, Zaporižę, visą Donecką ir Luhansko sritį“, – pasakojo JAV Nacionalinio saugumo tarnybos atstovas Johnas Kirbis.

JAV prezidento administracija pranešė, kad Amerika ketina Ukrainai perduoti dar daugiau mobiliųjų raketų sistemų ir šaudmenų. Ukrainiečiams jos labai pravertė, mat galima atakuoti už keliasdešimties kilometrų esančius taikinius. Štai kodėl dabar vis dažniau matome degančius Rusijos amunicijos sandėlius.

„Kad efektyviai sulaikytume priešą mums reikia mažiausiai 56 sistemų atsižvelgiant į tai, kad mūsų fronto linija yra beveik 2,5 tūkst. kilometrų. Tai prilygsta atstumui nuo Barselonos iki Varšuvos“, – teigė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Tuo tarpu Ukrainos pirmoji ponia tęsia vizitą JAV ir apsilankė Baltuosiuose rūmuose, kur buvo šiltai sutikta. Amerikos prezidentas su žmona įteikė Olenai Zelenskai Ukrainos nacionalinių gėlių – saulėgrąžų puokštę. Moterys jau buvo susitikusios ir anksčiau – rytų Europoje per motinos dieną. Prieš atvykdama į Baltuosius rūmus O. Zelenska ukrainiečių vardu atsiėmė žmogaus teisių apdovanojimą, skirtą pagerbti jų kovą už laisvę. Vėliau Kapitolijuje Ukrainos pirmoji ponia kreipėsi į JAV Kongresą.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeZelenskisUkrainos aneksijaKramatorskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių