Baltieji rūmai: rusų pareigūnai lankėsi Irane apžiūrėti dronų

Baltieji rūmai teigia, kad pastarosiomis savaitėmis Rusijos pareigūnai bent du kartus lankėsi viename aerodrome centriniame Irane, kad apžiūrėtų bepiločius orlaivius, įskaitant kovinius dronus, kuriuos Maskva nori naudoti Ukrainoje.

Administracija šią informaciją paskelbė JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) šeštadienį ruošiantis susitikti su šešių Persijos įlankos arabų šalių, taip pat Egipto, Jordanijos ir Irako vadovais regioniniame aukščiausiojo lygio susitikime.

Tikimasi, kad baigdamas keturių dienų kelionę regione, kuria siekiama sustiprinti JAV pozicijas ir sutelkti regione atsvarą Iranui, J. Bidenas paskelbs „svarbų pareiškimą“, kuriame paaiškins savo viziją dėl Vidurinių Rytų.

Daugelis Persijos įlankos šalių, ypač Saudo Arabija, yra labai susirūpinusios dėl Irano kenkėjiškos veiklos regione.

Baltųjų rūmų duomenimis, Iranas birželio 8 dieną ir liepos 15 dieną Kašano aerodrome demonstravo dronus Rusijos pareigūnams.

Kašano oro bazė, esanti maždaug už 190 km į pietus nuo Teherano, yra vienas seniausių Irano aerodromų. Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) pernai pareiškė šį aerodromą esant susijus su Irano bepiločių orlaivių programa. Pasak jo, šiame objekte Iranas mokė Irako, Libano, Sirijos ir Jemeno kovotojus skraidinti dronus.

JAV prezidento administracija taip pat paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose užfiksuoti aerodrome rodyti bei skraidinti bepiločiai orlaiviai „Shahed-191“ ir „Shahed-129“, taip pat nusileidęs Rusijos delegacijos transporto lėktuvas.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) pareiškime teigė, jog administracija turi „informacijos, kad Irano vyriausybė ruošiasi aprūpinti Rusiją keliais šimtais bepiločių orlaivių“.

„Mūsų vertinimu, oficiali Rusijos delegacija neseniai stebėjo Irano bepiločių orlaivių su koviniais pajėgumais demonstraciją. Skelbiame šias birželį padarytas nuotraukas, kuriose užfiksuoti Irano bepiločiai orlaiviai, kuriuos tą dieną matė Rusijos vyriausybinė delegacija“, – sakė J. Sullivanas.

Tai rodo, kad Rusija nuolat domisi Irano bepiločių orlaivių su koviniais pajėgumais įsigijimu.

„Tai rodo, kad Rusija nuolat domisi Irano bepiločių orlaivių su koviniais pajėgumais įsigijimu“, – pridūrė jis.

J. Sullivano teigimu, JAV pareigūnai mano, jog birželio vizitas „buvo pirmas kartas, kai Rusijos delegacija apsilankė šiame aerodrome stebėti tokią demonstraciją“.

Irano misija prie Jungtinių Tautų dar neatsakė į ankstyvą šeštadienį gautą prašymą pakomentuoti šiuos Baltųjų rūmų pranešimus.

Penktadienį Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amirabdollahianas (Hoseinas Amirabdolahianas), kalbėdamas telefonu su savo kolega iš Ukrainos Dmytro Kuleba, atmetė pranešimus apie galimą Irano dronų tiekimą Rusijai ir pavadino juos „nepagrįstais“.

„Tokie teiginiai, skelbiami lygiagrečiai su J. Bideno vizitu į okupuotą Palestiną arba Izraelį, yra nukreipti į politinių ketinimų ir tikslų siekimą, – Irano užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje cituojamas H. Amirabdollahianas. – Mes prieštaraujame bet kokiems veiksmams, kurie gali lemti konfliktų tęsimąsi ir intensyvėjimą.“

J. Bidenas siekia sustiprinti Vidurinių Rytų sąjungininkų atsako į Rusijos invaziją į Ukrainą koordinavimą.

Nė viena iš šeštadienio viršūnių susitikime dalyvausiančių šalių nepasekė JAV pavyzdžiu taikyti sankcijas Rusijai, nors tai yra svarbus J. Bideno administracijos užsienio politikos prioritetas.

Be kita ko, Jungtiniai Arabų Emyratai tapo savotišku finansiniu prieglobsčiu Rusijos oligarchams ir jų daugiamilijoninėms jachtoms, o Egiptas išlieka atviras rusų turistams.


Šiame straipsnyje: IranasdronaiRusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių