Baltarusijoje prasidėjo nepriklausomo naujienų portalo darbuotojų teismas

Minske pirmadienį prasidėjo penkių buvusio didžiausio Baltarusijos nepriklausomo naujienų portalo darbuotojų, kurios pateikti keli kaltinimai, įskaitant mokesčių vengimą ir „nesantaikos kurstymą“, teismas, pranešė teisių gynimo grupė.

Portalas Tut.by nušvietė didelio masto protestus 2020 metais, kurie kilo po to, kai autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštąją kadenciją rinkimuose, kuriuos opozicija ir Vakarai laiko suklastotais.

Nepriklausomo naujienų portalo vyriausioji redaktorė Maryna Zolotava ir generalinė direktorė Liudmila Čekina sulaikytos nuo 2021-ųjų gegužės.

Kitos trys kaltinamosios byloje – žurnalistės Volha Loika ir Alena Talkačova bei teisinė konsultantė Kaciaryna Tkačenka – paliko Baltarusiją dar iki prasidedant teismui, pranešė teisių gynimo grupė „Viasna“.

Opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos paskelbtoje nuotraukoje iš teismo matomos teisiamųjų narve sėdinčios M. Zolotava ir L. Čekina.

„Privalome palaikyti visus žurnalistus, kurie kovoja už tiesą!“ – pirmadienį, prasidėjus už uždarų durų vykstančiam teismui, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė S. Cichanouskaja.

Tut.by 2021 metais Baltarusijoje paskelbtas „ekstremistiniu“. Kai kurie šio leidinio darbuotojai dabar dirba iš užsienio naujame portale „Zerkalo“.

„Zerkalo“ pareiškime teigė, kad jų buvusiems kolegoms iškelta byla „buvo sufabrikuota nuo pradžios iki galo ir atsirado tik todėl, kad režimas bijo žurnalistų“.

2020 metų rugpjūtį Baltarusijoje paskelbus, kad rinkimus vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas A. Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė dešimtis tūkstančių žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą. Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

„Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje yra daugiau kaip 1 400 politinių kalinių.

Praėjusią savaitę prasidėjo „Viasna“ įkūrėjo ir vieno iš praėjusių metų Nobelio taikos premijos laureatų Alesio Bialiackio bei kelių jo bendražygių teismas.

Jiems gresia 7–12 metų laisvės atėmimo bausmės. Šis teismo procesas, A. Bialiackio šalininkų nuomone, yra bandymas susidoroti su „Viasna“.

Tuo metu S. Cichanouskaja už akių bus teisiama sausio 17 dieną.

40-metei gresia daugybė kaltinimų, įskaitant kaltinimus valstybės išdavyste, sąmokslu užgrobti valdžią antikonstituciniu būdu ir ekstremistinės organizacijos kūrimu bei vadovavimu jai.

S. Cichanouskaja praėjusią savaitę komentuodama pastarąjį procesą sakė: „Tai, ką daro režimas, įskaitant nuotolinius politinių oponentų teismus, yra pasityčiojimas iš teisingumo ir apskritai iš teisės. Todėl juos reikėtų traktuoti ne kaip teismus, o kaip dar vieną režimo nusikaltimą prieš baltarusius.“

„Teisiami turi būti tie, kurie „teisia“. Stebėsime bylą, kad visi joje dalyvaujantys teisėjai ir prokurorai prisiimtų savo atsakomybės dalį“, – sakė ji. Opozicijos lyderę cituoja nepriklausomas portalas „Naša Niva“.


Šiame straipsnyje: Baltarusijatut.byteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

xx

xx portretas
Tai juk ima pavyzdi is lietuvos.Ir lietuvoj pasipyle teismai ir dar tuo paciu metu...

Degutas

Degutas portretas
Kam rasot apie ta dievo uzmirsta zemes plota, dabar priklausanti kremliaus isprotejusiam pajacui?

Anonimas

Anonimas portretas
O lietuvoje fasistinis rezimas dorus opozicijos zurnalistus ir visuomenininkus ir be teismo keliems metams sodina.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių