Bafalo šauliui pareikšti kaltinimai dėl federalinių neapykantos nusikaltimų

Niujorko valstijos Bafalo prekybos centre dešimt afroamerikiečių per rasistinį išpuolį nušovusiam baltaodžiui keliami kaltinimai dėl federalinių neapykantos nusikaltimų, rodo trečiadienį teismui pateikti dokumentai.

Pagal anksčiau valstijos kaltintojų pateiktus kaltinimus dėl gegužės 14 dienos šaudynių Paytonui Gendronui (Peitonui Džendronui) jau dabar gresia įkalinimo iki gyvos galvos bausmė, be teisės į lygtinį paleidimą.

Bafale trečiadienį apsilankęs JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) susitiko su 10 žmonių, nužudytų per rasistinį išpuolį prekybos centre, artimaisiais. Per šį išpuolį dar buvo sužeisti trys žmonės – vienas juodaodis ir du baltieji.

P. Gendrono radikali, rasistinė pasaulėžiūra ir kruopštus pasirengimas atakai prekybos centre „Tops Friendly Market“ atsispindi, kaip manoma, jo paties rašytuose dokumentuose, kuriuos jis paskelbė internete prieš pat išpuolį.

Juose rašoma apie nepagrįstą sąmokslo teoriją apie sąmokslą sumažinti baltųjų amerikiečių galias ir „pakeisti“ juos nebaltaodžiais žmonėmis, skatinant imigraciją ir taikant kitas priemones.

Jo įrašuose užfiksuoti ilgi mėnesiai nusikaltimo vietos stebėjimo, demografinių tyrimų ir šaudymo pratybų, ruošiantis iš anksto suplanuotoms skerdynėms, kuriomis norėta įbauginti visus nekrikščionis ir nebaltaodžius, kad šie išvyktų iš šalies.

P. Gendronas iš savo netoli Pensilvanijos sienos esančio daugiausia baltaodžių gyvenamo miestelio nuvažiavo 320 km iki daugiausia juodaodžių gyvenamo Bafalo rajono. Ten, pasak pareigūnų, apsirengęs neperšaunamą liemenę jis ėmė šaudyti į pirkėjus iš AR-15 tipo šautuvo, viską filmavo prie šalmo pritvirtinta kamera ir tiesiogiai transliavo internetu. 

Išėjęs iš prekybos centro 18 metų jaunuolis pasidavė policijai.

Jis nepripažino savo kaltės dėl valstijos jam pareikštų kaltinimų terorizmu, įskaitant terorizmą iš neapykantos ir nužudymą.

Sprendžiant iš internete paskelbtų P. Gendronui priskiriamų dokumentų, kovą jis atliko žvalgybą prekybos centre, piešė jo planus ir net skaičiavo, kiek juodaodžių ten matė.

Federaliniai pareigūnai anksčiau sakė, kad svarsto galimybę pareikšti kaltinimus dėl neapykantos nusikaltimų Bafale, visoje šalyje nenumaldomai siaučiant ginkluotiems šauliams.

Praėjus 10 dienų po išpuolio Bafale kitas 18-metis šaulys su teisėtai įsigytu pusiau automatiniu AR-15 tipo šautuvu Teksase esančio Juvaldžio pradinėje mokykloje nužudė 19 vaikų ir dvi mokytojas.

Niujorko valstijos gubernatorė Kathy Hochul (Keiti Houkul) pasirašė 10 su visuomenės saugumu susijusių teisės aktų, vienas kurių draudžia asmenims iki 21 metų įsigyti pusiau automatinių ginklų valstijoje, o kitas leidžia teismo sprendimu laikinai atimti ginklus iš žmonių, galinčių kelti grėsmę sau arba aplinkiniams.

JAV Senatas birželio 12 dieną pasiekė dvipartinį susitarimą dėl kiek kuklesnio federalinio ginklų reguliavimo ir didesnių pastangų geriau užtikrinti mokyklų saugumą bei vykdyti psichinės sveikatos programas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių