B. Netanyahu: Izraelio smūgiai Libanui – dar ne pabaiga

  • Teksto dydis:

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį perspėjo, kad naujausi Libanui suduoti smūgiai nereiškia karinės kampanijos prieš libaniečių ginkluotą grupuotę „Hezbollah“ pabaigos.

„Mes suduodame „Hezbollah“ netikėtus, triuškinančius smūgius (...) Tai dar vienas žingsnis siekiant pakeisti padėtį šiaurėje ir padėti saugiai grįžti mūsų gyventojams namo. Ir, kartoju, tai nėra galutinis žodis“, – vyriausybės posėdyje pareiškė B. Netanyahu.

Jis sakė, kad kariuomenė sunaikino tūkstančius „trumpojo nuotolio raketų, kurios visos buvo skirtos pakenkti mūsų civiliams ir pajėgoms Galilėjoje“.

„Be to, IDF (Izraelio kariuomenė) perėmė visus dronus, kuriuos „Hezbollah“ paleido į strateginį taikinį centrinėje Izraelio dalyje“, – sakė jis, nenurodydamas, koks tai buvo taikinys.

Tai dar vienas žingsnis siekiant pakeisti padėtį šiaurėje ir padėti saugiai grįžti mūsų gyventojams namo. Ir, kartoju, tai nėra galutinis žodis.

Tačiau Izraelio žiniasklaida pranešė, kad „Hezbollah“ siekė smogti Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ būstinei netoli Tel Avivo.

JT ir Libano premjeras ragina deeskaluoti padėtį

Jungtinės Tautos ir Libano ministras pirmininkas sekmadienį paragino deeskaluoti padėtį po to, kai Izraelis smogė Libanui, o „Hezbollah“ pareiškė, kad surengė atakų į žydų valstybės pozicijas, ir taip smarkiai paaštrino tarpvalstybinius karo veiksmus.

JT specialiojo koordinatoriaus Libane biuras ir JT taikos palaikymo pajėgos Libane (UNIFIL) „ragina visus nutraukti ugnį ir susilaikyti nuo tolesnių eskalavimo veiksmų“,  sakoma bendrame pareiškime, kuriame naujausi įvykiai apibūdinami kaip keliantys nerimą.

„Vienintelis tvarus kelias į priekį – grįžti prie karo veiksmų nutraukimo ir įgyvendinti JT Saugumo Tarybos 1701-ąją rezoliuciją“, – priduriama pareiškime.

Šia rezoliucija buvo užbaigtas 2006 metų Izraelio ir „Hezbollah“ karas ir joje raginama, kad Libano kariuomenė ir JT taikdariai būtų vienintelės būtų vienintelės ginkluotosios pajėgos, dislokuotos Pietų Libane.

Libano ministras pirmininkas Najibas Mikati (Nadžibas Mikatis) sekmadienį skubos tvarka surengtame posėdyje ministrams pareiškė, kad „palaiko ryšius su Libano draugais, kad sustabdytų eskalaciją“.

„Pirmiausia reikia sustabdyti Izraelio agresiją ir taikyti 1701-ąją rezoliuciją“, – sakoma jo biuro pareiškime.

N. Mikati taip pat pabrėžė, kad Libanas „remia tarptautines pastangas, kurios galėtų padėti nutraukti ugnį Gazos Ruože“, teigiama pareiškime.

Žuvo 3 žmonės

Libano sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad sekmadienį per Izraelio reidus šalies pietuose žuvo trys žmonės, žydų valstybei pradėjus vadinamuosius prevencinius smūgius prieš libaniečių judėjimą „Hezbollah“.

Izraelis šiuos smūgius sudavė, atsakydamas „Hezbollah“, paskelbusiam plataus masto ataką prieš Izraelį.

Per Izraelio drono smūgį į automobilį Chijamo kaime žuvo vienas žmogus, teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime, kuriuo pasidalijo Libano oficialioji Nacionalinė naujienų agentūra (NNA).

Šiitų judėjimas „Amal“, kuris yra svarbus „Hezbollah“ sąjungininkas, vėliau paskelbė, kad žuvo kovotojas iš Chijamo.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad „per okupanto Izraelio ataką prieš Tirio kaimą“ žuvo du žmonės, tačiau nenurodė, ar jie buvo kovotojai, ar civiliai.

Ministerija anksčiau taip pat pranešė, kad du žmonės, įskaitant sirą, buvo sužeisti per „kelis Izraelio reidus“ pietuose.

Izraelis Pietų Libane smogė tūkstančiams „Hezbollah“ raketų paleidimo įrenginių

Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos naikintuvai sekmadienio rytą atakavo tūkstančius „Hezbollah“ raketų paleidimo įrenginių Libano pietuose, kurie buvo nukreipti į šiaurines ir centrines žydų valstybės dalis.

„Maždaug 100 IAF (Izraelio oro pajėgų) naikintuvų (...) smogė ir sunaikino tūkstančius „Hezbollah“ raketų paleidimo įrenginių, kurie buvo išdėstyti ir įtvirtinti Pietų Libane“, – sakoma kariuomenės pranešime.

„Dauguma šių paleidimo įrenginių buvo nukreipti į Šiaurės Izraelį, o kai kurie – į vidurio Izraelį“, –  nurodoma jame.

„Hezbollah“ savo ruožtu „paleido šimtus raketų ir dronų į Šiaurės Izraelį“, žurnalistams sakė Izraelio kariuomenės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Nadavas Shoshani (Nadavas Šošanis), pridūręs, kad dauguma jų buvo paleisti po to, kai Izraelis pradėjo puolimą.

„Hezbollah“ apšaudymas buvo „didesnio planuoto išpuolio dalis, ir mums šį rytą pavyko sutrukdyti didžiąją jo dalį‘, – aiškino N. Shoshani, atsisakydamas nurodyti, į ką taikėsi „Hezbollah“.

„Vis dar vertiname išpuolio padarinius (...) apšaudymas vis dar tęsiasi“, – pažymėjo N. Shoshani.

„Bet galiu pasakyti, kad buvo padaryta nedidelė (...) labai nedidelė žala“, – pridūrė jis.

N. Shoshani sakė, kad Izraelio partneriai, įskaitant Jungtines Valstijas, nedalyvavo sekmadienio puolime prieš „Hezbollah“.

„Šį rytą tai buvo Izraelio operacija“, – pabrėžė jis.

Tuo metu ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį pažadėjo „padaryti viską“, kad užtikrintų Šiaurės Izraelio gyventojų saugumą po to, kai kariuomenė pradėjo oro smūgius prieš „Hezbollah“ taikinius Pietų Libane.

„Esame pasiryžę padaryti viską, kad apsaugotume savo šalį, saugiai sugrąžintume šiaurinės dalies gyventojus į jų namus ir toliau laikytumėmės paprastos taisyklės: mes skriaudžiame tuos, kurie skriaudžia mus“, – sakoma B. Netanyahu pareiškime, kuriuo pasidalijo jo biuras.


Šiame straipsnyje: IzraelisLibanasatakos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Visi kas save gina nuo chamų, turi imti pavyzdį iš Izraelio.

Teisingumas

Teisingumas portretas
Veidelis ne kazka Netano reišk žydai gauna atpilda

Biudzetas pakankamas kia ušu reik

Biudzetas pakankamas kia ušu reik portretas
100 naikintuvu pavydas lietuvai be naikintuvu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių