Australija džiaugiasi karantino pabaiga Melburne, bet virusas siaučia Europoje, JAV

Antrajame pagal dydį Australijos mieste kelis mėnesius trukusio karantino pabaiga trečiadienį buvo atšvęsta su šampanu, tačiau Europoje nuotaikos darosi vis niūresnės, Prancūzijai ir Vokietijai rengiantis vėl įvesti apribojimus.

COVID-19 pandemija smarkiai paveikė pasaulio ekonomiką, o nesant vakcinos ar veiksmingo gydymo būdo šalys yra priverstos sugrąžinti nepopuliarius suvaržymus, kurie Italijoje išprovokavo demonstrantų susirėmimų su policija.

Didelė Jungtinių Valstijų – labiausiai paveiktos pasaulio valstybės – dalis taip pat rengiasi sunkiai žiemai, tačiau Melburne buvo juntama pakili nuotaika ir palengvėjimas, penkiems milijonams miesto gyventojų po namie praleistų mėnesių galint sugrįžti į parduotuves ir restoranus.

„Tikrai labai ilgai laukėme šios dienos. Mums tai svarbi diena“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienos universalinės parduotuvės vadovė Magda Combrinck.

Protrūkio suvaldymas Australijoje yra kontrastas viruso plitimui Europoje, kur Vokietija kasdien praneša apie 10 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, Prancūzijoje per parą registruojamų užsikrėtimo atvejų skaičius viršija 50 tūkst., o Belgijoje ligoninės artėja prie savo pajėgumų ribos.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį per derybas su šalies regionų lyderiais planuoja stumti karantino priemones. Tarp siūlomų naujų suvaržymų yra restoranų ir barų uždarymas, griežtas privačių ir viešų susibūrimų apribojimas neuždarant mokyklų, darželių ir parduotuvių, rašė dienraštis „Bild“.

Tuo metu Prancūzijos žiniasklaida pranešė, kad prezidentas Emmanuelis Macronas gali prailginti esamą komendanto valandą ir paskelbti visišką uždarymą savaitgaliais arba nurodyti paskelbti karantiną labiausiai paveiktuose regionuose.

Rusijoje trečiadienį įsigalioja reikalavimas visuose viešuose susibūrimuose, viešajame transporte ir liftuose dėvėti kaukes, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Naujieji suvaržymai tikriausiai bus išbandymas daugelio ryžtui ir kantrybei.

Pyktis jau prasiveržė Italijoje, kur tūkstančiai žmonių pastarosiomis dienomis protestavo prieš kovos su koronavirusu priemones. Kai kurie pirmadienio vakaro mitingai virto smurtiniais susirėmimais, ypač Milane ir Turine, kur įpykę jaunuoliai svaidė į policijos automobilius padegamąsias bombas ir akmenis, daužė parduotuvių vitrinas.

Atsargus optimizmas dėl vakcinos

Naujuoju koronavirusu visame pasaulyje jau užsikrėtė kone 44 mln. žmonių, kurių daugiau nei 1,1 mln. mirė. Siekiant sugrąžinti gyvenimą į normalias vėžes karštligiškai kuriami gydymo metodai ir vakcinos.

Farmacijos milžinė „Pfizer“ antradienį išreiškė atsargų optimizmą dėl perspektyvos vakciną pradėti platinti dar šiais metais ir sakė, kad galėtų pateikti maždaug 40 mln. dozių Jungtinėse Valstijose, jei klinikiniai bandymai tęsis taip, kaip tikimasi, ir bus gautas leidimas.

Tačiau kompanijos direktorius Albertas Bourla sakė, kad dar nepasiektos svarbios ribos vertinant vakcinos veiksmingumą.

„Pasiekėme paskutinį etapą, – sakė jis. – Tad visi turėkime kantrybės, kurios reikia tokiam visuomenės sveikatai ir pasaulio ekonomikai labai svarbiam dalykui.“

Esminiai duomenys apie vakciną nebus paskelbti iki kitą savaitę įvyksiančių JAV rinkimų, o Donaldo Trumpo varžovas rinkimuose, demokratų kandidatas Joe Bidenas griežtai kritikuoja respublikonų prezidentą dėl jo reakcijos į pandemiją.

JAV kasdien praneša apie dešimtis tūkstančių naujų užsikrėtimo atvejų, o bendras COVID-19 atvejų skaičius šalyje sparčiai artėja prie 9 milijonų. Maždaug 225 tūkst. amerikiečių mirė.

„Šiek tiek bijau“

Ekonominiai kaštai ir dėl to kylantis politinis spaudimas daugelį šalių privertė sušvelninti apribojimus.

Indija kovo mėnesį paskelbė griežtą karantiną, bet turėjo švelninti suvaržymus, kad atgaivintų smarkiai nukentėjusią ekonomiką. Dabar tai antra labiausiai paveikta valstybė pasaulyje: joje užregistruota kone 8 mln. užsikrėtimo atvejų, kasdien nustatoma po dešimtis tūkstančių naujų atvejų.

Trečiadienį milijonai indų balsuoja Biharo valstijos rinkimuose, kurie yra didžiausi pasaulyje nuo pandemijos pradžios. Balsavimo teisę juose turi 70 mln. žmonių.

Rinkimų apylinkės buvo sausakimšos, daug žmonių ignoravo vyriausybės patarimą dėvėti kaukes ir laikytis socialinio atstumo.

„Šiek tiek bijau, nes koronavirusas nėra menka liga“, – sakė 21 metų studentė Nidhi Kumari.

„Tačiau rinkimų apylinkėse taikomos atsargumo priemonės, dalijamos dezinfekcinės priemones ir pirštinės“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių