Amerikiečiai reaguoja į karą Ukrainoje: pasibaisėjimas yra, bet įsikišimo nepalaiko

  • Teksto dydis:

Politologas, komunikacijos specialistas bei Vilniaus universiteto docentas Darius Udrys LNK paaiškino, kokia nuomonė už Atlanto apie karą Ukrainoje. Pasak jo, amerikiečiai yra pasibaisėję iš Ukrainos pasiekiančiais karo vaizdais.

„Tokiais vaizdais amerikiečiai yra pasibaisėję. Manau, kad dviprasmiškumo tikrai nelieka, nors jau anksčiau esu kalbėjęs apie tai, jog amerikiečiai vis nori tikėti, kad su Rusija įmanoma susikalbėti, kad įmanomos santykių perkrovos, atnaujinimai, „galbūt jie to paties nori, ko ir mes“, ir taip toliau, bet dabar manau, kad daugumai amerikiečių yra aišku, jog Rusijos vadovas ir vadovybė yra nusiteikusi visiškai ne taikiai, nepalankiai – ne dialogui pasiruošusi, o stengiasi savo galią išreikšti tokiais būdais, kurie buvo sunkiai tikėtini net prieš mėnesį“, – kalbėjo D. Udrys.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Pasak D. Udrio, dauguma amerikiečių palaikytų neskraidymo zonos virš Ukrainos idėją.

„Tačiau neaišku, ar jie supranta, jog tai vestų į tiesioginę konfrontaciją su Rusija. Nes kai jų paklausia, ar amerikiečių kariuomenė arba NATO kariai turėtų įsikišti tiesiogiai, tai atsakymas yra „ne“. Kol kas yra pasibaisėjimas, parama sankcijoms, spaudimui Rusijai, energetinių išteklių pirkimo iš Rusijos sumažinimui, šioks toks palaikymas kažkokiai NATO rolei, bet tiesioginei konfrontacijai – ne“, – tikino pašnekovas.

Pasibaisėjimas yra tikrai plataus masto, žmonės netikėjo, kad Europoje gali įvykti toks karas. Norėjo tikėti Rusijos geranoriškumu.

D. Udrio teigimu, dabar JAV sulaukia dvejopų kaltinimų.

„Vieni kaltina prezidento Joe Bideno atsitraukimą iš Afganistano, kad tai parodė silpnybę ir galėjo išprovokuoti Rusiją, kiti kaltina prezidento Donaldo Trumpo bandymus leistis į geresnius santykius su Vladimiru Putinu, karinės paramos Ukrainai sulaikymą, kai jam reikėjo informacijos, kuri jam būtų politiškai naudinga“, – kalbėjo politologas.

Pašnekovas patikino, kad JAV apie karą kalbama iš tiesų daug.

„Pasibaisėjimas yra tikrai plataus masto, žmonės netikėjo, kad Europoje gali įvykti toks karas. Norėjo tikėti Rusijos geranoriškumu, nepaisant visų signalų ir indikacijų. Manau, šokas tikrai ištiko amerikiečius, žinios apie Ukrainą išstūmė žinias apie koronavirusą“, – pridūrė jis.

JAV vyriausybė, anot jo, yra spaudžiama mažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

„Atrodo, kad visų veiksmų, kurių lauktume, yra imamasi. Išskyrus tiesioginį karinį įsikišimą į konfliktą Ukrainoje. Toje vietoje Amerikos valdžia brėžia liniją. Galbūt skambėtų teisingai, kad reikėtų įsikišti, iš tiesų labai gaila amerikiečiams to, kas vyksta Ukrainoje, – jie gailisi ukrainiečių, palaiko ukrainiečius, bet jeigu prasidėtų rimtesnė diskusija apie tokio įsikišimo realius kaštus, ir ką tokia eskalacija reikštų, vargu ar amerikiečiai palaikytų“, – pabrėžė jis.


Šiame straipsnyje: Darius UdrysLNK turinysAmerikaamerikiečiaikaras UkrainojeUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių