Užpuolikai Paryžiuje naudojo sprogmenis, vadinamus „Šėtono motina"

  • Teksto dydis:

Paryžiaus vyriausiasis prokuroras Francois Molinsas (Fransua Molensas) šeštadienį sakė, kad visi aštuoni užpuolikai, dalyvavę penktadienio vakarą Prancūzijos sostinėje įvykdytose koordinuotose atakose, buvo apsijuosę vienodais mirtininkų diržais, kurių užtaisams buvo panaudoti nestabili sprogstamoji medžiaga TATP.

TATP (acetono peroksidas arba tricikloacetono peroksidas), dėl savo nestabilumo vadinamas "Šėtono motina", yra namudinės gamybos sprogmenys, taip pat panaudoti per 2005 metų atakas Londono viešojo transporto sistemoje, per kurias žuvo 52 žmonės.

JAV vyriausybės Nacionalinis kovos su terorizmu centras nurodo, kad TATP yra dažnai naudojama medžiaga, kurios "gana lengva pasigaminti". Ekspertai pabrėžia, kad atsekti, kur buvo pagaminti tie sprogmenys, gali būti sunku, nes jų gamybai reikalingi komponentai lengvai prieinami parduotuvėse.

Kovos su terorizmu centro tinklalapyje rašoma, kad ši sprogstamoji medžiaga gaunama sumaišius "vandenilio peroksidą ir acetoną, pridėjus rūgšties - pavyzdžiui, sieros, azoto arba druskos rūgšties".

Taip pat perspėjama, kad TATP "gali būti labai nestabilus ir jautrus karščiui, sukrėtimui bei trinčiai".

Tokią pačią sprogstamąją medžiagą naudojo Richardas Reidas (Ričardas Reidas), nesėkmingai mėginęs detonuoti bate paslėptą bombą, skrisdamas per Atlanto vandenyną į Jungtines Valstijas 2001 metais.

Paryžiuje per atakas žuvo aštuoni užpuolikai, iš jų septyni - detonavus mirtininkų diržams.

Trys mirtininkai detonavo savo bombas prie nacionalinio stadiono, kuriame Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) tuo metu stebėjo Prancūzijos ir Vokietijos futbolo rinktinių draugiškas rungtynes.

Dar vienas užpuolikas susisprogdino Voltero bulvare netoli koncertų rūmų "Bataclan", kur teroristai nužudė dešimtis žmonių, nurodė prokuratūra.

Policijai šturmuojant koncertų rūmus, susisprogino trys užpuolikai, sakė Paryžiaus policijos viršininkas Michelis Cadot (Mišelis Kado).



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Rasykist,žurnalistai,kaip reikia pasidaryti sprogmenis...visada atsiras norinciu tai isbandyti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių