Šiaurės Karolinoje – nauji susirėmimai dėl policijos nušauto juodaodžio

  • Teksto dydis:

Pietinėje Šiaurės Karolinos valstijoje esančiame Šarlotės mieste smurtas prasiveržė antrą vakarą iš eilės, kai policija trečiadienį susirėmė su demonstrantais, išėjusiais į gatves dėl incidento, per kurį pareigūnai nušovė vieną juodaodį.

Riaušių policininkai, dėvintys neperšaunamas liemenes ir šalmus, prisidengę skydais ir ginkluoti guminėmis lazdomis, grūmėsi su protestuotojais ir leido ašarines dujas. Susirinkę keli šimtai žmonių koliojo pareigūnus ir svaidė į juos akmenis ir įvairius kitus daiktus prie vieno viešbučio Šarlotės centre, sakė įvykio vietoje esantys naujienų agentūros AFP žurnalistais.

Vienas protestuotojas buvo pašautas ir kritiškai sužeistas. Policija tvirtino, kad pareigūnai nešaudė ir kad minėtą auką pašovė kažkoks civilis, taip pat paneigė ankstesnius pranešimus, kad tas vyras mirė.

"Civilio, pašautas per protestus, gyvybė palaikoma prietaisų, jo būklė kritinė. Jis nemiręs", - sakoma Šarlotės administracijos "Twitter" pranešime.

Kai kurie demonstrantai trankė langus, o kiti svaidė į policininkus įvairius daiktus ir stovėjo užsilipę ant automobilių. Policijai paleidus ašarines dujas, protestuotojai pradėjo bėgti.

"Stengiamės atkurti taiką ir ramybę savo mieste. Žinome, kad Šarlotė yra ne tokia", - televizijai CNN sakė miesto merė Jennifer Roberts (Dženifer Roberts). Ji paragino žmones likti namuose ir neiti į gatves.

"Pasakykit visiems, kad smurtas nėra atsakymas", - pabrėžė ji.

Vėliau Pietų Karolinos gubernatorius paskelbė nepaprastąją padėtį.

"Paskelbiau nepaprastąją padėtį ir inicijavau pastangas dislokuoti Nacionalinę gvardiją bei kelių policiją, kad jie padėtų vietos teisėsaugai Šarlotėje", - sakoma gubernatoriaus Pato McCrory (Pato Makrorio) "Twitter" pranešime.

Smurtas Šarlotėje prasiveržė antradienio vakarą, kai policija anksčiau tą dieną nušovė 43 metų juodaodį Keithą Lamontą Scottą (Kitą Lamontą Skotą) vieno daugiabučių komplekso automobilių stovėjimo aikštelėje.

Naujausias incidentas papildė virtinę panašių įvykių, kai juodaodžiai tapdavo ginkluotos policijos aukomis, o JAV afroamerikiečių bendruomenė reikalavo teisėsaugos reformų ir didesnės pareigūnų atskaitomybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių