Nauja mįslė Ukrainos padangėje: naikintuvai numušti ne iš šalies teritorijos

  • Teksto dydis:

Kijevas: numušti ne iš Ukrainos teritorijos

Ukrainos lėktuvai Su-25, skridę antiteroristinės operacijos zonoje, buvo numušti ne iš Ukrainos teritorijos, pareiškė šios šalies Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) informacijos centro atstovas Andrijus Lysenka.

„Pirminiais duomenimis, šiuos lėktuvus numušė ne teroristai, nes nešiojami zenitiniai raketiniai kompleksai negali tokio aukščio pasiekti. Lėktuvai buvo pamušti 5200 metrų aukštyje... Pirmine informacija, kaip tik iš už sienos buvo paleistos šios raketos“, – sakė A.Lysenka trečiadienį per spaudos konferenciją Kijeve.

Jis nurodė, kad vyksta tyrimas, informacija apie pilotų likimą neplatinama dėl jų saugumo.

Anksčiau trečiadienį antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba pranešė, kad du Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naikintuvai Su-25 buvo numušti ties Dmytrivkos gyvenviete Donecko srityje, pilotai katapultavosi.

Manoma, kad abu pilotai nusileido separatistų kontroliuojamoje teritorijoje.

Vėliau vadinamosios Donecko liaudies respublikos informacijos ministerija pranešė, kad rastos abiejų ties Snižne numuštų Su-25 lėktuvų kritimo vietos. Anot prorusiškų separatistų, vienas lakūnas žuvo, kitas katapultavosi ir nusileidęs parašiutu pasislėpė miško juostoje. Separatistai jo ieško.

Ankstesnė versija – kalti separatistai

Prorusiški sukilėliai numušė du Ukrainos vyriausybės pajėgų naikintuvus, netoli tos vietos šalies rytuose, kur praėjusią savaitę buvo numuštas keleivinis Malaizijos lėktuvas ir žuvo visi 298 juo skridę žmonės, trečiadienį pranešė Ukrainos karinių operacijų atstovas.

Pasak jo, tie naikintuvai Su-25 buvo numušti apie 13 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Savur Mohylos kurgano Rytų Ukrainoje, Šachtarsko rajone, kur stovi memorialas sovietų armijai, Antrojo pasaulinio karo metais šiose vietose atakavusiai okupacines nacių pajėgas.

Informacijos apie pilotų likimą nebuvo gauta.

Igoris Strelkovas, kuris dabar vadovauja sukilėliams Donecke, sakė, kad separatistai numušė vieną lėktuvą, kurio pilotas katapultavosi. Daugiau detalių jis nepateikė.

Įnirtingos kovos vyko netoli dviejų pagrindinių sukilėlių centrų Donecke ir Luhanske, į kuriuos juos nustūmė Ukrainos vyriausybinės pajėgos, perėmusios kaimų ir priemiesčių aplink šiuos miestus kontrolę.

Prorusiški sukilėliai palieka savo pozicijas Donecko miesto prieigose ir traukiasi jo centro link, anksčiau trečiadienį pranešė Ukrainos kariškiai.

Pasak vietos gyventojų, separatistų kovotojai, nuo balandžio siekiantys Donbaso regiono nepriklausomybės nuo Ukrainos, išrausė apkasus Donecko centre prie pagrindinio universiteto komplekso, kurio studentų bendrabučiuose yra įsikūrę.

„Donecke sukilėliai masiškai paliko savo pozicijas ir išvyko į centrinę miesto dalį, – sakoma Kijevo vyriausybės pajėgų „antiteroristinės operacijos“ štabo pranešime. – Neatmestina, kad tokie veiksmai galbūt atspindi besiplečiančią paniką ir mėginimus palikti kovos veiksmų zoną.“

Gyventojai sakė naktį girdėję artilerijos šūvius; vienas sviedinys pataikė į mieste esančią chemijos gamyklą, sukeldamas gaisrą.

Vietos sveikatos apsaugos pareigūnai nurodė, kad nuo to laiko, kai Donecko regione prasidėjo karo veiksmai, žuvo 432 žmonės, dar 1 015 buvo sužeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Tomui

To Tomui portretas
issiplauni smegenis, jos akivaizdziai istine...

Anonimas

Anonimas portretas
Yra komentatorių su musės kako dydžio smegenimis.

TOMAS/

TOMAS/ portretas
Patys ir numuse, kad apkaltint rusus.Ka ras tai dideli pinigai
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių