Atgimęs „Charlie Hebdo“ laidoja nužudytus darbuotojus

  • Teksto dydis:

„Charlie Hebdo“ laidoja nužudytus darbuotojus

Du Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ žinomiausi karikatūrininkai bus palaidoti ketvirtadienį, kai „atgimusio“ leidinio naujausias numeris yra graibstomas iš spaudos kioskų, bet taip pat provokuoja daugelio musulmonų pyktį dėl pranašo Muhammado (Muhamado) pavaizdavimo.

80-metis Georges'as Wolinski (Žoržas Volinskis) ir 57 metų Bernard'as Verlhacas (Bernaras Verlakas), žinomas Tignous (Tinju) slapyvardžiu, bus palaidoti per privačias šeimos ceremonijas po to, kai praeitą savaitę buvo nušauti dviejų brolių islamistų ataką, dėl kurios atsakomybę prisiėmė tarptautinis teroristų tinklas „al Qaeda“.

Praėjus savaitei po šaudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje, nusinešusioje 12 žmonių gyvybių, Prancūzijos žmonės skubėjo įsigyti trečiadienį išleistą „išgyvenusiųjų“ numerį, kuris bus išleistas 5 mln. egzempliorių tiražu. Pirmoji jo laida – apie 700 tūkst. kopijų – buvo išgraibstyta per kelias valandas.

Ketvirtadienį prie Prancūzijos spaudos kioskų vėl nutįso ilgos eilės, o savaitraščio egzemplioriai buvo greitai išparduoti.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) trečiadienį paskelbė, kad „Charlie Hebdo“ yra „gyvas ir gyvuos toliau“, kai naujausias šio satyrinio savaitraščio numeris iš prekybos taškų buvo iššluotas per rekordiškai trumpą laiką, o „al Qaeda“ prisiėmė atsakomybę už kruviną išpuolį prieš šį leidinį.

„Šiandien tai yra atgimimas“, – sakė prezidentas apie savaitraštį, kai šimtai paryžiečių lūkuriavo ilgose eilėse, kad galėtų įsigyti naujausią „Charlie Hebdo“ numerį, kurio viršelyje vėl buvo išspausdinta musulmonų pranašo Muhammado karikatūra.

„Galima nužudyti vyrus ir moteris, bet neįmanoma nužudyti jų idėjų“, – sakė F.Hollande'as.

J. Kerry nori stipriai apkabinti Paryžių

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ketvirtadienį sakė, kad nori „stipriai apkabinti“ Paryžių po praėjusios savaitės islamistų atakų šiame mieste.

Vėliau ketvirtadienį J.Kerry turi atvykti į Prancūzijos sostinę.

„Mano vizitas Prancūzijoje iš esmės yra tam, kad stipriai apsikabintume su Paryžiumi ir kad išreikščiau mūsų meilę Prancūzijai ... ir žmonėms Paryžiuje, kurie išgyveno baisų laikotarpį“, – lankydamasis Bulgarijoje sakė J.Kerry.

Turkija: bandymas susieti Paryžiaus atakas su islamu - nepriimtinas

Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) atstovas ketvirtadienį pareiškė, kad Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) pasisakymas apie praėjusios savaitės mirtinų Paryžiaus išpuolių ir islamo ryšį yra islamofobiškas ir nepriimtinas.

„Izraelio vyriausybė privalo nutraukti savo agresyvią ir rasistinę politiką, o ne pulti kitus ir dangstytis antisemitizmu“, – sakoma Ibrahimo Kalino (Ibrachimo Kalino) pareiškime, kuris skelbiamas prezidentūros interneto svetainėje.

Turkijos premjeras: spaudos laisvė - ne laisvė įžeidinėti

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlus) ketvirtadienį sakė, kad spaudos laisvė nesuteikia leidimo įžeidinėti, ir pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūrų publikavimą pavadino „rimta provokacija“.

„Spaudos laisvė nereiškia laisvės įžeidinėti“, – Ankaroje žurnalistams sakė A.Davutoglu – kitą dieną po to, kai vienas pagrindinių Turkijos dienraščių „Cumhuriyet“ ir interneto svetainės paskelbė pranašo karikatūras iš specialaus prancūzų satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ numerio.

„Negalime leisti įžeidimų Pranašui ... Šios karikatūros išspausdinimas yra rimta provokacija“, – sakė premjeras.

Prancūzijos prezidentas šlovina atgimusį „Charlie Hebdo“

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ketvirtadienį pareiškė, kad musulmonai labiausiai nukentėjo nuo fundamentalizmo ir netolerancijos, šaliai stengiantis atsigauti po virtinės islamistų atakų.

„Būtent musulmonai yra pagrindinės fanatizmo, fundamentalizmo ir netolerancijos aukos“, – F.Hollande'as pabrėžė sakydamas kalbą Paryžiuje įsikūrusiame Arabų pasaulio institute, ant kurio pastato švytėjo užrašas „Je suis Charlie“ („Aš esu „Charlie“) po praeitą savaitę įvykdytų atakų, įskaitant kruviną išpuolį prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“.

Atakos buvo įvykdytos aštrėjant antisemitizmo atmosferai Prancūzijoje. Jos išprovokavo pavienius, kaip manoma, keršto išpuolius prieš musulmonų objektus visoje šalyje. Daugelis prancūzų musulmonų buvo priversti teisintis dėl šių atakų.

Pasak F.Hollande'o, milijonai Prancūzijos musulmonų turėtų būti apsaugoti ir gerbiami, „kaip ir jie patys turėtų gerbti šią šalį“ ir jos griežtai pasaulietiškas vertybes.

„Antimusulmoniškus veiksmus, kaip ir antisemitizmą, reikėtų ne tik smerkti, bet ir (už juos) griežtai bausti“, – kalbėjo Prancūzijos vadovas.

„Terorizmo akivaizdoje mes visi esame vieningi“, – pridūrė jis.

JAV ir Prancūzijos žvalgybos pareigūnai linksta prie versijos, kad teroro išpuolius Paryžiuje įkvėpė „al Qaeda“, tačiau ši grupuotė tiesiogiai jiems nevadovavo. Pagal šią versiją, praėjusios savaitės atakos būtų priskirtos vietinės kilmės incidentams, kuriuos yra ypač sudėtinga susekti ir užkirsti jiems kelią.

Prezidentūroje automobilis kliudė ir sužeidė policininkę

Vienas automobilis kliudė ir lengvai sužeidė policijos pareigūnę, saugojusią prezidentūros kompleksą Paryžiuje, pranešė policija, šalyje tebegaliojant aukščiausio lygio saugumo parengčiai dėl didžiausių per kelis pastaruosius dešimtmečius teroro išpuolių.

Paryžiaus prokuratūra nurodė, kad šis incidentas Eliziejaus rūmuose įvyko anksti ketvirtadienį, bet pabrėžė, kad jis nesusijęs su praeitą savaitę įvykdytais išpuoliais, pareikalavusiai 20 žmonių, tarp jų trijų džihadistų, gyvybių.

Vienas policijos pareigūnas sakė, kad to automobilio vairuotojas įvažiavo į vienpusio eismo gatvę priešinga kryptimi ir nesustojo, kai prezidentūros apsaugininkė mėgino sustabdyti mašiną, kurioje buvo keturi žmonės. Policininkei buvo lengvai sužeista koja, nurodė pareigūnas.

Pasak jo, vėliau tuo automobiliu važiavę du žmonės buvo suimti, o du kiti pabėgo.

Ankstesniuose žiniasklaidos pranešimuose cituoti incidento liudininkai sakė, kad vairuotojas sąmoningai rėžėsi į policininkę.

Ekstremistas tris dienas praleido Madride

Prancūzas islamistas Amedy Coulibaly (Amedi Kulibali) tris dienas praleido Madride prieš praeitą savaitę įvykdytus išpuolius Paryžiuje, o Ispanijos policija dabar aiškinasi, ar jis šalyje turėjo palaikymo kuopelę, ketvirtadienį pranešė vienas laikraštis.

A.Coulibaly buvo Madride nuo gruodžio 30-osios iki sausio 2-osios su kitu asmeniu, kurio tapatybė dar nenustatyta, rašo Barselonoje leidžiamas dienraštis „La Vanguardia“.

Sausio 8-ąją A.Coulibaly nušovė vieną policininkę Paryžiaus priemiestyje, o kitą dieną nužudė keturis įkaitus, kai užgrobė vieną košerinio maisto parduotuvę Prancūzijos sostinės rytiniame rajone.

Yra žinoma, kad jo partnerė Hayat Boumeddiene (Hajat Bumedjen) buvo Ispanijos sostinėje prieš praeitą savaitę įvykdytas atakas, bet šiame pranešime pirmąkart buvo paskelbta, kad A.Coulibaly pats ten buvo tris dienas.

Turkijos pareigūnai nurodė, kad H.Boumeddiene sausio 8 dieną išvyko į Siriją – po to, kai atskrido į Stambulą iš Madrido.

Ispanijos pareigūnai, bendradarbiaujantys su Prancūzijos tyrėjais, aiškinsis A.Coulibaly veiksmus Ispanijoje, siekdami nustatyti, ar šalyje jis turėjo kokią nors palaikymo grupę.

32 metų A.Coulibaly buvo nukautas praeitą penktadienį per policijos šturmą jo užgrobtoje parduotuvėje.

Afganistano Talibanas šlovina užpuolikus

Afganistano Talibanas ketvirtadienį pasmerkė Prancūzijos žiniasklaidoje pasirodžiusias naujas musulmonų pranašą Muhammadą (Muhamadą) vaizduojančias karikatūras ir šlovino praėjusią savaitę džihadistų surengtą kruviną išpuolį satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje.

Judėjimo paskelbtame pareiškime apie Muhammado karikatūrų paskelbimą sakoma, kad jis „griežtai smerkia šį bjaurų ir nehumanišką veiksmą ir laiko jo vykdytojus, taip pat tuos, kurie tai leido ir rėmė, žmonijos priešais“.

Pareiškime priduriama, kad du broliai islamistai, kurie sausio 7 dieną „Charlie Hebdo“ redakcijoje sušaudė daug jos darbuotojų, „patraukė atsakomybėn tokio nepadoraus akto vykdytojus“.

Turkijos premjeras lygina B. Netanyahu su „Paryžiaus teroristais“

Turkijos premjeras sakė, kad Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) įvykdė nusikaltimus žmoniškumui, palyginamus su 17 gyvybių pareikalavusiomis atakomis Paryžiuje.

„Netanyahu įvykdė nusikaltimus žmoniškumui, tokius pačius kaip tie teroristai, kurie įvykdė žudynes Paryžiuje“, – sakė jis žurnalistams ir nurodė 2010 metų turkų pagalbos laivo užpuolimą ir praėjusių metų puolimą „Hamas“ kontroliuojamame Gazos Ruože.

Turkijos premjero komentarus transliavo televizija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių