Pamplonoje per trečiąjį bulių bėgimą sužeisti penki žmonės

  • Teksto dydis:

Ispanijos mieste Pamplonoje penki žmonės buvo sužeisti, kai tūkstančiai drąsuolių bėgo kartu su šešiais koridos buliais per trečiąjį bulių bėgimą šių metų San Fermino festivalyje.

Navaros ligoninės gydytojas Javieras Sesma (Chavjeras Sesma) sakė, kad tiems penkiems žmonėms buvo suteikta pagalba dėl sumušimų, bet nei vienas iš jų nebuvo subadytas per bėgimą, prasidėjusį ketvirtadienį 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku.

Stambus juoda bulius, pramintas „Jubilado“ (Pensininkas), bėgo pirmasis iš šešių gyvulių, persekiodamas bėgikus, bet paslydo ir nugriuvo prie grupės nutrūktgalvių.

Nuo grupės atsiskyręs bulius paprastai būna pavojingesnis, nes gali prarasti orientaciją ir būna labiau linkęs pulti.

Bėgikai, kurių dauguma buvo tradiciškai apsirengę baltai ir ryšėjo ant kaklų raudonas skareles, susidurdavo arba stumdavo vienas kitą iš kelio, artėjant šuoliais lekiantiems buliams.

„Šį rytą buvo daug panikos. Šiandien peršokau šešis žmones“, – sakė 44 metų teisininkas Peteris Milliganas (Piteris Miliganas), atvykęs iš Naujojo Džersio ir dalyvavęs bėgime su savo broliu ir sūnumi.

„Vienas iš bulių trenkėsi į mane snukiu ir nubėgo. Mano sūnus visą laiką bėgo pora žingsnių priešais mane“, – pasakojo jis.

Penki 27–58 metų ispanai buvo išvežti į ligoninę dėl galvos, kelių arba alkūnių sumušimų, kuriuos patyrė pargriuvę, sakoma Navaros regiono vyriausybės pranešime. Nei vienas iš jų nebuvo sunkiai sužeistas.

Buliai, atvežti iš ūkio „Los Victoriano del Rio“, esančio netoli Madrido, per 2 min 27 sek. įveikė 846,6 metro ilgio trasą nuo savo aptvaro iki Pamplonos koridos arenos, kur po pietų stos į kovą su matadorais ir bus nukauti.

Prieš galvijams pasiekiant areną vienas vyras griebė už rago priekyje bėgusiam buliui, pargriaudamas kitus bėgikus, nors liesti bulius yra draudžiama.

Šis bėgimas buvo trečias ir planuojamų aštuonių. Trečiadienį antrojo San Fermino bėgimo pabaigoje vienam 27 metų australui bulius smogė ragais į tarpkojį ir šlaunį koridos arenoje. Tuo tarpu antradienį per pirmąjį bėgimą buvo subadyti du amerikiečiai ir britas.

Visi sužeistieji buvo išrašyti iš ligoninės, suteikus pagalbą.

„Suklupau ir pargriuvau aukštielninkas, o bulius dūrė man tiesiai į pažastį. Atsikėliau, pastebėjau šiek tiek kraujo. Pažvelgiau į marškinius ir pamačiau skylę“, – sakė Mike'as Websteris (Maikas Vebsteris), vienas iš antradienį subadytų amerikiečių.

Šis 38 metų ergoterapijos specialistas, atvykęs iš Geinsvilio miesto Floridoje, dalyvavo San Fermino festivaliuose pastaruosius 38 metus, o antradienio bėgimas jam buvo jau 38-asis, bet vyras sakė daugiau nebebėgsiantis.

„Esu susitaręs su žmona – jeigu būsiu sužeistas, liausiuosi ir tik stebėsiu“, – aiškino jis.

Viduramžius siekiančią San Fermino šventę išgarsino 1926 metais išleistas Ernesto Hemingway (Ernesto Hemingvėjaus) romanas „Fiesta“ (The Sun also Rises).

Rytiniame bėgime dalyvavę buliai tos pačios dienos vakarą nukaunami koridos arenoje, o iš jų mėsos gaminami patiekalai Pamplonos restoranuose.

Pastarąjį kartą žmogus žuvo 2009 metais, kai nuo grupės atsiskyręs įniršęs galvijas mirtinai subadė 27 metų ispaną, kuriam buvo perdurtas kaklas, širdis ir plautis. Tai buvo pirmoji bėgiko žūtis per San Fermino festivalį nuo 1995 metų.

Iš kur kilo bulių bėgimo tradicija, tiksliai nežinoma, tačiau ji siekia kelis šimtmečius. Nuo 1911 metų, kai buvo pradėtos oficialiai registruoti šio renginio aukos, per bulių bėgimus iš viso žuvo 15 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių