Krymo aneksija padėjo filosofinius pamatus V. Putino įsiveržimui į bet kurią valstybę

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per Krymo aneksiją padėjo „filosofinius pamatus“ įsiveržti į bet kurią valstybę, kurioje gyvena rusakalbiai, ketvirtadienį Vilniuje sakė žymus rusų politologas ir publicistas Andrejus Piontkovskis.

„Diktatoriai niekada nepraneša, kai jie bando įsiveržti į vieną ar kitą šalį. Pavyzdžiui, Putino režimas niekada nepranešė apie savo planus aneksuoti Krymą ar įsiveržti į Ukrainą“, - sakė A.Piontkovskis ISM vadybos ir ekonomikos universitete vykusioje diskusijoje, paklaustas, kiek realus Rusijos įsiveržimo į Baltijos šalis pavojus.

A.Piontkovskis pabrėžė, kad šiuo aspektu labai svarbi pernai kovą Krymo prijungimo proga V.Putino pasakyta kalba apie padalytą rusų tautą.

„V.Putino labai svarbi kalba kovo 18-ąją padėjo filosofinius pamatus įsiveržimui į bet kurią posovietinės ir ne tik posovietinės erdvės šalį. Savo „padalytos tautos“ koncepcijoje Putinas atvirai įtvirtino savo teisę, ir ne tik teisę, bet ir šventą pareigą ginti ne Rusijos piliečius, bet ginti etninus rusus“, - sakė A.Piontkovskis.

Pasak jo, Baltijos šalyse jau dabar realizuojama V.Putino „filosofija“ per hibridinio karo elementus - provokacijas šalia Baltijos valstybių oro erdvės, informacinį karą, įskaitant propagandinius pareiškimus dėl „rusakalbių persekiojimo“, kibernetinius išpuolius.

Pasak A.Piontkovskio, minėtoje kalboje pavartoti terminai „padalinta tauta“ bei „nacionaliniai išdavikai“ yra pasiskolinti iš nacių užsienio politikos ir tapo svarbiu aspektu bandant konsoliduoti rusų tautą.

Vis dėlto jis sakė manantis, kad Rusijos visuomenė ne iki galo priėmė „rusiško pasaulio“ filosofijos argumentus, nes sėkmingas diktatorius priklauso nuo sėkmingų ar bent tariamai sėkmingų žingsnių, o V.Putiną lydėjo nesėkmės.

Politologas įvardijo kelias jų - nesėkmę stengiantis keisti „europietiškąjį Ukrainos vektorių“, bandymą sukurti „Naująją Rusiją“ ir grasinimus atominiu ginklu, kurių Vakarai neišsigando bei sustiprino karinę, politinę ir finansinę paramą Ukrainai, Vakarų sankcijas, dėl kurių griūva Rusijos ekonomika ir nepasitenkinimą reiškia režimą remiantys oligarchai.

Jis teigė nenorintis spekuliuoti, kaip toliau vystysis Rusijos valdžios sistema, tačiau tai, kiek laiko V.Putinas dar išsilaikys Rusijos prezidento poste, šiuo metu itin priklauso nuo Vakarų ryžto išlaikyti sankcijas.

„(Kalbant) apie pono Putino personą, sakyčiau, kad jo geriausias pasiūlymas yra tik skaičiai - tai tikrai yra ne metų, bet mėnesių klausimas, jei tik Vakarai išlaikys sankcijas dabartiniame lygyje“, - sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Rusai niekada nebuvo vergais ir negalejo atiduoti benderovcam Rusijos karines sloves miesta -Sevastopoli,kuriame jau planavo isikurti amerikieciai.Vergai runkeliai laizo visiem subines-rusai geriau duos i kaili priesam.SLOVE RUSIJAI

mizantropas

mizantropas portretas
pritariu, bet kol kas tų nemąstančių ruskių yra daug, tikiuosi, putinistų sumažės po kelių mėnesių, nes prognozės rusijai blogos.

arvys

arvys portretas
yra pasirodo ir tarp ruskiu protingu zmoniu...respect butent jiems ,bet baudziauninkams
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių